İçeriğe geç
SON DAKİKA
SON DAKİKA

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ, ULUSLARARASI SU YÖNETİMİNE ÖNCÜLÜK EDECEK AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ GWB-GLOBAL WATER BALANCE PROJESİ’NE START VERİYOR

02/04/2026 Haber Merkezi 4 dk
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ, ULUSLARARASI SU YÖNETİMİNE ÖNCÜLÜK EDECEK AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ GWB-GLOBAL WATER BALANCE PROJESİ’NE START VERİYOR

Namık Kemal Üniversitesi, güçlü vizyonu ve başarıyla tamamladığı uluslararası projelerin ardından Interreg Next VI-B Karadeniz Havzası Programı’nda Yürütücü Kurum olarak yeni bir projeyi uygulamaya hazırlanıyor. 2026 yılı itibariyle faaliyetlerine start veren ‘GwB – Küresel Su Dengesi için Karar Destek Sistemi Projesi’ ile Namık Kemal Üniversitesi, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerde su yönetimi alanında lider bir kurum olma iddiasını gerçekleştiriyor.
Avrupa Birliği Interreg VI-B) NEXT Black Sea Basin Programme (Interreg Next VI-B Karadeniz Havzası) kapsamında sözleşmesi imzalanan BSB00734 kodlu ‘Küresel Su Dengesi için Karar Destek Sistemi Projesi’ (Decision Support System for Global Water Balance – GwB) isimli uluslararası proje, Namık Kemal Üniversitesi öncülüğünde kurulan geniş bir konsorsiyum tarafından uygulanmaya başlanıyor. Su yönetimi ekseninde, Karadeniz Havzası ülkelerinde tarım ve çevre faaliyetleri gerçekleştiren kuruluşlara bir yol haritası oluşturacak olan proje, inovatif stratejileri ile bölge ülkelerine ortak bir platform ve uygulama deneyimi kazandırmayı hedefliyor.
30 Aralık 2025 tarihinde imzalanan sözleşmesi ile uygulanmasına başlanan GwB Projesi, toplam 30 ay sürecek yoğun ve çok katmanlı faaliyet dizileri ile paydaşlara yön vermeye hazırlanıyor.
Projede, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ‘Ana Yararlanıcı (Lead Partner)’ olarak faaliyetlerin tüm ülkelerde eş zamanlı yürütülmesi ve raporlamasından sorumlu olacak. Projeye Bulgaristan’dan “Burgaz Bölgesel Turizm Derneği (Bourgas Regional Tourism Association)”, Gürcistan’dan “Uluslararası Civitas Georgica Derneği (International Association Civitas Georgica” ve Yunanistan’dan “İskeçe Sanayi ve Ticaret Odası (Chamber of Commerce & Industry of Xanthi)“ ortaklık ediyor. Avrupa Birliği Sınırötesi İş birliği Programları arasında yer alan ve projenin desteklenmesine kaynaklık eden Interreg Next VI-B Karadeniz Havzası Programı, Avrupa Birliği ve Avrupa Komşuluk Aracı fonları ile destekleniyor.
GwB – Global Water Balance Projesi, 948.986,41 Euro bütçesi ile Üniversitemizin son dönemde yürütmekte olduğu en yüksek bütçeli projeler arasında yer alıyor.
GwB – Küresel Su Dengesi için Karar Destek Sistemi Projesi, Namık Kemal Üniversitesi adına daha önce de benzer projeleri yürütmüş ve alanlarında uzman bir ekip tarafından yönetiliyor. Çokuluslu proje ve fon yönetimi Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Selçuk ALBUT (Proje Koordinatörü), Prof. Dr. Fatih KONUKCU (Eğitim Koordinatörü), Prof. Dr. Tolga ERDEM (Sulama Modelleme Koordinatörü), Prof. Dr. Mehmet ŞENER (Ajan Bazlı Modelleme Koordinatörü) ve Namık Kemal Üniversitesi Proje Ofisi Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Duygu DOĞAN (Finans Koordinatörü) öncülüğünde oluşturulan uluslararası bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Biyosistem Mühendisliği Bölümünde görev yapan Proje Ekibi, sulama yönetimi ve modellemesi konusunda bölgede ve Karadeniz Havzası ülkelerinde yaptıkları uluslararası çalışmalar ile tanınıyor. Ekibin bugüne kadar başarı ile tamamladığı Avrupa Birliği destekli ve büyük ölçekli diğer uluslararası projeler arasında İklimTrak Projesi, AGREEN Projesi, ZEWSGES Sıfır Atık Projesi, Trakya Bölgesi’nde İklim Değişikliğine Uyum için Kapasite Geliştirme Projesi, ILMM.BSE Projesi gibi geniş paydaş katılımıyla tamamlanmış iş birlikleri yer alıyor.
Ekibin başarıyla tamamladığı diğer projelerin bilgileri de aşağıda yer alıyor:
2026 yılı itibariyle start verilen GwB – Küresel Su Dengesi için Karar Destek Sistemi Projesi Projesi’nin ilk yılında Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan ve Yunanistan’da sürdürülebilir sulama yönetimi için entegre bir strateji çerçevesi hazırlanarak ajan bazlı sulama modellemesi için ön çalışmalar yapılması planlanıyor. Projenin ikinci yılında Karadeniz Havzası ülkelerinin ortak kullanacağı bir karar destek sistemi hayata geçirilerek sistem kullanımını yaygınlaştıracak uzmanların yetiştirilmesi hedefleniyor. Uzman eğitimleri ve eğitici eğitimleri ile başlayan yaygınlaştırma faaliyetlerinin projenin son yılında atölye çalışmaları ve uluslararası katılımlı kongreler yoluyla tamamlanması bekleniyor.