HAYATÎ MÜDAHALE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ EĞİTİM “REBOA” KURSU, TEKİRDAĞ NKÜ VE ATUDER İŞ BİRLİĞİNDE DÜZENLENDİ
![HAYATÎ MÜDAHALE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ EĞİTİM “REBOA” KURSU, TEKİRDAĞ NKÜ VE ATUDER İŞ BİRLİĞİNDE DÜZENLENDİ](https://tekirdagyenihaber.com/wp-content/uploads/2025/02/hayati-mudahale-icin-cok-onemli-egitim-reboa-kursu-tekirdag-nku-ve-atuder-is-birliginde-duzenlendi.jpg)
Batın içerisinde büyük damarlarda gerçekleşen kanamalarda “Altın Zaman”daki hastalara zaman kazandırmak için eğitimli kişi sayısını artırmak amacıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) iş birliği ile Resuscitative Endovascular Balloon Occlusion of the Aorta (REBOA) kursu, Şubat ayı’nın ilk günü Tekirdağ’da gerçekleşti.
Resüsitatif endovasküler balon oklüzyon işleminin aort damarına uygulanışı üzerine verilen kursta, teorik sunumların yanı sıra tüm kursiyerlerin pratiklerini geliştirmek için maket üzerinde arteriyel yol, REBOA kanülasyonu, REBOA’nın hemodinamiye etkisinin gözlenmesi, olası komplikasyonlar ve önlemleri üzerinde uygulamalar gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serhat ÖRÜN konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “REBOA işlemi çok öncelerden beri bilinse de cerrahi işlemlerin ve hasta bakımının kalitesindeki artış ve de hasta naklinin hızlandırılarak iyileştirilmesi nedeniyle önem kazandı” dedi.
Doç. Dr. Serhat ÖRÜN açıklamasının devamında “Günümüzde reprodüktif dönemde, yani 18-45 yaş arası ölümlerin en sık nedeni travmalardır. Bu hastaların çoğu (%50) olay yerinde dakikalar içerisinde vefat ediyor, %30’luk bir kısmı ise acil servislere getirilse dahi müdahaledeki gecikmeler nedeniyle 1 – 2 saat içinde kaybediliyor. Bu sürece “Golden Time,” yani altın saatteki hastalar da deniyor. Bizler de REBOA uygulaması ile bu altın zamandaki hastalara 30 dakika ile 60 dakika ekstra bir zaman kazandırmaya çalışıyoruz.” şeklinde yapılan işlemin önemini vurguladı.
Doç. Dr. ÖRÜN açıklamasını, “Herhangi bir ekstremitemizde kesi sonucu kanama olduğunda üzerine bası uygulayarak kanamayı durdurmaya çalışırız, ancak batın içerisinde büyük damarlardan gerçekleşen kanamalarda böyle bir şansımız yok, bunun yerine ana femoral arterden REBOA için uygun bir balon yerleştirerek kanama yerine göre Zone 1 veya Zone 2’de balonu şişirme yoluyla bir nevi damarı tıkıyoruz. Böylece kanamayı durdururken, kanın hayati organlarımız olan beyin ve kalbin dolaşımına katılması sağlanıyor. Süreç son derece riskli; bu nedenle bu konuda eğitimli ve deneyimli kişilerce hızlı yönetilmesi gerekiyor. Bizler de Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve ATUDER tarafından desteklenen bu kurslarımızla uygulamanın bilinmesine ve eğitimli kişi sayısının artmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz” diyerek tamamladı.
Doç. Dr. Serhat ÖRÜN ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selami GÜRKAN, ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar CANDER ve Başkan Yardımcı Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR, Prof. Dr. Özcan GÜR, Kardiyo Vasküler Cerrahi (KVC) Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Kocabıyık’a ve emeği geçen herkese teşekkür etti.