İLİMİZDE HASAT ÖNCESİ PESTİSİT DENETİMLERİ YAPILMAKTADIR

Tarım ve Orman Bakanlığımız koordinatörlüğünde tüm illerde “Bitki Sağlığı Programı” kapsamında Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri gerçekleştiriliyor. Pestisit kalıntısının insan sağlığına zarar verdiği özellikle yaş meyve ve sebze gruplarında şansa bağlı örnekleme ile üreticiler belirlenerek alınan numuneler analiz yapılmak üzere Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş gıda kontrol laboratuvarlarında kalıntı analizine tabi tutulmaktadır.
Bakanlığımızca 2012 yılından itibaren program çerçevesinde birincil üretim ayağında “Hasat Öncesi Pestisit Denetimleri” yapılmakta, yapılan denetimlerde; etken maddelerin ürüne ruhsatlı olup olmadıkları, izin verilen MRL (Maksimum Rezidü Limiti) değerlerine sahip olup olmadıkları, ülkemizde yasaklanan etken maddeleri ihtiva edip etmedikleri durumuna göre işlem yapılmaktadır.
Kalıntı tespit edilen ürünü yetiştiren üreticilere 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.
Üreticilerimizin ürettikleri ürünlerde kalıntı çıkmaması ve cezai işlemlerle karşılaşmamaları için doğru zaman ve doğru dozda, bitki koruma ürününün etiket bilgisine göre uygun olarak kullanılması gerekmekte, kalıntı konusunda müdürlüğümüzce eğitim toplantıları ve bilgilendirme çalışmaları devam etmektedir.
Üreticilerimize bol , bereketli ve kalıntısız ürünler dileriz.