AYGUN, MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN’E SESLENDİ
CHP TEKİRDAĞ VEKİLİ AYGUN’DAN YURTDIŞINDA BURS MAĞDURLARI İÇİN ÇÖZÜM ÇAĞRISI
AYGUN, MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN’E SESLENDİ:
“DÖVİZ ARTINCA BORÇLANDIRILDIKLARI 100 MİLYON DOLARI ÖDEMEKTE GÜÇLÜK ÇEKEN ÖĞRENCİ VE AİLELERİNE ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLAYIN!”
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, döviz cinsinden borçlandırılarak, yurt dışına bursla gönderilen öğrencilerin Türk Lirasının aşırı değer kaybetmesi nedeniyle geri ödemede zorlanarak, maddi ve manevi açıdan çökme noktasına geldiğine dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e seslenen Aygun, öğrencilere ödeme kolaylığı sağlanmasını istedi.
Aygun, “Mevcut verilere göre toplam tutarı yaklaşık 100 milyon Amerikan Dolarını aşan düzeyde 1.200 tazminat dosyası bulunmaktadır. Bu dosya, bursiyerleri, onların kefillerini ve ailelerini; yani yaklaşık 12.000 vatandaşı doğrudan etkilemektedir. Öğrencileri bu çıkmazdan kurtarın” diye seslendi.
Aygun, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde, yükseköğretim kurumları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek üzere 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’a dayalı olarak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen burs ile (YLSY Burs Programı) lisansüstü öğrenim görmek amacıyla yurt dışına öğrenci gönderildiğini anımsattı.
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, resmî burslu statüde yüksek lisans ve/veya doktora öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilen bu öğrencilerin, döviz cinsinden borçlandırıldığını, ancak Türk Lirasının yabancı paralar karşısında aşırı değer kaybetmesi nedeniyle geri ödemede zorlandıklarını kaydetti.
Aygun, bu kapsamda şu soruları yöneltti:
- Millî Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği süre içerisinde borçlarını ödeyemeyen bursiyerler ve kefilleri hakkında Asliye Hukuk Mahkemelerinde milyonlarca liralık tazminat davaları açılmakta, buna ek olarak yüz binlerce liralık vekâlet ücretleri ve mahkeme masrafları ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede döviz cinsinden borçlanmaya yönelik bir yeniden yapılandırma düşünüyor musunuz? 2006 yılında çıkarılan 5535 sayılı Kanun’un (Madde 1) sunduğu yapılandırmaya benzer şekilde kur sabitlenmesini kapsayan yeni bir yapılandırma için çalışma yapıyor musunuz?
- Ekonomik krizi dikkate alarak bursiyerlerimizi ve ailelerini rahatlatacak çözümleri devreye sokacak mısınız?