6 ŞUBAT DEPREMİ TEKİRDAĞ’DA ANILDI

6 ŞUBAT DEPREMİ TEKİRDAĞ’DA ANILDI
06/02/2025 19:57
A+
A-

6 Şubat Kahramanmaraş depreminin 2. yıl dönümünde Tekirdağ’da anma etkinlikleri vardı. Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’ndeki programda depremde yaşamını yitirenler anıldı.

Kentte görev yapan acil durum ekipleri, Sahil Dolgu Alanı’nda arama kurtarma çalışmalarına dair bilgilendirme etkinliği düzenledi.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen, 11 ili etkileyen ve ‘Asrın Felaketi ‘ olarak nitelendirilen deprem dolayısıyla Afad Tekirdağ İl Müdürlüğü tarafından Süleymanpaşa Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde anma ve akreditasyon arma teslim programı düzenlendi. Buradaki programın ardından, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Sahil Dolgu Alanı’nda acil durum ekiplerinin açtığı stantları gezdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Sevim Avcı Yener, Vali Soytürk ve Başkan Yüceer’e Büyükşehir’in çalışmalarına dair bilgi verdi.

HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN LOKMA DAĞITILDI

Kentteki anma programı kapsamında Orta Cami’de Mevlit okundu. Büyükşehir ekipleri yurttaşlara lokma dağıttı.

CANDAN BAŞKAN: “ŞEHRİMİZİ TÜM AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”

Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’ndeki anma programında bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, 6 Şubatta yaşanan felaketin acısını hala en derinde hissettiklerini belirterek,  “Bugün burada, yüreklerimizde derin bir acıyla hafızalarımızdan asla silinmeyecek izler bırakan 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini hatırlamak, unutmamak ve yitirdiğimiz canları anmak için bir aradayız. Aslında dünyada eşi benzeri görülmemiş hatta literatüre asrın felaketi olarak geçen bu depremler gerçekten hepimizin öncelikle yüreğinde, hafızalarında onarılması imkânsız bir yıkıma sebep oldu. 11 ilimiz bu depremlerden etkilendi. Binlerce bina yıkıldı. 50 Binin üzerinde insanımız hayatını kaybetti. Binlerce insan yaralandı. Ama milyonlarca insanın yüreğinde derin bir iz kaldı. O gün insanlığın en büyük acısıyla karşılaştık. Ben de depremin ikinci günü deprem bölgesindeydim ve Allah’ım dedim. Hani ben bu kadar büyük bir acı bugüne kadar görmedim. Yaşamadım, bilmiyorum. Allah daha büyüğünü yaşatmasın. Allah bir daha asla bu acılarla bizi karşılaştırmasın. Ama o gün aynı zamanda şunu da gördük. Bir milletin acıda ortak bir şekilde sımsıkı kenetlendiğini ve dayanışmanın en büyüğünü sergilediği gündü. Enkaz altında kalan bir can için verilen mücadeleyi gördük. Ne mutlu ki biz de Tekirdağ olarak tüm kurumlarımızla, kuruluşlarımızla tüm hemşerilerimizle beraber bölgeye destek için seferber olduk. İtfaiyemiz, arama kurtarma ekiplerimiz, sağlık çalışanlarımız, mühendislerimiz, gönüllülerimizle birlikte bu acıya derman olmak için yola çıktık. Yardım tırlarımız, iş makinelerimiz, insani yardım malzemelerimiz, barınma desteğimiz, deprem bölgesine ulaştı.

