Nurten Yontar’ın teklifi reddedildi

-CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten YONTAR’ın emekliler lehine verdiği kanun teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedildi…
-Emekliler sağlık hizmetleri için katılım payı ödemeye devam edecek…
CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten YONTARtarafından Meclise sunulan kanun teklifiyle emekli vatandaşlardan sağlık hizmetleri için alınan katılım payının alınmaması amaçlanmaktaydı. Ancak bu teklif AKP-MHP oylarıyla reddedildi.
Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılan düzenlemeyle hasta katılım paylarında yüzde 542’ye varan artışlar yapıldığını söyleyen CHP’li Vekil, “Sadece emeklilerimiz için değil, asgari ücretliler ve özellikle de kronik hastalığı olan vatandaşlarımız için de bu artış kabul edilebilir değildir.Hiçbir ilgisi olmamasına rağmen muayene ücretlerinin tahsilatı da eczanelere bırakılmıştır. Muayene ücretlerini tahsil etmek istemeyen eczacılara rağmen bu uygulama vatandaşlarımız ile eczacılarımızı karşı karşıya getirmektedir.” dedi.
SGK’nin verilerine göre ülkemizde 16 milyon emekli vatandaşımızın olduğunu ve maaşlarının insan onuruna yaraşacak bir gelir düzeyinden çok uzakta bulunduğunu belirten YONTAR, “Emekliler yılı ilan ettiğiniz 2024’te emekli yurttaşlarımız hayat pahalılığını, yüksek enflasyonu, artan kiraları, faturaları aşırı değer kaybeden paramıza bağlı olarak çok fazla hissetmişlerdir. 4 kişilik bir ailenin beslenebilmesi için aylık sadece gıda harcaması TÜRK-İŞ Şubat 2025 verilerine göre 23.324 lira, yoksulluk sınırı ise75.973 liradır. Buna karşılık, 2025 yılı için en düşük emekli maaşı 14.469 lira, asgari ücret ise 22.104 lira olmuştur. Ayçiçek yağı, bulgur, makarna, nohut, kıyma, un, pirinç ve çayın yer aldığı 8 temel ihtiyaç malzemesinden oluşan ramazan kolisi geçen sene 950 liraydı, bu sene aynı markalar aynı yerden satılmasına rağmen 1.610 lira olmuştur yani yüzde 70’lik bir artış söz konusudur.” diyerek emekli vatandaşlarımızın isyanını dile getirdi.
Alo 190 Diyanet Fetva Hattı’nda “Fitre, geçim sıkıntısı çeken asgari ücretli veya emeklilere verilebilir.” açıklamasının milyonların içinde bulunduğu zor duruma dikkat çektiğini ve bu durumun emeklilerimizi ve asgari ücretlilerimizi incittiğini belirten CHP’li Vekil,“Bizim gerçek gündemimiz, Emekli maaşı yetmediği için 65 yaş üstü olup hâlâ çalışmak durumunda olanlar, Sabahın kör saatinde kalkıp ucuz et, ekmek alabilmek için kuyruğa girenler, Halk lokantalarında ucuz bir öğün yemek yiyebilmek için sıraya girip sonra ertesi güne kadar açlık çekenlerdir.” edi.
Emeklilerimizin bir an önce refaha kavuşmaları için yapılması gerekenleri de sıralayan YONTAR,
“En kısa zamanda en düşük emekli aylığının asgari ücretle eşitlenmesi,
Emekli maaşının enflasyona bağlı olarak üç ayda bir artırılması,
Emeklilerimizin intibak sorununun çözülmesi,
Her bayramda en azından en düşük emekli maaşı kadar bir ikramiyenin verilmesi,
Bankalardan aldıkları promosyonların iyileştirilmesi ve yılda bir defa verilmesi ve PTT’den maaş alanların promosyon mağduriyetlerinin giderilmesi,
Kredi borçlarında kolaylık sağlanması,
Muayene, ilaç, protez, ortez ve ameliyatlarda alınan ekstra ücret ve kesintiler olmak üzere sağlıkta alınan tüm primlerin kaldırılması gerekmektedir.” diyerek emekli vatandaşlarımız tüm sorunlarının bir an önce çözülmesini beklediklerini söyledi.