TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişimine Uyum için Nötr Arazi Bozunumu Projesi (CCAGP 088)

TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişimine Uyum için Nötr Arazi Bozunumu Projesi (CCAGP 088)

 

Projesi

Eğitim Toplantısı -1

BASIN BİLDİRİSİ-3

Tekirdağ’da 120’den fazla yönetici, akademisyen, araştırıcı, mühendis, yatırımcıve çiftçi Trakya topraklarında tahribatın önlenmesi ve iklim değişimine uyum eğitimi için toplandı.

“İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı” kapsamında, Avrupa Birliği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca ortaklaşa desteklenen “CCAGP 088-TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişimine Uyum için Nötr Arazi Bozunumu (İklimTrak)” Arazi Tahribatı ve Arazi Tahribatının Modellenmesi (Biyofiziksel İndikatörler) başlıklı 1. Eğitim Programı 3Ekim 2024 tarihindeTekirdağ DES’ Otel’de gerçekleştirildi.

İklimTrak Projesi 1. Eğitim ToplantısınaTR21 Bölgesinden Proje paydaşı olarak yer alan Üniversiteler, Tarım ve Orman Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri,Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Belediyeler, DSİ, Özel Sektör (Önder Çiftçiler, Yatırımcılar), Dernek, Vakıf ve Kooperatifleri temsilen “Arazi Tahribatının Dengelenmesi ve İklim Değişikliğine Uyum Platformu” adı altında toplam 124 yönetici, akademisyen, mühendis, mimar, önder çiftçi, girişimci/yatırımcı, yazılım uzmanı, siyaset bilimci, hukukçu, coğrafyacı ve proje yönetim uzmanları katıldı.

Toplantının açılışındaTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yard. Prof. Dr. Murat TAŞAN (Proje Sahibi), Tekirdağ İlTarım ve Orman MüdürYard.Ahmet TOKGÖZ (Proje Ortağı),Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali KİRACI (Proje İştirakçisi),Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Arş. Ens. Müdürü Gürkan G. AVCI (Proje İştirakçisi),Edirne Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür yardımcısıDr. İrfan ÖZTÜRK (Proje İştirakçisi), projenin bölge için önemine dikkat çektiler, projeye desteklerini bildirdiler ve başarılar dilediler.

“Arazi Tahribatının Dengelenmesi ve İklim Değişikliğine Uyum Platformu” üyeleri birbirini izleyen yoğun 3 Eğitim Programı ile TR21 Trakya Bölgesinde arazi tahribatının mevcut durumu, gidişatı ve arazi tahribatını önleme ilkeleri konusunda eğitim alacak, birbirleri ile deneyimlerini paylaşacaklar. Üç eğitim ve 3 çalıştay olmak üzere 6 kez gerçekleştirilecek olan Platform toplantıları Aralık 2024’te tamamlanacaktır.

Her bir eğitim Programını birerÇalıştayProgramı takip edecek. Eğitim programlarında eğitilen Platform üyeleri TR21 Trakya Bölgesindetarım arazilerinde tahribatın dengelenmesi ve topraklarımızın sürdürülebilir kullanım stratejilerini belirleyerek iklim değişimine uyum eylem planının oluşturacaktır.

Elde edilen sonuçlar karar vericilere, Proje İştirakçimiz Tarım ve Orman BakanlığıveÇevre Şehircilik ve İklim Değişim Bakanlığı ile paylaşılacaktır.

İklimTrak Projesi 1. Eğitim Toplantısında uzmanlartoprak tahribatı ve restorasyonu konularında önemli bilgiler paylaştılar.

Bunlar:

  • Arazi tahribatı, Türkiye ve TR21 Trakya perspektifi (Prof. Dr. Duygu BOYRAZ ERDEM, Proje Toprak ve Arazi Kullanımı Yönetimi Uzmanı, TNKÜ- Toprak Bilimi ve Bitki Besleme),
  • Arazi tahribatı ve modellenmesi TR21 Trakya Bölgesi arazi tahribatı modelleme sonuçları (Biyofiziksel İndikatörler) (Dr. Reşat AKGÖZ, Arazi tahribatı modelleme Yüklenici Firma Proje Koordinatörü)
  • İklim değişimi, TR21 Trakya Bölgesi iklim değişimi projeksiyonları ve çevresel etkileri (Prof. Dr. Asude HANEDAR, Proje Çevresel Etki Değerlendirme Uzman, TNKÜ- Çevre Mühendisliği
  • İklim değişimi-bitkisel üretim-arazi tahribatı ilişkisi (Prof. Dr. İsmet BAŞER, Proje Bitkisel Üretim Uzman, TNKÜ-Tarla Bitkileri)
  • İklim değişimi-çayır mera yönetimi-arazi tahribatı ilişkisi (Prof. Dr. Canan ŞEN, Proje Çayır-Mera Yönetim Uzmanı, TNKÜ-Tarla Bitkileri)
  • İklim değişimi-bitki sağlığı ve koruma-arazi tahribatı ilişkisi (Prof. Dr. Mustafa MİRİK, Proje Bitki Sağlığı ve Koruma Uzmanı, TNKÜ-Bitki Koruma)
  • Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen küresel iklim değişikliği vb. çalışmalar (Osman DOĞAN,Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü)
  • Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen küresel iklim değişikliği vb. çalışmaları (Dr. Onur ERGÖNÜL, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı)

Eğitim ve Çalıştay Programlarını çiftçi eğitim toplantıları takip edecek.

2025 yılı başında TR21 Trakya bölgesindeki 700 önder çiftçi Eğitm ve çalıştaylarda geliştirilen arazi tahribatının dengelenme stratejileri konusunda eğitilecektir.

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Fatih KONUKCU,İklimTrak Projesi hakkında şu bilgileri verdi:

İklimTrak Projesi Bölge açısından önemi çıktılar sağlayacaktır.

Projenin başarılı bir şekilde tamamlanması;

  • Bölgenin ekosistem hizmetlerini yerine getiren sağlıklı bir arazi/toprak yapısına kavuşmasına,
  • Arazi tahribatı konusunda bilinçli ve farkında bir toplum oluşmasına
  • Çiftçilerin gelirleri sürdürülebilir bir şekilde artmasına,
  • İklim değişimine kolayca uyum sağlamasına,
  • Aşırı iklim olayları sonucu yaşanan olumsuz etkilerine karşı direnç geliştirmeye, ve
  • İklim değişimini önlemeye katkı sağlayacaktır.

Tüm bunların sonucunda Bölgede toplumsal refahın yükselmesi ve gıda güvencesinin sağlanmasına kararlı bir adım atılmış olacaktır.

 

 

İklimTrak Projesi, EuropeAid/170484/ID/ACT/TR – İklim Değişikliğine Uyum Hibe programı (ClimateChange Adaptation Grant Programme, CCAGP) kapsamında desteklenmektedir.

“İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programının (CCAGP)” kurumsal çerçevesi aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan oluşmaktadır:

  • C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB), İklim Değişikliği Başkanlığı, Nihai Faydalanıcıdır.
  • C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı (ABYDB), Sözleşme Makamıdır.
  • Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi, Teknik Destek Ekibidir.

 

Bu yayın, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle hazırlanmıştır. İçeriğinden yalnızca Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi sorumludur. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtıyor olarak yorumlanamaz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.