Dolar 39,0271
Euro 44,3484
Altın 4.222,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
25°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 21°C

VATAN VE HÜRRİYET ŞAİRİ NAMIK KEMAL’İN VEFATININ 136. YILDÖNÜMÜ MESAJI

VATAN VE HÜRRİYET ŞAİRİ NAMIK KEMAL’İN VEFATININ 136. YILDÖNÜMÜ MESAJI
29/11/2024 12:05 | Son Güncellenme: 29/11/2024 12:08

 

 

Dedesi Abdüllatif Paşa’nın Tekirdağ Sancak Muhassılı olması dolayısıyla 21 Aralık 1840’ta Tekirdağ’da doğan Namık Kemal, şehrimiz için büyük bir değer olmakla birlikte milletimizin, tarihimizin, kültürümüzün ve edebiyatımızın en değerli isimlerinden biridir.

Namık Kemal sadece yaşadığı döneme değil, kendisinden sonraki nesle de ışık olabilmiş büyük bir fikir ve duygu adamıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk onun için “Duygularımın babası” ifadesini kullanır.

Edebiyatımızın her alanında ilklere imza atan ve yine edebiyatımızda “vatan ve hürriyet” kavramlarını ilk kez kullanan Namık Kemal; yazdığı şiirler, makaleler romanlar ve piyeslerle, çıkardığı gazetelerle büyük milletimizin gönlünde taht kurmuş ve kültürümüze çok değerli katkılar sunmuştur.

48 yıllık ömründe vatanı için büyük mücadeleler vererek fedakarlıklar yapan Namık Kemal, 2 Aralık 1888’de Sakız Adası’nda dünyaya gözlerini kapamıştır. Büyük şair ve fikir adamının kabri bugün, gözlerini açtığı ufkun, Marmara’nın bir başka bucağında, Gelibolu-Bolayır’dadır.

Bu günün, “Vatan ve Hürriyet Şairi” Namık Kemal’in daha fazla tanınmasına vesile olmasını diliyorum. Vefatının 136.  yıldönümünde şair, yazar, gazeteci ve devlet adamı Namık Kemal’i rahmetle anıyorum.

 

 

 

Haber