1.TRAKYA KÜLTÜR ve SANAT ETKİNLİĞİ TÖRENLERLE BAŞLADI

????????????????????????????????????

Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyon Başkanı Nihat Efe valilik tören alanında yaptığı konuşmada; 

Trakya Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonumuzca düzenlenen ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizinde paydaşı olduğu bugünden başlayarak 3 gün devam edecek ve ilk defa yapılacak olan l.TRAKYA KÜLTÜR ve SANAT ETKİNLİĞİMİZE hepiniz hoş geldiniz, safalar getirdiniz.

Kültür, bir toplumu diğer toplumlardan farklı kılan, geçmişten beri değişerek devam eden, kendine özgü, sanatı, inançları, örf ve adetleri, anlayış ve davranışları ile onun kimliğini oluşturan yaşayış ve düşünüş tarzıdır. Topluma bir kimlik kazandıran, dayanışma ve birlik duygusu verdiği toplumda düzeni de sağlayan maddi ve manevi değerlerin bütünüdür.

Türk kültürü de Türk milletinin hayat tarzını ifade eder. Tarihi süreç içerisinde farklı medeniyetlerle buluşan Türk kültürü, insanlık tarihinin en zengin kültürlerinden biri haline gelmiştir.

Güncel tartışmalarda, bazı tarihçi veya tarihçi olduğunu iddia edenlerin Suriye’den ülkemize gelmek zorunda bırakılan Suriyeli komşularımızla, Rumeli muhacirlerinin aynı kabul edilip mukayese edilmesi büyük bir hatadır. Suriyeliler ülkemizde geçici sığınmacı statüsünde bulunmaktadır. Rumeli’den 1878, 1912 ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde göç edenlerin çoğu Türk oğlu TÜRKTÜR.

Rumeli ve Balkanlardan Türkiye’ye gelenler hukuki olarak muhacir/göçmen hakkını almış vatandaşlarımızdır. Bu kişiler, hayatlarına Türk bayrağı altında başlayan, nüfus kâğıdı bizimle aynı olan, kaybettikleri anavatanlarından, yeni yaşamlarına devam edecekleri anavatanlarına sürgün edilmiş kişiler veya çocuklarıdır.

Günümüzde Balkanlar’dan göç azalmıştır. Balkanlar’daki soydaş ve akraba Müslümanların çektikleri tüm sıkıntılara rağmen göç etmeyerek direnmeleri bir manada içlerinde yaşadıkları devletlere bir mesajdır. Kardeşlerimizin bu fedakârlık ve direnişleri her türlü takdiri hak ediyor.

Sözlerimi: Devletimizin Kurucusu ve kendisi de Rumeli -Balkanlı olan hem şehrimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ‘ün biz muhacirler için söylediği sözle bitirmek istiyorum. “Muhacir diye küçümsenenler, tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar, yani düşmanla sonuna kadar dövüşenler, çekilen ordunun ricat hatlarını sağlamak için kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir. Muhacirler kaybedilmiş ülkelerimizin milli hatıralarıdır.” Diyerek bitiriyorum.DEDİ.

 

Haber Merkezi: