Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal meme kanserinde erken teşhisin önemini vurguladı

Tekirdağ’da, Ekim ayının “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olması nedeniyle Star Medica Hastanesi tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Tekirdağ’da görev yapan gazeteciler yoğun ilgi gösterdi. Hastane müdürü Şeref Sevim, etkinliğe katılanlara teşekkür ederek, meme kanserine karşı farkındalığın önemini vurguladı. Toplantıda, Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal da söz alarak, meme kanserinde erken teşhisin önemine dair kapsamlı bilgilendirme yaptı.

Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, meme kanserinin taranabilen kanserler arasında yer aldığını ve erken teşhisle hastaların tamamen iyileşme şansının %90’lara kadar çıkabileceğini belirtti. “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür, ancak 40 yaş üstü her kadının düzenli olarak mammografi yaptırması ve kendi kendine meme muayenesi yapması ile bu kanserin önüne geçilebilir” dedi.

Meme kanserinin erken evrede fark edilebileceğini belirten Gürdal, özellikle 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü’nde toplumda farkındalık yaratmanın önemine dikkat çekti. “Her 8 kadından 1’i hayatı boyunca meme kanseri riski altındadır, ancak düzenli kontrollerle bu riskin üstesinden gelebiliriz” diye konuştu.

Meme Kanseri Sadece Kadınları Etkilemiyor

Toplantıda erkeklere de seslenen Gürdal, erkeklerde de meme kanseri görülme sıklığının arttığını ve bu nedenle erkeklerin de düzenli kontroller yaptırmalarının önemli olduğunu vurguladı. “Son yıllarda erkeklerde meme kanseri görülme oranı %25 artmıştır. Bu nedenle, özellikle ailede meme kanseri öyküsü olan erkeklerin genetik test yaptırması büyük önem taşıyor” dedi.

Özkan Gürdal, kanser tedavisi gören CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar’a mecliste peruğunu çıkartarak yaptığı konuşmada meme kanserine karşı farkındalık oluşturduğu için teşekkür etti.

Toplantı, katılımcıların soru ve cevaplarıyla devam ederken, Prof. Dr. Gürdal, basının farkındalık çalışmalarına olan katkısının kadın sağlığı için hayati olduğunu belirterek, tüm kadınların yılda bir kez mamografi yaptırması gerektiğini vurguladı.

Haber Merkezi: