TESKİ KASIM AYI OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI
Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ), Kasım 2024 Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirerek önemli kararlar aldı. Genel Kurulda, TESKİ’nin mali yapısı, enerji maliyetleri ve geleceğe yönelik projeleri ele alındı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Genel Kurulda yaptığı konuşmada, “Göreve geldiğimizden beri cesur adımlar atarak su sorununun çözümü için önemli çalışmalar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.
Tekirdağ’ın su yönetimi konusunda kritik kararların alındığı toplantıda, TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar, kurumun faaliyetleri ile ilgili kapsamlı bir sunum yaptı. TESKİ’nin 2024 yılı çalışmalarını değerlendiren Genel Müdür Mehmet Ali Şişmanlar, artan maliyetler ve enerji tüketimi konularında bilgiler paylaştı. Özellikle Tekirdağ’da kullanılan suyun büyük bir kısmının yeraltı kaynaklarından sağlandığını belirten Şişmanlar, bu durumun suyun temininde yüksek enerji maliyetlerine neden olduğunu söyledi.
TESKİ’nin sürdürülebilir çözümler ürettiğine dikkat çeken Şişmanlar, 2024 yılında tamamlanan projelerin Tekirdağ’ın altyapı gücünü artırdığını vurguladı. Genel Müdür Şişmanlar, “21 proje tamamladık ve 458 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Devam eden altyapı ve enerji projelerimizle Tekirdağ’a değer katmaya devam ediyoruz” dedi.
CANDAN BAŞKAN: “BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİTSİN DEMEDİK”
Daha sonra meclis üyelerine hitaben bir konuşma gerçekleştiren Candan Başkan, su sorunuyla ilgili yapısal reformların önemine dikkat çekti. Sorunun yılların birikimi olduğunu belirten Yüceer, “Hizmetlerimizin sayısını, çeşidini ve kalitesini artırmak için mücadele ediyoruz. Ancak su sorunları yalnızca TESKİ’nin sorumluluğunda oluşmuş değil. Göç, tarım faaliyetleri, çarpık kentleşme ve Tekirdağ’ın su fakiri bir il olması gibi yapısal gerçeklerin bir sonucu. Göreve geldiğimizden beri cesur adımlar atarak su sorununun çözümü için önemli çalışmalar yürütüyoruz. ‘Böyle gelmiş böyle gitsin’ demedik; risk alarak ve bedel ödeyerek çözüm üretmeye odaklandık” diye konuştu.
“KAMU YATIRIMLARI ADİL BİR ŞEKİLDE DAĞITILMIYOR “
Tekirdağ’ın ülke ekonomisine olan katkılarına rağmen hak ettiği kamu yatırımlarını alamadığını vurgulayan Candan Başkan, şunları söyledi:
“Çalışan, üreten, vergisini eksiksiz ödeyen bir iliz. Ancak kamu yatırımları adil bir şekilde dağıtılmıyor. Bizden daha az göç alan, daha az yapısal sorunu olan ve su fakiri olmayan illere barajlar yapılıyor, kredi talepleri karşılanıyor. Oysa Tekirdağ alarm veriyor. İlimize daha adil bir yaklaşım gösterilmeli.”
“YÜZEY SUYUNA GEÇİŞ ZORUNLU”
İçme suyunun yüzde 88’inin yeraltı kaynaklarından sağlandığını ifade eden Yüceer, yüzey suyu kullanımına geçmenin önemine değinerek, “Yüzey suyuna geçmediğimiz, barajlar yapılmadığı ve kredi sağlanmadığı sürece bu sorunu çözmek mümkün değil. Kaynaklarımızı ne kadar verimli kullanırsak kullanalım, tek başına yeterli olamaz. Bu, topyekûn ve bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gereken bir sorun. Göreve geldiğimizden bu yana doğru teşhis koymak ve vergilerimizi en verimli şekilde değerlendirmek için çalışıyoruz” dedi.
MALİYETLERİ DÜŞÜRMEK İÇİN YOL HARİTASI
Su maliyetlerini azaltmak için bir yol haritası sunduklarını belirten Yüceer, öncelikli hedeflerini üç başlıkta özetledi:
“Birincisi, kayıp-kaçakla mücadele; ikincisi, yüzey suyuna geçiş; üçüncüsü ise güneş enerjisi kullanarak enerji maliyetlerini azaltmak. Amacımız, suyu pahalı satmak ya da kar elde etmek değil. Yapısal sorunları çözerek sürdürülebilir bir maliyet yönetimi sağlamak istiyoruz.”
Candan Başkan, TESKİ’nin artan maliyetler karşısında zorlandığını hatırlatarak, bu sorunların çözümü için el birliğiyle ve ortak akılla çalışmaları gerektiğini vurguladı.
Genel Kurulda öne çıkan konular arasında, güneş enerjisi projeleri ve kayıp-kaçak oranını azaltmaya yönelik çalışmalar yer aldı. Güneş Enerjisi Sistemleri (GES) ile enerji maliyetlerinde yüzde 30 tasarruf sağlanması hedeflenirken, modern altyapı yatırımları ile su arıza oranlarının yüzde 32, kanal arıza oranlarının ise yüzde 50 oranında azaldığı ifade edildi.
8 Kasım tarihinde “Geleceğin İçin Suyuna Sahip Çık” temasıyla düzenlenen Trakya Su Çalıştayı’nda yerel yönetimler, akademisyenler, kamu kurumları ve çevre uzmanları bir araya gelerek, su tasarrufu ve enerji verimliliği üzerine önemli kararlar almıştı. Genel Kurulda da bu çalışmaların önemi bir kez daha vurgulandı.
TESKİ tarafından sunulan hizmetlerin sürdürülebilirliği için enerji ve altyapı maliyetlerini dengelemek gerektiğine dikkat çeken yetkililer, suyun vatandaşa ulaştırılmasının maliyetinin halen satış fiyatının üzerinde olduğunu belirtti. 1 metreküp suyun maliyeti 53,47 TL iken, vatandaşlara 30,13 TL’den sunulduğu ifade edildi. Yetkililer, bu durumun sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşlara destek amacı taşıdığını vurguladı.
TESKİ, su yönetimini iyileştirmek ve gelecekte daha sürdürülebilir bir altyapı sunmak için projelerini sürdürüyor. Devam eden çalışmalar arasında şunlar yer alıyor:
Süleymanpaşa-Sarılar İsale Hattı: Toplam maliyet 600 milyon TL.
Çerkezköy Merkez Mahallesi Dağıtım Hattı: Altyapı yenileme maliyeti 1,2 milyar TL.
Atıksu Geri Kazanımı: 957 hektar tarımsal alan sulama kapasitesine ulaşılıyor.
İki oturumda tamamlanan Genel Kurulda şu kararlar alındı:
TESKİ Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı görüşülerek karara bağlandı.
-TESKİ Su, Atıksu, Güvence, Yaptırım ve Hizmet Tarifesinde değişiklik ve ek maddeler kabul edildi.
-TESKİ 2024 Yılı Bütçesine Ek Ödenek Tahsisi onaylandı.
-TESKİ 2025 Mali Yılı Bütçe Tasarısı görüşülerek karara bağlandı.
-TESKİ 2025 Yılı Yatırım Programı kabul edildi.
-TESKİ 2025 Yılı Performans Programı onaylandı.
-TESKİ 2025-2029 Stratejik Planı karara bağlandı.
TESKİ, Tekirdağ’ın su ve altyapı yönetiminde sürdürülebilir çözümler üretmeye devam ederek, Tekirdağlılara daha etkin ve kaliteli hizmet sunmayı hedefliyor.