İtfaiye Haftası kutlandı

İtfaiye Haftası kutlandı

Tekirdağ’da itfaiye haftası çelenk sunma töreni düzenlendi. Çelenk sunma töreni sonrası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Cengiz Çelik konuşma yaptı. Çelik konuşmasında;

Günümüz modern itfaiye teşkilatının kökenleri, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır. Yangınla mücadeleye yönelik ilk ciddi adım, 1714 yılında atılmış ve Yeniçeri Ocağı’na bağlı olarak “Tulumbacılar” adıyla ilk itfaiye teşkilatı kurulmuştur. Tulumbacılar, yangınlara müdahale etmek için kullanılan el tulumbalarıyla donatılmış ve dönemin şartlarına göre oldukça etkili bir şekilde yangınlara müdahale etmiştir. Ancak Yeniçeri Ocağı’nın 1826 yılında kaldırılmasıyla, bu teşkilat da feshedilmiştir. Bunun yerine, 1827 yılında Osmanlı ordusu bünyesinde “Yangıncı Taburu” adıyla yeni bir yangınla mücadele birliği kurulmuş ve bu birlik, uzun bir süre boyunca yangınlara müdahale etmiştir.
Zaman içerisinde, özellikle büyük şehirlerde artan yangın vakaları ve nüfusun yoğunlaşması nedeniyle mevcut teşkilat yetersiz kalmaya başlamıştır. Bu sebeple, 1884 yılında İstanbul’da dört kara itfaiye taburu, 1887 yılında ise denizlerde çıkabilecek yangınlara müdahale etmek amacıyla 1 deniz itfaiye taburu daha kurulmuştur. Bu yeni teşkilatlar, dönemin yangınla mücadele tekniklerinde bir gelişim sağlasa da yine de tam anlamıyla modern bir itfaiye sistemi haline asla gelememiştir.
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte, itfaiye teşkilatları da yeni bir düzenlemeye tabi tutulmuştur. 25 Eylül 1923 tarihinde, itfaiye teşkilatları belediyeler bünyesinde hizmet vermeye başlamış ve modern itfaiye teşkilatının temelleri bu tarihte atılmıştır. Bu önemli tarihin içinde bulunduğu hafta, ülkemizde her yıl Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftası olarak kutlanmaktadır.
Başlangıçta sadece yangın söndürmek için kurulan itfaiye teşkilatlarına zaman içerisindebirçok görev verilmiştir. Artık günümüzde itfaiye teşkilatları; modern teçhizat ve eğitimli personeli ile sadece yangınlarda değil, tüm acil durum ve afetlerde de halkımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için canla başla çalışmaktadırlar. İtfaiye teşkilatı olarak bizde bu ruhla çalışmaktayız.
İtfaiyeDairesi Başkanlığımıza bağlı 11 ilçede bulunan 18 itfaiye istasyonumuzda 7/24 görev yapmakta olan müdahale ekiplerimiz, 1 Ocak 2024 ile 23 Eylül 2024 tarihleri arasında 11.104itfai olaya başarı ile müdahale etmiştir. Yine bu sene içerisinde Mimar ve Mühendislerden oluşan teknik ekibimiz tarafından il genelinde 867iş yerine yangın güvenliği yönünden denetimler gerçekleştirilmiş ve işlemleri sonuçlandırılmıştır. Eğitim konusunda ilimizde yaşayan her kesime ulaşmayı hedefleyen itfaiye teşkilatımızın eğitim birimi tarafından 3.570 kişiye Yangın Güvenliği ve Yangın Söndürme Temel Eğitimi verilmiştir.
Tekirdağ’ımız, bilindiği üzere tarihte büyük yıkımlara ve acılara yol açan birinci derece deprem kuşağında yer almaktadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak bu durumun bilinciyle hareket ediyor ve faaliyetlerimizi aralıksız bir şekilde bu doğrultuda yürütüyoruz. Deprem riskine karşı daha güçlü bir itfaiye teşkilatı oluşturmak adına; Marmara Ereğlisi İtfaiye İstasyonumuzu baştan sona yenileyerek modern bir yapıya kavuşturduk. Malkara ilçemizde yapımına başlanan İtfaiye istasyonumuz tamamlanmak üzere. Şarköy ilçemizdeyeni İtfaiye İstasyonumuzun temeli atıldı, hızlı bir şekilde yapımı devam etmekte. Çerkezköy, Ergene, Hayrabolu ve Saray İtfaiye İstasyonlarımızın yenilerinin yapılması için yer tahsisleri yapıldı. Yer tahsisi yapılan parseller üzerine yapılacak olan yeni itfaiye istasyonlarımızın projelendirme çalışmaları Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığımız ile ortaklaşa devam etmektedir. Aynı zamanda personel sayımızı arttırma çalışmaları kapsamında İtfaiye Eri alımı yapabilmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına 100 kişilik itfaiye eri alımı için izin yazısı yazdık, onay bekliyoruz. Araç filomuzugüçlendirmek adına alımı yapılan 3 adet 24 Metre Merdivenli İtfaiye Aracımızın üst yapısı tamamlanmış olup teslim alınması işlemleri sürdürülmektedir.Bu projeler ile Tekirdağ genelinde olası afetlere karşı daha etkin ve hızlı müdahale edebilecek bir itfaiye teşkilatı oluşturmayı hedefliyoruz.
Yukarıda saydığım konular ile ilgili İtfaiye Dairesi Başkanlığı’mızın ihtiyaç ve taleplerini dikkate alan, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen, her daim yanımızda olduğunu hissettiren başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Candan YÜCEER’ e huzurlarınızda teşekkür eder;
Kendi canını hiçe sayarak başkalarının imdadına koşan başta kendi ailemiz olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı personelimizin ve tüm itfaiyecilerimizin 310’uncusu kutlanan Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftasını canı gönülden kutlar saygılarımı sunarım.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.