“DEPREM DEĞİL TEDBİRSİZLİK ÖLDÜRÜR. TEDBİR ALMAK DURUMUNDAYIZ”

Elbette bu büyük acıdan ders almak için aynı zamanda buradayız. Ders alalım ki bir daha acıları yaşamayalım istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki deprem biz hazır olsak da olmasak da gelecek. Deprem dünyanın, ülkemizin bir gerçeği aynı zamanda Mavi Gözlü şehrimiz Tekirdağ’ımızın da bir gerçeği. Çünkü biz geçmiş yıllarda çok büyük yıkımlara sebep olmuş Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde olan bir bölgeyiz. Bizler Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak sorumluluğumuzun farkındayız ve şehrimizi deprem başta olmak üzere tüm afetlere karşı daha dirençli hale getirmek için kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Bu doğrultuda ilimizde 222.630 binamızın tamamını coğrafi bilgi sistemiyle dijital sisteme aktardık ve bina hızlı tarama çalışmaları ile risk analizlerini hızlı bir şekilde yapıyoruz. 2025 yılı itibariyle kentsel dönüşüm strateji belgemizi tamamlayarak ilimizin öncelikli risklerini belirlemeyi ve dönüşüm sürecini hızlandırmayı hedefliyoruz. Bu kayıt sistemine baktık ki yapı stoğumuzun yaklaşık yüzde 50’si 1999 öncesi döneme ait. Dolayısıyla bu döneme ait tüm binaları daha hızlı taramak ve gerekli dönüşümü, güçlendirmeyi sağlamak bizim en büyük sorumluluğumuz. Ama sadece konutların yenilenmesiyle bu işte başarılı olamayacağımızı biliyoruz. Yerleşim alanlarının planlanması, mikro bölgeleme çalışmalarıyla zemin etütlerinin yapılması ve toplumsal farkındalığın yaratılıp sizin gibi akredite olmuş gönüllülerimizle beraber bir bütüncül bir yaklaşımla elbette depreme karşı tam dirençli oluruz. Bu kapsamda Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak ekiplerimizle birlikte geçmişten bugüne yaptığımız çalışmalar var. Başta tabii ki deprem olmak üzere sel, taşkın, heyelan, sıvılaşma gibi risk taşıyan alanları ilçe bazında belirledik. İlimizde yaklaşık 30.000 hektarlık alanda mikro bölgeleme çalışmaları yaparak çoklu doğal risk haritamızı hazırladık. İlimiz genelinde 1/25.000 ve 1/100.000 ölçekli Jeoteknik etütleri tamamladık. Planlı alanlarda parsel bazında yapı risk analizleri yüzde 95 ölçüde tamamlandı.

