YEŞİLAY’DAN 9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ’NDE SAĞLIKLI YAŞAMA DAVET:“BİR GÜN DEĞİL, BUGÜN!”
![YEŞİLAY’DAN 9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ’NDE SAĞLIKLI YAŞAMA DAVET:“BİR GÜN DEĞİL, BUGÜN!”](https://tekirdagyenihaber.com/wp-content/uploads/2025/02/yesilaydan-9-subat-dunya-sigarayi-birakma-gununde-saglikli-yasama-davetbir-gun-degil-bugun.jpg)
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bir asrı aşkın süredir bağımsızlık seferberliği ruhuyla, bağımlılıkların olumsuz etkilerine karşı farkındalık yaratmaya ve toplumu sağlıklı yaşama teşvik etmeye devam ediyor.Bu sene de 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara kullanımının birçok açıdan zararlarına dikkat çeken Yeşilay sigara kullanıcılarına, “Bir gün değil, bugün” bırak mesajı ile sesleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 1,3 milyar kişi tütün ürünü kullanıyor ve her yıl 8 milyondan fazla insan, sigara kullanımının yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de de sigara başta solunum yolu hastalıkları, kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser olmak üzere birçok sağlık probleminin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Bu soruna karşı farkındalık yaratmak ve sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla her yıl “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanıyor.
Sigara Bırakma Süreçlerinde Danışmanlık Merkezi ve Bırakabilirsin Uygulamasıile Yeşilay Yanınızda
Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) aracılığıyla ücretsiz psikolojik destek alabiliyor. Uzman psikologlar ve danışmanlar eşliğinde verilen profesyonel destek sayesinde, sigarayı bırakma sürecinde kişilere yol gösteriliyor. Ayrıca, Yeşilay’ın “Bırakabilirsin” mobil uygulaması, sigara bırakma sürecinde kullanıcılarına rehberlik ediyor.Uygulama üzerinden sigara bırakma sürecinin takip edilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne başvuru yapılması kolaylaşıyor.
2024 yılı itibarıyla 231 bin 300 kişi, “Bırakabilirsin” uygulamasını indirerek sigarayı bırakmak için önemli bir adım attı. Uygulama sayesinde, sigara bırakma sürecinde yaşanan zorlukları raporluyor ve sigara bırakma sürecini daha etkili ve sürdürülebilir kılmak için rehberlik sunuyor.
Sağlıklı Bir Gelecek İçin Sigarayı Bırakın
Yeşilay, sigara bırakma sürecindeki her adımın, sağlıklı bir geleceğe doğru atılmış önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Sigara kullanımının bireysel ve çevresel zararları göz önüne alındığında, bu bağımlılıktan kurtulmak sadece kişisel bir kazanım değil, aynı zamanda toplumsal bir fayda sağlıyor.
Yeşilay, 9 Şubat’ta sigarayı bırakmayı hedefleyen herkese “Bırakabilirsin” diyerek, daha sağlıklı bir yaşam için önemli bir fırsat sunuyor.
Yeşilay, sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlere yönelik bilinçlendirme çalışmalarını bu özel günde de sürdürerek toplumun sağlıklı bir yaşama yönelmesine katkı sağlamayı hedefliyor.
Her Bir İzmarit Doğada 600 Litre Suyu Kirletiyor
Sigara, yalnızca sağlık sorunlarına yol açmakla kalmıyor; çevre üzerinde de ciddi tahribatlar yaratıyor. Akciğer kanseri, kalp hastalıkları, felç, amfizem gibi ölümcül hastalıkların yanı sıra çevre sorunları da sigaranın zararlı sonuçları arasında yer alıyor. Sigaranın çevre üzerindeki olumsuz etkilerini de vurgulamak amacıyla, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında Yeşilay gönüllüleri, İstanbul’un çeşitli bölgelerinde izmarit toplayarak hem çevre temizliği yapacak hem de sigara içmenin çevresel etkilerine dikkat çekecek.Toplanan sigara izmaritleri, üzerinde 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ne dikkat çeken mesajlar bulunan poşetlerle sergilenecek.
Saha etkinliklerinde “Her yıl ormanlarımızın %5’i tütün üretimi için yok edilmektedir.”, “Her bir izmarit doğada 600 litre suyumuzu kirletmektedir.”, “Dünyada her gün 19100 kişi sigara kaynaklı hastalıklardan ölmektedir.” gibi uyarılar yer alacak. İletişim çalışmalarıyla sigara tüketmenin sadece insan sağlığını tehdit etmekle kalmayıp tüm ekosistemi olumsuz etkileyen bir sorun olduğuna vurgu yapılacak.
Tüm Türkiye’de saha etkinlikleri ve açık hava reklamlarıyla da konuya dikkat çekecek olan Yeşilay, sosyal medyada da #birgundeğilbugün etiketiyle yer alacak. Yeşilay, geleneksel medya araçlarında da uzman isimlerin ağzından sigaranın zararları ve bırakma süreci hakkında bilgilendirici içerikler paylaşmaya devam ediyor.
En az sigarakadar zararlı
Sigaraya alternatif olarak pazarlanmaya çalışılan elektronik sigaranın içeriğindeki bazı kimyasallar en az sigaradakiler kadar zararlı. Elektronik sigara, nikotin nedeniyle damar sertliğine yol açarak ve kriz oluşumunu kolaylaştırarak kalp hastalığı riskini yükseltiyor. Uzmanlar, elektronik sigarayı ilaç firmalarının değil sigara firmalarının ürettiğini belirterek, “Elektronik sigarayla birlikte nikotin bağımlılığı yeniden arttı. Elektronik sigara nikotin bağımlılığını ortadan kaldırmadığı gibi ayrıca bağımlılık yapıcı bir ürün.” diyor.
Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Türkiye’yi sigara ile mücadelesindeki gerileme nedeniyle, 10 yıl aradan sonra yeniden “desteklenecek” ülkeler listesine dahil etti.
Daha Güçlü ve Daha Sağlıklı Bir Toplum İçin: “Bağımsızlık Seferberliği”
Yeşilay, yalnızca sigara ile değil, tüm bağımlılıklarla mücadelede toplumun bağımsızlığını destekleyen kapsamlı projeler yürütüyor. “Bağımsızlık Seferberliği” anlayışıyla hareket eden Yeşilay, bireylerin ve toplumun bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam sürdürmesini hedefliyor.
Özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere toplumun her kesimine yönelik farkındalık ve önleme çalışmalarına ağırlık veren Yeşilay, eğitim programları, atölyeler, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM), Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleri (REHAB) ve psikososyal destek hizmetleri ile bireyleri bağımlılıklardan korumak için faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye genelinde yaygınlaşan Yeşilay Şubeleri ve uluslararası iş birlikleri sayesinde, bağımlılıkla mücadelede küresel ölçekte de örnek bir model oluşturuyor.
Yeşilay Hakkında
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur.
Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir.
Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir.
Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.
İletişim:
E-posta:[email protected]
Telefon: 0531 683 22 29