Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası Etkilikleri Başladı

Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası Etkilikleri Başladı
22 Kasım 2024 16:19
A+
A-

Tekirdağ Valilik Tören Alanında DT. Erkan Yarapsan yaptığı konuşmada; 22 Kasım 1908 tarihi Ülkemizde bilimsel dişhekimliğinin başlangıcı olarak kabul edilmekte ve 1996 yılından beri 22 Kasım’ı içine alan hafta , “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu yıl 116.cısını kutladığımız ,bizim için anlamı büyük olan 22 Kasım Dişhekimliği Gününde, hekim olmanın sorumluluğunda, sağlığın ağızda başladığını, ağız – diş sağlığı ile genel sağlığın ayrılmaz bir bütün olduğunu topluma anlatmaya ,toplumu aydınlatmaya ve koruyucu hekimlik çalışmalarına hız vererek farkındalık yaratmaya devam ediyoruz, edeceğiz de…  Sağlığın ağızda başladığının kabul edildiği günümüz dünyasında kronik ve yıkıcı ağız diş hastalıklarının çoğalarak toplumumuz fertlerinin genel sağlığını tehdit eder duruma gelmemesi için koruyucu hekimlik çalışmalarına hız verilmesi zorunludur. Bu nedenle Türkiye’deki tüm dişhekimlerinin ,kamu, üniversite ve serbest çalışanlarının tamamının katılımı sağlanarak koruyucu dişhekimliği hizmetlerinin halka yaygın bir şekilde ulaşmasını sağlayacak sağlık politikaları uygulanmalıdır. Nihayetinde halkımız ağız ve diş sağlığında diğer refah toplumların seviyesine, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Diş Hekimleri Birliği hedeflerine ulaştırılmalıdır.

2024-2028 yıllarını kapsayacak olan ,geçen yıl açıklanan 12 .kalkınma planının 172.sayfası 711.1 maddesinde;

“Başta tıp, dişhekimliği ve eczacılık olmak üzere sağlık meslek gruplarında eğitim kalitesi arttırılacak ve uzmanlık eğitimindeki müfredatları bilişim altyapısı ile desteklenerek ülke genelinde standart altına alınacak ,sağlık alanında geleceğin İhtiyaç ve şartlarına uygun bir şekilde ve ülke ihtiyaçları göz önünde bulunarak her alanda yeterli ve nitelikli iş gücü oluşturulacaktır” denmektedir. Yani devlet bizlerin yıllardır vurguladığımız gibi tıp, dişhekimliği ve eczacılık eğitimindeki ve mezunlarındaki nitelik kaybını nihayet kabul etmektedir. Yeterli eğitim kadrosu oluşturulmadan işgücü planlaması yapılmadan kontrolsüz biçimde sayıları her yıl artan dişhekimliği fakülteleri ve devasa sayılara ulaşan kontenjanları, halkımızın gelecekte yüksek nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmeti alması hedefinden uzaklaşmamıza da neden olmaktadır. Şöyle ki ; 2002 yılında 19 olan dişhekimi fakülte sayısı 2024 yılında 110’a, yine 2002’de 970 olan dişhekimliği fakültelerin kontenjan sayısı 2024’te 9600 e ulaşmıştır. Mevcut kontenjanlarla bugün 56.000 civarında olan ülkemizdeki dişhekimi sayısı 2028’de 100 bini aşacaktır. Bunun sonucu  olarak biz dişhekimleri iş gücümüzün ucuzlaması, işsiz meslektaşlarımızın sayısının  artmasıyla halkımız ise niteliği düşük ağız ve diş sağlığı hizmetine maruz kalmakla ödeyecektir. Kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olan dişhekimleri odalarının başlıca 2 temel görevinden biri toplumun Ağız ve Diş Sağlığı hizmetlerinden yararlanmasını niteliksel olarak en üst seviyeye taşımak, diğeri ise meslek örgütü olarak meslektaşlarımızın SDE’ye sürekli diş hekimliği eğitimi eğitimlerini sağlayarak mesleki beceri ve bilgilerini azami düzeye çıkarmak ekonomik refahlarını arttırmaktır. Bu iki temel amacı gerçekleştirmemizde önemli bir engel olan ve toplumun sağlığını da tehdit eden nitelik sorunun çözümü için;

-Yeterli eğitim kadrosu oluşturulmadan insan gücü planlaması yapılmadan dişhekimliği fakültesi açılmamalı,

-Dişhekimliği fakültelerine girişte konulan 80.000 Barajı 50 bine çekilmeli,

-Henüz eğitime başlamamış olan fakülteler kapatılmalı eğitim veren fakültelerde ise kontenjanlar azaltılmalı,

-Sürekli dişhekimliği eğitimi zorunlu olmalı,

-YÖK’ün 2008 yılında yayınlamış olduğu raporunda “sağlık işgücü planlaması” tanımında belirtilen “düzgün dağılım” ilkesi paralelinde tıpkı  eczacılardakine benzer biçimde ve de 5 yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde “nüfus yoğunluğuna göre dişhekimi istihdamı” nı zorunlu kılan yasal düzenlemeler yapılmalı

Bu talepleri yetkili makamların dikkate alacağını umuyor ve uyarı görevimizi tekrar yaparak tarihe not düşüyoruz.

Kronik hale gelmiş olan ve biz sağlık çalışanlarını  sürekli tehdit eden bir sorun da “sağlıkta şiddet” konusudur ki, zaman zaman meslektaşlarımızın hayati tehlike yaşamasına neden olmaktadır. Özellikle Kamuda çalışan dişhekimlerinin can güvenliğini sağlanması için yetkili birimlerin acil önlemler almasını  ,gerekirse idarenin de caydırıcı yasalar çıkarmasını talep ediyoruz.

Kamu kurumu niteliğinde bir sağlık meslek örgütü olarak bizler talep edildiği takdirde idareye her zaman yardımcı olmaya hazırız. Hem halkımızın genel ve ağız diş sağlığı hem de meslektaşlarımızın yararının ortaklaştığı bir paydada hizmet vermeye devam edeceğiz.

Toplum Ağız ve Diş Sağlığı haftamız ve 116. 22 Kasım Dişhekimliği Günümüz tüm ulusumuza ve meslektaşlarıma kutlu olsun.

Tekirdağ Dişhekimleri Odası

Yönetim Kurulu Adına

Oda Başkanı

Erkan YARAPSAN