Dolar 38,1986
Euro 44,2330
Altın 4.165,16
BİST 9.306,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Pts 20°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 18°C

TÜRKİYE – YUNANİSTAN NÜFUS MÜBADELESİ 102. YILDÖNÜMÜNDE TEKİRDAĞ’DA ANILDI

TÜRKİYE – YUNANİSTAN NÜFUS MÜBADELESİ 102. YILDÖNÜMÜNDE TEKİRDAĞ’DA ANILDI
31/01/2025 15:38
A+
A-

Türkiye ile Yunanistan arasındaki zorunlu nüfus mübadelesinin 102. yıldönümü dolayısıyla Tekirdağ’da çeşitli etkinlikler düzenlendi. Süleymanpaşa Sahil Dolgu Alanı’nda anma töreninin ardından etkinlikler Malkara Kültür Merkezi’nde devam etti. Program kapsamında, karikatürist Semih Poroy’un çizimlerinden oluşan sergi ziyarete açıldı.

“MÜBADELE İÇİMİZİ ACITAN DURUM”

Malkara’daki etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter V. Arzu Çebi, katılımcılara Ankara’da olan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer’in selamlarını ileterek, “Mübadele sürecinin bir sonucu olarak binlerce insan; topraklarını, hatıralarını, köklerini geride bırakarak yeni bir hayata başlamak zorunda kaldılar. Mübadele kavramı ve gerçeği her daim içimizi acıtan her daim hatırladığımızda gözlerimizin yaşlarla dolmasına sebep olan bir durum oldu. O yüzden bu akşam burada düzenlenen programın hepimiz için kıymetli olduğunu düşünüyorum” dedi.

“GELENLER TEKİRDAĞ’IN KİMLİĞİNİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRDİ”

Söyleşi programında, Lozan Mübadilleri Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Nilüfer Yenigün “Mübadele ve Tekirdağ” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Yenigün konuşmasında, “Din temelinde alınan bu karar yüz binlerce insanı doğdukları topraklardan koparıp göçe zorladı. Bu süreç sadece hukuki bir düzenleme değil, aynı zamanda derin toplumsal travmalar bırakan bir trajediydi. Tekirdağ ise bu süreçte hem göç edenler hem yerleşenler için bir umut kapısı oldu. Mübadeleden önce Tekirdağ, Rumlar ve Türklerin başta olmak üzere çeşitli toplulukların bir arada yaşadığı bir şehirdi. Mübadele ile birlikte ise Rum nüfusu Yunanistan’a göçerken, Selanik, Kavala, Girit gibi kentlerden gelen Türk mübadiller, Marmara Denizi çevresindeki bu topraklara yerleştirildi. Yeni gelenler; barınma, tarım gibi alanlarda zorlu şartlarla karşılaştı ancak yanlarında getirdikleri kültürel miras, Tekirdağ’ın sosyal dokusunu zenginleştirdi ve şehrin kimliğini yeniden şekillendirdi.” dedi. 

Lozan Mübadilleri Vakfı Genel Sekreteri Esat Halil Ergelen “Karagöz Karikatürlerinde Mübadele” başlıklı sunumunda, mübadele sürecinde yaşananların basına yansımalarını aktardı.

Etkinlikler, Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’nun “Hasretin İki Yakası” isimli konseriyle sona erdi.