350 ADET AFET TOPLANMA ALANI BELİRLENDİ”

Afet’in ilk saatlerinde yurttaşlarımızın barınabileceği alanlar ki bunun ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız depremlerde bir kez daha gördük. Tehlike ve risklerden uzak toplam 350 adet afet toplanma alanı belirlendi ve bunları gerek tabelalarla gerek sosyal medya hesaplarımızla halkımıza duyurduk. Bu alanların sayısını her yıl revize ederek artırmaya çalışıyoruz. 893 hektarlık alanda 16 barınma alanı planladık. Bunların dokuzunun altyapı hizmetini tamamladık. 2025 yılı içinde de inşallah geri kalanının altyapı hizmetini tamamlamış olacağız. Büyükşehir olarak bütün ekip arkadaşlarımızın katkılarıyla hazırladığımız proje ile ne mutlu ki buna dair büyük bir ödül olan Altın Karınca ödülüne layık görüldük. Bu gururu yaşadık. İl bazında yaklaşık 1.600 adet binamızın depreme yönelik risk sınıfı belirlendi. Taleplerimizin değerlendirmeleri devam ediyor. Kandilli Rasathanesiyle beraber erken uyarı yapısal alarm sistemi kuruldu. Hedefimiz bu sistemi tüm ilimize yaygınlaştırmak özellikle risk teşkil eden organize sanayi bölgelerine, sanayi tesislerimize. Sayın valimizin önderliğinde AFAD toplantılarımıza düzenli olarak katılıyoruz. Görevlerimizi hızla tamamlamaya çalışıyoruz. Biz de 25 görevimizi tamamladık ama daha tamamlayacağımız 41 görevimiz var.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Kentsel dönüşüme başladık. Zafer Mahallesi Konut Projesi hazırlanıyor. Altınova bildiğiniz üzere kentsel dönüşüm ve girişim proje alanı ilan edildi. Bu alanda bir blok devam ediyor. Üç blok için proje çalışmalarımız devam ediyor. Kentsel dönüşüm teşvik edilmesi amacıyla Plan notları meclis tarafından onaylandı. Tüm ilçeleri kapsayan deprem kayıt tahmin projesi hazırlandı. Arama kurtarma malzemeleri için kırıcı, kesici, ayırıcı malzeme alımı gerçekleştirildi. Her yıl sayılarını artırıyoruz. Toplanma alanları için ihtiyaç duyulan konteyner tuvaletler, duşların alımı gerçekleştirildi. İki adet seyyar aşevimiz ve iki adet seyyar duş ve tuvalet alımını gerçekleştirdik. Uygun görülen afet toplanma alanlarına elektrik panosu düzenlemesi yapılarak afet esnasında jeneratörle çalışma imkânı sağlandı. Gönüllü arama kurtarma ekiplerimiz oluşturuldu. 27 kişiden oluşan beş grup akredite edildi. Toplam 135 kişi. Her birine emeği için, bu dayanışması için yürekten teşekkür ediyorum. Deprem simülasyon tırımız ile sadece kendi bölgemizde değil, ilimizde değil, tüm bölgede yaklaşık 450.000 vatandaşa eğitim verildi. Belediye başkanlığımız bünyesinde kullanılmak üzere özellikle iletişimin ne kadar önemli olduğunu yine maalesef bu acı tecrübemizle yaşadık. 14 adet uydu telefonu alınarak her ilçenin itfaiye istasyonuna bir adet olacak şekilde dağıtımı yapıldı. İtfaiye çok kıymetli, itfaiye istasyonlarımızın fiziksel imkânları çok önemli. Şarköy İtfaiye İstasyonumuzu tamamladık. Tüm itfaiye istasyonlarımızı 11 ilçemizde yeniliyoruz. İtfaiye araçlarımızın sayılarını arttırdık. 11 itfaiye aracı aldık. Bu noktada mevcut enerji ve arıza durumlarını anlık olarak raporlayan İPAS sistemi, Röle İstasyonlarımız kuruldu. Otuz metrelik merdivenli araçlar, kurtarma araçları, dar alanlara müdahale araçlarının alımları gerçekleştirildi ve bunun gibi 25 adet konteynır aldık. Yine deprem sonrası kentsel dönüşüm için Tekirdağ Kentsel Dönüşüm Anonim Şirketi’ni kurduk ve özellikle binalarımızın dönüşümü, onarımı ve güçlendirilmesi noktasındaki çalışmalarımızdan bahsediyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde, aylarda daha uzun uzun bunları konuşacağımız bir deprem afet çalıştayı yapmayı planlıyoruz. Tabii bu alanda eminim ki herkes hem yaptıklarını hem önerilerini hem deneyimlerini bu çalıştayda paylaşır. İşin özü şu, deprem öldürmüyor, tedbirsizlik öldürüyor. Bu yüzden her birimizin sorumluluğu çok büyük. Biz de bu sorumluluğu çalışmalarımızın en önüne, odağına koyarak inşallah Tekirdağ’ımızda yaşanacak olası bir felakette öncelikle can ve mal kaybı yaşamamak üzere Tekirdağ’ımızı güçlendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ben burada bu acıyı unutmadıkları için, unutturmadıkları için, orada gösterdikleri dayanışma için tüm kurum ve kuruluşlarımıza, tüm gönüllülerimize, tüm hemşerilerimize yürekten teşekkür ediyorum ve bir kez daha hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımızı rahmetle anıyorum. Onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Geride kalanlara sabır diliyorum.” dedi.

Anma programında bir konuşma yapan Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de, Tekirdağ’da gerçekleştirilen depreme hazırlık çalışmalarından bahsetti ve bu konuda katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Tekirdağ ili genelinde arama kurtarma ekiplerinin akreditasyon arma teslimleri gerçekleştirildi. Program, günün anısına toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.