Veliköy OSB Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesine “Sektöre Entegre Okul Modeli” nin Uygulanması Planlaması Amacıyla Ziyaret Gerçekleştirildi

Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim mezunlarının istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla işletme ekosistemi içinde Eğitim almasını sağlamak ve Eğitim ortamlarını güncel teknoloji ile buluşturmak için “sektör içi Okul” ve “Sektöre entegre Okul” benzeri iş birliği modelleri oluşturulmaktadır. Bu kapsamda Veliköy Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine okulda Sektöre Entegre Okul iş birliği modelinin uygulanması planlaması kapsamında Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlhan Koçer ile İl Milli Eğitim Şube Müdürleri Önder Atik ve Halit Eren tarafından ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette okulun Sektöre Entegre Okul modeline dönüştürülmesi planlamasının yanı sıra mevcut durumu, sektörle olan iş birlikleri, okulda yürütülen projeler, öğrenci merkezli uygulamalar ve diğer konular hakkında bilgi alınarak görüşüldü. Çalışmaları hakkında Okul idaresi tarafından şu bilgiler verildi.
Okulda Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi kapsamında Sektöre Entegre Okul iş birliği modelinin uygulanması amacıyla Saray Alüminyum firması ile temaslar yürütülmekte ve bu iş birliği uygulamasıyla öğrencilerin eğitimlerinin belirli bir dönemini doğrudan üretim sahasında geçirdiği, uygulama ağırlıklı bir model üzerinde çalışılmaktadır. Modelin program tasarımı ve Milli Eğitim Bakanlığı çerçevesine uygunluk için raporlama süreci devam etmektedir.
Makine Teknolojisi birimi bünyesinde, savunma sanayiine yönelik nitelikli iş gücü yetiştirmek amacıyla “Savunma Mekanik Sistemleri Dalı” açılması planlanmaktadır. Bu kapsamda okulda sektörel ihtiyaç analizleri yapılarak Milli Eğitim Bakanlığı çerçeve programına uygun bir yapı geliştirilmesi yönünde hazırlıklar başlatıldı. Bu dal ile öğrencilere; hassas üretim, prototipleme, mekanik montaj, test ve analiz gibi alanlarda ileri düzey beceriler kazandırılması hedeflenmektedir.
Okul bünyesinde CNC, talaşlı imalat, kaynak, plastik enjeksiyon, montaj ve kimya atölyelerinde üretim yapılmaktadır. Okulun G.O.A.T. Robot Takımının ulusal ve uluslararası FIRST Robotics Competition (FRC) yarışmalarındaki başarıları ve “GOAT Experience Days” kapsamında ortaokullarda yapılan mühendislik tanıtımları, kodlama eğitimleri, çevre bilinci ve sosyal sorumluluk temelli etkinlikleri bulunmaktadır. Ayrıca öğrenciler tarafından, sosyal sorumluluk ve topluma katkı çalışmaları kapsamında SMA’lı çocuklara destek kampanyaları, sokak hayvanlarına yönelik barınak ve mama desteği, fidan dikimi, çevre düzenleme çalışmaları ve kodlama eğitimleri gibi sosyal sorumluluk projeleri başarıyla yürütülmektedir.
Metal Teknolojisi Alanı öğrencileri Asos Proses firması ile yapılan iş birliği çerçevesinde kaynakçılık eğitimi aldı. Eğitime 3’ü kız olmak üzere 30 öğrenci katıldı. Bu süreç, sektörle doğrudan temas kurularak istihdam odaklı Eğitim modeli açısından büyük önem taşımaktadır. Okul mezunları önemli sanayi firmalarında istihdam edilmekte ve okulun istihdam oranı oldukça yüksektir. Mezunlar Okul idaresi tarafından, mezun izleme sistemi üzerinden düzenli olarak takip edilmektedir.
Veliköy Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ilçede yürütülen “Meslekler Gelecekle Buluşuyor” projesinin iki yürütücü okulundan biridir. Proje kapsamında ortaokul öğrencilerine yönelik meslek tanıtımı, sanayi gezileri, yarışmalar ve öğrenci-sektör buluşmaları gibi çalışmalar yapılmaktadır. Okul idaresi, uygulamalı alanlarda Eğitim gören öğrencilere deneyim kazanmaları ve Mesleki eğitime olan ilgilerini arttırmak amacıyla Çerkezköy’deki ortaokullara yönelik olarak atölye temelli meslek tanıtım faaliyetleri düzenlemektedir.