TOBDESDER, gücü yettiğince çözümün parçası olmaya çalışıyor.

TOBDESDER, gücü yettiğince çözümün parçası olmaya çalışıyor.
03/12/2024 15:50
A+
A-

Otizmli ve özel gereksinimli bireyler olarak yaşadığımız sorunları ve beklediğimiz çözümleri her engelliler gününde tekrar ediyoruz.

 

Projelerle çalışan bir Sivil Toplum Kuruluşu olan TOBDESDER, gücü yettiğince çözümün parçası olmaya çalışıyor. Çözümün ana kaynağı olarak,

KAMU YÖNETİMİNDEN BEKLENTİLERİMİZ;

  • Otizmli bireyin gelişimi , sosyalleşmesi için tek seçenek bire bir eğitim. Onun da haftada sadece 2 saati devlet tarafından destekleniyor.Bu sürenin haftada 36 saate çıkarılmasını,
  • Sadece Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünde değil, eğitim fakültelerinin bütün bölümlerinde otizmli ve özel gereksinimli bireylerin eğitimi müfredata alınmalıdır.
  • Otizmli çocukların, kaynaştırma sınıflarına uyumunu sağlamak üzere kolaylaştırıcı kişi uygulaması var. Ancak bu kişinin ücretini aile karşılamak durumunda. Bunu kaç aile karşılayabilir. Eğitimde fırsat eşitliğinden bahsedebilir miyiz?Kolaylaştırıcı kişinin ücreti devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • Otizmli ve özel gereksinimli bireyler için yaygın eğitimde ( halk eğitim sisteminde) eğitim modülleri var.Ancak o modülleri hayata geçirmek kolay değil.Herhangi bir kurs için başvurduğunuzda özel eğitimciyi, usta öğreticiyi , kursun yapılacağı mekanı , ulaşımı siz sağlamak zorundasınız.

Hangi kaynakla Dernek ulaşım sağlayabilir?

  • Özel gereksinimli bireylere iş yaşamında yeterli fırsat verilmiyor. Özel işyerleri,

% 3 engelli kotası  tercihini kronik hastalığı sonucu rapor alan bireyler için kullanıyor. İş bulma şansı olmayan özel gereksinimli bireyler için ayrı kota olmalı ve denetim yapılmalı.

Kamuda engelli kotası % 4 ancak, yapılan EKPSS sınavında zihinsel engellilere karmaşık matematik soruları sorularak, hizmetli olarak atama için en  az 85 puan almaları bekleniyor. Bu kotadan da özel gereksinimli bireyler faydalanamıyor.

  • Özel Eğitim Meslek Okulları’nda diğer meslek liselerinde olduğu gibi haftada 3 gün işyeri stajı olmalı, öğrenciyken iş yaşamlarına uyumları sağlanmalı. Okullar, işyerleri ile istihdam taahhütlü protokoller yapabilmeli.
  • Bakım Merkezlerinde otizmli çocuklara şiddet olayları kaygı verici.

En büyük kaygımız çocuklarımıza bizden sonra kim sahip çıkacak?

Bu merkezlerde sosyal, kültürel ve sportif aktiviteler yapılarak nitelikli yaşam sürdürmeleri sağlanmalıdır.İş atölyeleri ile üretkenlikleri sağlanmalıdır.

Projesi yapılmış olan Marmara Ereğlisi Yatılı Engelli Bakım Merkezi’nden Otizmli ve özel gereksinimli  bireylerin de faydalanabileceği düzenleme yapılmalıdır.”

YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLERİMİZ:

Ailelerin çocuklarını iki saatliğine bırakacak OTİZM YAŞAM MERKEZİ’NİN HAYATA GEÇİRİLMESİ.

Özel Gereksinimli Bireyler için drama, müzik gibi sanatsal ve kültürel

aktiviteler düzenlenmelidir.

Tekirdağ Otizm ve Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneği