DSİ 14. Bölge Müdürlüğü (Libadiye) Toplantı Salonu/ İSTANBUL – 10.00

DSİ 14. Bölge Müdürlüğü (Libadiye) Toplantı Salonu/ İSTANBUL – 10.00
23 Ekim 2024 13:36 | Son Güncellenme: 23 Ekim 2024 13:37
A+
A-

DSİ 14. Bölge Müdürlüğü (Libadiye) Toplantı Salonu/ İSTANBUL – 10.00

Türkiye, iklim değişikliği, nüfus artışı ve sanayileşmenin etkisiyle su kaynakları konusunda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. İklim değişikliği, kuraklık ve düzensiz yağışlara neden olarak su kaynaklarını tehdit ederken, hızla artan nüfus suya olan talebi artırmaktadır. Aynı zamanda sanayileşmenin hız kazanması, su kaynaklarının kirlenmesine ve daha fazla su tüketimine yol açmaktadır. Bu faktörlerin bir araya gelmesi, Türkiye’nin sınırlı su kaynaklarını daha da baskı altına almakta ve sürdürülebilir su yönetimi politikalarının önemini artırmaktadır.

Suyun miktar ve kalite bakımından korunarak tüm canlıların gereksinimlerini dikkate alacak şekilde akılcı, paylaşımcı, verimli ve hakkaniyetli bir biçimde kullanılması su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi açısından büyük önem taşımaktadır.

Bu minvalde, her bir vatandaşımıza ve sektöre enerji, su ve gıda sağlayan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Sayın Bakanımız İbrahim YUMAKLI’nın liderliğinde bütüncül su kaynakları yönetimi ilkesi doğrultusunda çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bu doğrultuda, 25 nehir havzamız için nehir havza yönetim, taşkın yönetim, sektörel su tahsis ve kuraklık yönetim planları hazırlanmakta ve bahse konu planlarda yer alan tedbirlerin sorumlu kurum, kuruluşlarca yerine getirilme süreçleri takip edilmektedir.

Ülkemizde tüm sektörlerde su verimliliği uygulamalarının yaygınlaştırılması ve toplumsal farkındalığın artırılması maksadıyla “suda sıfır kayıp” ilkesiyle başlatılan “Su Verimliliği Seferberliği” Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülmektedir. Seferberlik kapsamında, Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı 4 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yayımlanmış olup tüm sektörlerde su verimliliğinin yaygınlaştırılması maksadıyla hedefler, stratejiler ve 2023-2033 yıllarını kapsayan 114 adet eylem belirlenmiştir. Belirlenen eylemlerin uygulamalarına yönelik gelişmeler takip edilmektedir.

Çok boyutlu bir konu olan su yönetiminin birçok paydaşın dahil edildiği bir organizasyonla yürütülmesi gerektiği gerçeğiyle 22 Ağustos 2024 tarih ve 32640 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Su Kurullarının Görevleri İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” ile Havza Su Kurullarının görevleri ve çalışma usul ve esasları tanımlanmış ve buna istinaden 25 Nehir Havzasında Havza Su Kurullarının teşkil edilmesi faaliyetlerine başlanmıştır.

Havza Su Kurulları toplantıları öncesinde havza içerisinde bulunan illerin İl Su Kurulları toplantıları tamamlanmış; toplantılarda illerde su yönetimine ilişkin olarak öne çıkan hususlar değerlendirilerek havza su kurulu gündemine taşınması gerekli görülen konular belirlenmiştir.

25 Nehir havzasından biri olan Marmara Havzası, Türkiye yüzölçümünün yaklaşık % 3’ü kadar olup 23.520 km2’dir. Marmara havzası sınırları içerisinde İstanbul, Kocaeli, Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Yalova, Edirne, Sakarya ve Bilecik illeri yer almaktadır. Bu illerden alansal olarak İstanbul ilinin % 98’i, Kocaeli ilinin % 90’ı, Yalova ilinin % 100’ü, Çanakkale ilinin % 67’si, Kırklareli ilinin % 30’u, Tekirdağ ilinin % 30’u, Bursa ilinin % 16’sı, Balıkesir ilinin % 9’u, Edirne ilinin % 8’si, Bilecik ve Sakarya illerinin % 1’i havza sınırları içerisindedir. Havzanın 2021 yılı verilerine göre nüfusu 19.320.455 kişidir.

Marmara Havzasındaki Yerleşimler ve İl Sınırları Haritası

Ülkemizin uzun yıllar yağış ortalaması 573.4 mm olup; 2023 yılı Türkiye ortalama sıcaklığı 15.1 °C, 1991–2020 ortalaması 13.9 °C’dir. Marmara Havzası yıllık yağış ortalaması yaklaşık 701.26 mm olup son 12 aylık yağış ortalaması 640.64 mm olarak gözlemlenmiştir. Yıllık olarak bakıldığında 60.62 mm eksik yağış hesaplanmıştır. Marmara Havzası yıllık ortalama sıcaklığı 14,4 oC’dir.

Marmara Havzasındaki Yerüstü Su Kütleleri Haritası

Marmara Havzasında su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine yönelik şu faaliyetler gerçekleştirilmiş/gerçekleştirilmektedir.

Marmara Havzası Nehir Havza Yönetim Planı, havzadaki su kaynaklarının kalite ve miktar açısından korunması ve iyileştirilmesi maksadıyla Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi’ne uygun olarak hazırlanmaktadır.

Havzadaki su kaynaklarının havza ve alt havza ölçeğinde, her sektörün gelecekteki su talebi belirlenip, arz-talep dengesi göz önüne alınarak adil bir şekilde tahsis planı hazırlanmaktadır.

Marmara havzasında, arıtma tesislerinde arıtılan atıksuların uygun kaliteye getirildikten sonra tekrar kullanımına yönelik “Kullanılmış Suların Yeniden Kullanım Alternatiflerinin Değerlendirilmesi Projesi” kapsamında 65 atıksu arıtma tesisi, 11 adet sulama tesisi ve 3 adet termik santral özelinde ön fizibilite raporu hazırlanmıştır.

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi’ne uygun olarak, havza ölçeğinde taşkın riski taşıdığı öngörülen yerlerde hazırlanan taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritaları ile alınması gerekli tedbirleri ihtiva eden “Marmara Havzası Taşkın Yönetim Planı” 2023 yılında tamamlanmıştır.

Marmara Havzası Kuraklık Yönetim Planı kapsamında kuraklık analizleri, iklimsel ve hidrolojik çalışmalar, sektörel etkilenebilirlik analizleri ile kuraklık haritaları kullanılarak muhtemel kuraklık risklerinin olumsuz etkilerinin azaltılması ve kuraklık problemlerinin çözümüne yönelik olarak tedbirler belirlenmiştir.

Gerçekleştirilen bu faaliyetler çerçevesinde; ilgili kurum ve kuruluşların sürece aktif katılımı ve paydaşların bilgiye erişimi sağlamak amacıyla Marmara Havzası Havza Su Kurulu İstanbul ilinde 24.10.2024 Perşembe günü, İstanbul Valiliği (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) koordinasyonunda ve İstanbul Vali/Vali Yardımcısı başkanlığında: Su Yönetimi Genel Müdürü/Genel Müdür Yardımcısı ile havzada yer alan tüm illerin (İstanbul, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ ve Yalova) Valilikleri, Belediye Başkanlıkları, Su ve Kanalizasyon İdareleri, Valiliklere bağlı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri, İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve ilgili Bölge Müdürlükleri, İller Bankası İstanbul Bölge Müdürlüğü, Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü (Mühendislik Fakültesi (Çevre Mühendisliği Bölümü)), Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü (Mühendislik Fakültesi (Çevre Mühendisliği Bölümü)), Marmara Üniversitesi Rektörlüğü (Mühendislik Fakültesi (Çevre Mühendisliği Bölümü)), Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü (Ziraat Fakültesi), İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası temsilcilerinin katılımları ile aşağıdaki gündem çerçevesinde gerçekleştirilecektir.

– Havza hakkında genel bilgilendirme ve yerüstü ve yeraltı sularında kirliliğin yoğun olduğu sıcak noktalar (baskı ve etkiler) ve korunan alanlar hakkında bilgi verilecektir.

– Havza su kalitesi durumu hakkında bilgi verilecektir.

– Taşkın Yönetim Planları ve Kuraklık Yönetim Planları kapsamında belirlenen tedbirler ile ilgili gerçekleşmeler hakkında bilgi verilecektir.

– Havza bazında su verimliliği çalışmaları hakkında bilgi verilecektir.

– İçmesuyu kaynaklarına ilişkin bilgi verilecektir.

– Havzadaki il su kurullarından iletilen ve su yönetimine ilişkin çözüme kavuşmayan sorunlar hakkında görüş ve değerlendirmeler yapılacaktır.

Marmara Havzası Havza Su Kurulu Toplantısında, havzadaki tüm illerdeki su yönetimi ile ilgili gündemdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunulacak, il su kurullarında alınan müşterek kararlar ile Havza Su Kuruluna iletilen hususlar ele alınacaktır.

24 Ekim 2024 tarihinde saat 10.00’da DSİ 14. Bölge Müdürlüğü (Libadiye) Toplantı Salonu’nda düzenlenecek olan Marmara Havzası Havza Su Kurulu Toplantısı’na siz değerli basın mensuplarını davet eder, katkı ve katılımlarınızı bekleriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.