CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten YONTAR Çölyak Hastalığını sordu…

-Valilikler, Kaymakamlıklar ve Yerel Yönetimler İş birliği yapmalı…
-Devletin Çölyak Hastalarına verdiği aylık 475 lira ancak 1 öğüne yeter…
CHP Tekirdağ Milletvekili, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Nurten Yontar, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na Çölyak Hastalığı hakkında yazılı soru önergesi verdi.
Çölyak hastalığının bir sindirim sistemi hastalığı olduğunu söyleyen YONTAR, “Temelde bir ince bağırsak hastalığı olmasına rağmen, vücutta neredeyse tüm organları etkileyebilecek ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu hastalığa sahip bireyler, glüten içeren ekmek, pasta, kek gibi tahıl ve tahıl ürünlerini tüketemezler. Çölyak hastalığı genetik kökenlidir ve hastaların birinci derece yakınlarında hastalığın görülme riski yaklaşık %10’dur. Ancak Çölyak hastası sayısı her geçen gün artmakta olup, bunun önüne geçebilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından küçük yaştaki tüm çocuklarımıza tarama yapılması gerekmektedir.” dedi.
Glütensiz ürünlerin yalnızca belirli büyük marketlerde satıldığını ve çok pahalı olduğunu söyleyen CHP’li Vekil, “Bu fiyatların aşağıya indirilebilmesi ve Çölyak hastalarının glütensiz ürünlere rahatça ulaşabilmesi için Valilikler, Kaymakamlıklar ve Yerel Yönetimler iş birliği yapmalı, fırınlar açılmalı ve Çölyak hastalarının glütensiz ekmek, kek ve pasta ihtiyaçları giderilmelidir.” dedi.
Devletin Çölyak hastalarına verdiği maddi desteğin aylık yalnızca 475 lira olduğunu belirten YONTAR, “Bu miktar, dışarda yenecek 1 öğünün ücretine denk gelmektedir. Sosyal devlet anlayışının gereği olarak, Çölyak hastalarına yönelik yapılan desteklerin artırılması ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi büyük bir gerekliliktir.” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.
CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.
Ülkemiz genelinde tanı konulan Çölyak hasta sayısı kaçtır?
Sağlık Bakanlığı tarafından Çölyak hastalığı bulunan kaç vatandaşımıza aylık yardım yapılmaktadır?
Tekirdağ’da bulunan Çölyak hasta sayısı kaçtır?
Tekirdağ’da kaç kişiye Çölyak hastalığı yardımı yapılmaktadır?
Her geçen gün artan Çölyak hastalığının önüne geçebilmek için Sağlık Bakanlığı tarafından küçük yaştaki tüm çocuklarımıza tarama yapılması hususu gündeminize alınacak mıdır?
Sadece çocuklara değil, yetişkinlere de tarama yapılması hususunda bir çalışmanız var mıdır?
TBMM çatısı altında çalışan kaç Çölyak hastası vardır? Bu personelin menülerine Çölyak diyeti uygulanmakta mıdır?
Valiliklerin, Kaymakamlıkların ve Yerel Yönetimlerin Çölyak hastalarının glütensiz ekmek, kek ve pasta ihtiyaçlarının giderilmesi için iş birliği yaparak fırınlar açılması hususunda Bakanlığınızca yapılan bir çalışma var mıdır?
Devletin Çölyak hastalarına verdiği 475 liralık destek yeterli midir?
Glütensiz ürünlerin erişilebilirliğini ve uygun fiyatlı olmasını sağlamak için neler yapılabilir?
Toplumun Çölyak hastalığı konusunda bilinçlenmesi için Bakanlığınız tarafından ne tür çalışmalar yapılmaktadır?