Dolar 36,2802
Euro 37,9137
Altın 3.425,31
BİST 9.916,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 4°C
Hafif Yağmurlu
Tekirdağ
4°C
Hafif Yağmurlu
Çar 4°C
Per 2°C
Cum 2°C
Cts 4°C

TEKİRDAĞ’DA ÇAM KESE BÖCEĞİ İSTİLASI

TEKİRDAĞ’DA ÇAM KESE BÖCEĞİ İSTİLASI
15/02/2025 19:43
A+
A-

Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde çam kese böceği istilası yaşanıyor. Çam ağaçlarına yuva yapan tırtılların yayılmasını engellemek için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışıyor.

Orman zararlısı böcekler olarak bilinen çam kese böcekleri, kış aylarında çam ağaçlarında yuvalanıyor.  Yuvalandıkları ağaçta koza ören tırtıllar, ağacın gelişimini engelleyerek bir süre sonra kurumasına neden oluyor.

Tekirdağ’da son yıllarda yayılmaya başlayan,  çam kese böcekleriyle mücadele için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

“MAALESEF SAĞLIKLI AĞAÇLARA DADANIYORLAR”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde görevli Orman Mühendisi Naciye Sucubaş, böceklerin ağaçlara verdiği zararlara ve mücadele ekiplerin çalışmalarına dair bilgi paylaşarak, “Çam kese böceği fazlasıyla zararlı bir böcek. Çamgillerde özellikle kızılçam, karaçam gibi, fıstık çamı gibi ülkemizde endemik dediğimiz doğal ağaçlarımızı istila ediyor ve maalesef sağlıklı ağaçlara dadanıyorlar. Gördüğünüz üzere daha çok yeni ve sürgünleri seviyorlar. Buraya keseler oluşturuyorlar. Genellikle geceleri istila ediyorlar. Eğer ağacı severlerse ki genellikle de sağlıklı ağaçları çok sevdikleri için bu ağaçların yaprak yüzeylerini tamamen kapatıyorlar, öldürüyorlar ve fotosentezini engelliyorlar. Ağaç bu sefer nefes alamamaya başlıyor ve ağaçta ciddi anlamda deformasyonlar oluyor” dedi.

“EKOLOJİK DÖNGÜYE ASLINDA BİZ MÜDAHALE EDİYORUZ”


Sucubaş, bilinçsiz avlanmaların ve çevre kirliliğinin zararlı böcekleri artırdığına dikkat çekerek, “Bu zararlı böcekler, bitirdikleri ağacı tamamen eritip daha sağlıklı ağaca geçmek durumunda kalıyor. Ağaçları tek tek ya da bölge bölge kaybetmeye başlıyoruz. Bu bizim için ciddi sıkıntı oluyor. Çam kese böceği son yıllarda; çevre kirliliği, hava kirliliği, toprak kirliliği gibi çevresel faktörlerden sayıları fazlasıyla arttı. Normalde bunu yiyen böcekler ve kuşlar var. Ancak bilinçsizce yaban hayvanlarının avlanması, bu böcekleri yiyen kuşları da popülasyon olarak çok azalttı. Yani ekolojik döngüye aslında biz müdahale ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“İNSANLA TEMASININ OLMAMASI GEREKİYOR”

Çam kese böceklerinin insan sağlığına da zarar verdiğini ifade eden Naciye Sucubaş, “Sepetli araçla budama ekibimizin kestiği larvaları ellemeden, temas etmeden ağaçtan uzaklaştırıyoruz. Sadece ağaç uçlarındaki kese kısımlarını ağaca zarar vermeden buduyoruz. Bu şekilde temizlik yapıyoruz ve ağaçtan uzaklaştırıp imha ediyoruz. Şöyle bir de durum var, alerjen bir böcek olduğu için insanla temasının olmaması gerekiyor. Kişiye deri döküntüsü, alerjen durumlar veya rahatsızlık veriyor. Bu yüzden de çalışanlarımız tek kullanımlık tulumları kullanıyorlar. Geç kalmamak için hava şartları bu kadar soğukken de bu görevi gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulundu.