Tekirdağ’da 6 Şubat Anma Programı Düzenlendi

Tekirdağ’da 6 Şubat Anma Programı Düzenlendi
06/02/2025 19:55
A+
A-

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı anmak ve AFAD’ın akreditasyon süreçlerini başarı ile tamamlayan akredite ekiplerine armaları teslim etmek amacıyla  Tekirdağ AFAD İl Müdürlüğü tarafından 6 Şubat Anma Programı düzenlendi.

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Valimiz Sayın Recep Soytürk’ün yanı sıra Tekirdağ Milletvekilleri İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Garnizon Komutanı Tuğg. Ahmet Uğurlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Erdal Şenol, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Kapaklı Kaymakamı Mustafa Gürdal, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, Sahil Güvenlik Karakol Komutanı SG Yüzbaşı Can Çakıcı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, AFAD İl Müdürü Taha Yasin Çekiç ve kurum personelleri katıldı.

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından 6 Şubat konulu kısa film gösterisinin izlenmesinin ardından başladı.

Ardından AFAD İl Müdürü Taha Yasin Çekiç ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer ilimizde ve deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili bir konuşma yaptılar.

Ardından konuşan Vali Soytürk; “Meslek hayatımın son 10 yılını Hatay’da ve Kilis’te geçirdim. Bundan 1,5 yıl önce 5 yıl Kilis’teydim. Kilis’ten önce de İskenderun ve Dörtyol’da kaymakamlık yaptım. Dolayısıyla deprem olan her bir ili gezme, görme, dostlar edinme fırsatı buldum. Orada yaşadım ama şunu gördüm. Hakikaten Devletimiz büyük bir devlet. Bütün Devlet büyüklerimiz başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bölgeye defaatle geldi. Bütün Bakanlarımız defaatle geldi. Bütün Genel Müdürlerimiz geldi. Dokunabilecekleri her yere dokundular Allah razı olsun. Kamu görevlileri zaten işinin başında çalışıyordu ama başka şehirlerden de kamu görevlileri geldi. Bunların bir kısmı görevli olarak geldi ama bir kısmı gönüllü geldi. Bunun dışında bir çok sivil toplum örgütü gördüm. Bunun dışında hiçbir sivil toplum örgütüne bağlı olmadan sadece Allah rızası için arabasına binmiş, eşya koymuş gelmiş ve orada çırpınanları gördüm. Tekirdağ’dan, Sakarya’dan, Yalova’dan ve daha pek çok ilden gelen  vatandaşlarımız depremin ardından yaşanan yüzlerce artçı depremi yaşamalarına rağmen gelen yine de yardım etmeye devam ettiler. Elindekileri bitirip de geri dönmediler. Tekrar telefon ettiler, eşini, dostlarını çağırdılar. Bu bizim büyük bir millet olduğumuzu gösteriyor. Çok üzüldük çok yorulduk ama aynı zamanda Milletimizle, Devletimizle de gurur duyduk.

Neler yapıldığından bahsetmek isterim. Kilis’te derhal konteyner kenti yerini tespit ettik depremin 1. günü. Milletvekillerimiz, Rektör Hocamız beraber bir karar verdik. Rektörlüğün şehir merkezinde bir yeri var. Konteyner kenti o gün belirledik, o gün altyapı çalışmalarını başlattık.

Kalıcı konutlarla ilgili hızlı bir çalışma yaptık. Yeri tespit ettik, şuan kalıcı konutlarda bütün hak sahibi Kilisli hemşehrilerimiz kalıcı konutta kalıyor. Devletimizle hakikaten gurur duymamız gerekiyor. Şuana kadar harcanan para 75 milyar dolar. Bu rakam 100 milyar doları geçecek. Hakikaten, Devletimiz, Milletimiz, sivil toplum örgütlerimiz vatandaşlarımız elbirliğiyle bu seviyelere geldik inşallah önümüzdeki 1 yıl sonra hemen hemen yapılmayan kamu kurumu kalmayacak. Vatandaşlara teslim edilmeyen konutlar ve işyerleri kalmayacak. Bu anlamda Devletimize, Devletimizin temsilcilerine Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Bunları yaşadık, keşke yaşamasaydık ama az önce Sayın Başkanımızın da söylediği gibi Tekirdağ’da ne yapmamız lazım.

Tekirdağ’da bir kere depremden önce yapılması gerekenler var. Onları yapmamız lazım. Bunlardan 1’si kentsel dönüşüm. Deprem yönetmeliğinden önce Sayın Başkanımızın söylediğine göre binaları %50’si deprem yönetmeliğinden önce yapıldıysa çok önemli bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bunu tespit etmek çok önemli. Bildiğim kadarıyla Çorlu Belediyesinin de bir üniversiteyle  böyle bir çalışması var. Kendi sınırları içerisindeki bütün konutları hızlı bir taramadan geçirerek hangisinde risk olup olmadığı konusunda çalışma yapılmış. Bu çok kıymetli bir şey ama bu daha işin başlangıç kısmı. Bunu projelendirmek ve bunu takip etmek, vatandaşları ikna etmek önemli. Biz çalışmamızı yaptık vatandaş razı olmuyor demek bence yetmez. Vali, Kaymakamlar, Belediye Başkanları olarak hep beraber vatandaşları ikna etmemiz gerekir çünkü depremden sonraki maliyet en az 10 katı. Dolayısıyla bu konuda da tüm belediye başkanlarımızın hem kentsel dönüşüm yapılacak riskli binaların tespiti hem vatandaşların ikna edilmesi, bunların projelendirilmesi akabinde de bütün siyasi kurumlarımız, bütün vekillerimizle beraber bunları takip etmemiz gerekir bu en önemli konularımızdan bir tanesi.

İkinci bir konu 6 Şubat depreminde gördük. Arama-kurtarma ekibi sayısı çok önemli ama bir matematiksel hesapla dünyadaki bütün arama-kurtarma ekiplerini o gün o bölgeye yığsaydık, öyle bir gücümüz olsaydı gene yetmeyecekti. O gün olağanüstü bir gündü. Alan o kadar büyük ki bir Avrupa’daki orta büyüklükteki bir devlet alanında bahsediyoruz. O yüzden kendi ilimizde arama-kurtarma ekibini oluşturmak, sayısını artırmak çok önemli. AFAD Müdürlüğümüz bu konuda yoğun çalışıyor. Büyükşehrimizde, belediyelerimizde ekiplerimiz var. Onların sayısını artırmaya çalışıyoruz. Mesela Müftülüğümüz de bir çalışma yapıyor, imam arkadaşlardan bir arama-kurtarma ekibi oluşturmaya çalışıyor. Çerkezköy OSB’de böyle bir arama-kurtarma ekibi var. Bu çok kıymetli bir şey. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Bütün OSB’lerde arama-kurtarma ekiplerimiz olsun çünkü orada bir insan faktörümüz var, fabrikada çalışan insanlarımız var. Onlardan ekipler oluşturalım ve hızlı müdahaleler edelim.

Kilis’ten gelince sorduğum ilk şey şuydu. Bir afet olduğu zaman konteyner kentleri kuracağımız alan var mı ? Bir çalışma yapılmış, 16 tane yer tespit edilmiş, 9’unun altyapı çalışmaları tamamlanmış ama bir an önce hepsinin tamamlanması lazım. Bu anlamda da emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.  

Alanları tespit ettik, kentsel dönüşümle ilgili çalıştık. Arama-kurtarma ekiplerimizi de artırdık. Bunlar kıymetli şeyler. Birde Sayın Paşamızın yaptığı çalışmadan bahsetmek isterim. Beşiktepe’de 1 çadırkent hazırladılar. Allah korusun 1 afet olduğu zaman bir hazırlık olsun diye. Biz bu Beşiktepe’deki çadırları konteyner kente çevirmek, sayısını artırmak istiyoruz. Allah göstermesin ama bizde bir deprem olduğu takdirde hazır halde durabilecek askeriyenin kontrolünde altyapısını hazırladığımız bir çalışma istiyorum. Beşiktepe’de Büyükşehir Belediyesinin, hayırseverlerin katkıları vardı. Bunu büyüterek AFAD’la bir protokolde imzalayarak, orada bir konteyner kenti şimdiden oluşturmak istiyoruz. Ayrıca Trakya merkezinde, Tekirdağ ilinin bir merkezi bölge olma durumu var. Dolayısıyla bütün yardımların toplandığı depoların burada olduğu bir sistemde gelecek. Biz onunla ilgili de çalışıyoruz. Hem depo merkezi olacak hem Edirne ve Kırklareli için de avantajlı olacaktır diye düşünüyorum.

Ben başta deprem bölgesinde vefat eden bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Depremde uzuvlarını kaybeden, yaralanan vatandaşlarımıza sağlık, sıhhat ve afiyet diliyorum. Depremin ardından deprem bölgesine gelerek çalışmalara katılan askerimize, polisimize ve memurlarımıza, gönüllü giden arkadaşlarımıza başarı ve teşekkür belgesi vereceğiz. Bir kere daha teşekkür ediyorum. Arma takacağız, arma almaya haz kazanan arkadaşlarımıza da gönülden teşekkür ediyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Protokol konuşmalarının ardından ilimizde hafif seviye arama kurtarma alanında akredite  olan 8 ekipten oluşan 217 kişiye Vali Soytürk ve protokol üyeleri armalarını takdim etti.

Ardından vatandaşlarımızın ve öğrencilerin afetler konusunda bilgilenmesi ve farkındalık kazanması için eğitimler vermek üzere akredite olan kişilere ve Hafif Düzey Arama Kurtarma Eğitmen Eğitimi Akreditasyon Ekibine armaları teslim edildi.

Akabinde depremin ardından afet bölgesine farklı kurumlardan giderek bölgede görev yapan kurumları temsilen programa katılan personele Başarı ve Teşekkür Belgesi Vali Soytürk ve protokol üyeleri tarafından takdim edildi.