Dolar 38,5654
Euro 43,6510
Altın 4.008,21
BİST 9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 18°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 25°C

Tekirdağ’da “23 Nisan Şuuru” Konferansı Gerçekleştirildi

Tekirdağ’da “23 Nisan Şuuru” Konferansı Gerçekleştirildi
02/05/2025 16:12 | Son Güncellenme: 02/05/2025 19:34
A+
A-

Namık Kemal Üniversitesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği iş birliğiyle düzenlenen ve daha önce deprem nedeniyle ertelenen “23 Nisan şuuru” konulu Konferans, 30 Nisan 2025 Çarşamba günü Gerçekleştirildi.

Konferans başında söz alan organizasyon yetkilisi Hüseyin Bayol;

GENÇLERİMİZE

Ülkemizin yarınları sevgili Gençler!

Bu programı Namık Kemal Üniversitemiz, Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneğimizin işbirliğiyle hazırlamış bulunmaktayız.

23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisinin açıldığı gündür. Atatürk diyor ki; Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin yüzyıllar süren arayışının bir özeti ve onun kendi kendisini yönetme bilincinin canlı bir örneğidir. “15 Ekim 1924 tarihine kadar yeni Devletin ilk meclis binası olarak kullanılan bina hem ulusal tarihimizin hem de dünya tarihinin önemli kararlarına tanıklık etmiştir. Cumhuriyet bu binada ilan edildi. Bu tarihî mekân, İstiklal Marşının kabul edildiği, Ankara’nın başkent ilan edildiği, Lozan Barış Antlaşmasının kabul edildiği ve saltanatın kaldırıldığı yer oldu.” Bu konuları Üniversitemizin Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Öztaş hocamız anlatacaklardır.

Benim sizlere söyleyeceklerim:

Sevgili Gençler! Sizler okulunuza özel seçilerek gelen, okulunuzun son sınıfına gelmiş bulunuyorsunuz. Önünüzde üniversite isteklerinizi, beklentilerinizi belirleme zamanı geçmiştir. Daha iyi bir gelecek için, doğru alanda; iş dünyasının, hatta beyninizin kodlamasına kadar uygun şekliyle seçebileceğiniz, mutluluğunuzu belirleyecek, başarıyı kendinizin inşa edeceği bir meslek seçeceğiniz, fakülteye ulaşma sürecindesiniz.

Sevgili Gençler! Sizler, kökleriyle tarihten aralanarak ilmek ilmek akar adalet, akıl, gelecekçi, insani, vicdani duygularla harmanlanmış, bu milleti bir arada tutan, son derece derinlikli yaşamış gelenekten besleniyorsunuz. Bu nedenle geçmişin tüm güzelliklerini içselleştirip, karışıklık olmadan hedeflerinize doğru ilerleyebilmeniz için; hedeflerinizi, kurallarınızı ve beklentilerinizi çok iyi belirlemeniz gerektiğini anlatmışlardır. Dünyaya yön veren ve tarihe şan veren siz Gençler! Bozuk Türkçeleriyle dilimizi kirleten, araştırmayı sevmeyen, kitap karıştırmayan, sorgulamadan uzak, edebî değeri olmayan içi boş kitaplarıyla sizleri zehirlemeye çalışan, toplumsal yapımızı ciddi şekilde tehdit eden fenomenlerden uzak durmalısınız.

Siz Gençler; ezbere, bilmeden, okumadan, düşünmeden, sorgulamadan, empoze edilmiş bir bilinç değil. Doğru, sağlam, ayakları yere basan bilgiye dayalı bir bilinç sahibi olmalısınız. Geçmişinizdeki güzellikler, yücelikler kadar hatalarınızı da anlayarak yolunuzu belirleyebilecek üstün zekâya ve yeteneğe, lider özelliğine sahip, özel gençlersiniz.

Sevgili Gençler! Sizlerin kendi kültürümüzü benimsemiş ve bu benimsemeyi çağımızın gerekleriyle bütünleştirme ufkunda yol aldığınızı ve dürüstlüğün, ahlakın, insan sevgisinin ve hoşgörünün sizde çok iyi kavrandığını görmek bizleri sevindirmektedir. Şuna inanın! Mensubu olduğunuz kadim değerlerini benimsemiş ve özümle barışık insanlarla daha başarılı olacaksınız. Unutmayınız! Kendi değerlerinize insanî hayatı anlam ve değer kazandırmaktadır. Konuşmamı Atatürk’ün şu sözüyle bitirmek istiyorum:

“Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. Başarı ise ‘başaracağım’ diye başlayarak sonunda ‘başardım’ diyendir.” Geleceğimiz siz Gençler! umudumuz sizsiniz, ülkemizin yarınları, geleceğimizin yöneticileri siz gençlerimizi sevgiyle selamlıyorum.dedi.

Erteleme sonrası yoğun ilgiyle karşılanan etkinlik, Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Öztaş’ın katılımıyla iki farklı okulda yapıldı. Öğrencilere ve öğretmenlere Milli bayramların tarihsel ve kültürel önemini aktarmayı amaçlayan Konferans, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesindeki Ebru Nayim Fen Lisesi ve Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi’nde düzenlendi.

İlk oturum Ebru Nayim Fen Lisesi’nde saat 13.00 – 14.00 arasında Gerçekleştirildi. Prof. Dr. Öztaş burada yaptığı sunumda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın sadece bir çocuk bayramı olmadığını, aynı zamanda Türk milletinin egemenliğini ilan ettiği, halkın kendi kaderini tayin etme iradesini ortaya koyduğu tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

İkinci oturum ise Mehmet Serez Sosyal Bilimler Lisesi’nde saat 14.00 – 15.00 arasında yapıldı. Bu bölümde daha çok lise öğrencilerinin aktif katılımı dikkat çekti. Konferans sonrası soru-cevap bölümünde öğrenciler, Milli bayramların günümüzdeki yeri ve gençliğe yüklediği anlam hakkında sorular sorarak bilgi alışverişinde bulundu.

Etkinliğe ev sahipliği yapan okulların müdürleri ve öğretmenleri, böylesine değerli bir programın öğrencilerle buluşmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, öğrenciler de tarih bilinci kazandırmaya yönelik bu tür akademik etkinliklerin sayısının artırılmasını istediklerini ifade etti.