Ticaret Bakanı Bolat Marmaraereğlisi Gümrük Müdürlüğünün Açılışını Yaptı

Ticaret Bakanı Bolat Marmaraereğlisi Gümrük Müdürlüğünün Açılışını Yaptı

Marmaraereğlisi ilçemizde bulunan iş insanları tarafından Marmaraereğlisi ve çevresinde faaliyet gösteren ihracat ve ithalat yapan işletmelerin gümrük iş ve işlemlerinin daha hızlı daha verimli yapılması talep edilmiştir.

Akabinde Ticaret Bakanlığı ile Martaş Marmaraereğlisi Liman Tesisleri A.Ş. arasında yapılan protokol hükümlerince Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı olacak şekilde Marmaraereğlisi Gümrük Müdürlüğü kurulmasına karar verilmiştir. Kararın ardından Marmaraereğlisi ilçemiz Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde yer alan binanın gümrük hizmetlerinde kullanılmak üzere tahsisi yapılmıştır.

Bu kapsamda hizmet vermeye hazır hale getirilen Marmaraereğlisi Gümrük Müdürlüğü Binası’nın açılışı Ticaret Bakanı Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat tarafından yapıldı.

Marmaraereğlisi ilçemizde gerçekleştirilen açılışa Ticaret Bakanı Bolat ve Vali Soytürk’ün yanı sıra Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan, Gökhan Diktaş ve Çiğdem Koncagül, Marmaraereğlisi Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Taşan, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Onur Bozkurter, Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Akif Ertekin, Ak Parti İl Başkanı Ali Gümüş, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi Şirin, Kaptan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Çebi, Martaş Limanı Genel Müdürü Orhan Çebi, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Vali Soytürk; “İlimiz bir turizm şehri, bugün içerisinde bulunduğumuz Marmaraereğlisi, Şarköy ve Kumbağ turizm açısından oldukça kıymetli. Özellikle İstanbullu hemşehrilerimizin rağbet ettiği, kaldığı önemli bir turizm merkezidir.

Şehrimiz tarım şehridir, en çok ayçiçek yetiştiren illerden biriyiz. Ayrıca Tekirdağ, Türkiye’de Konya ve Urfa’dan sonra en çok buğday yetiştiren illerden biridir. Dolayısıyla şehrimiz bu anlamda önemli bir yerdedir. Şehrimizde 14 OSB, 3 endüstri bölgesi vardır. Bu sayı bakımından Türkiye’de 2. sıradadır. Endüstri bölgelerinde kullanılan elektriğe ve doğalgaza bakacak olursak 4. ve 5. sıradayız. Yine endüstride istihdam edilen mühendis açısından baktığımız zaman ilk 5’teyiz.

Bir çok alanda önemli mesafeler kat etmiş olan şehrimizde ihracat ve ithalat toplamımız bu sene ilk 6 ayda 10 milyar dolara ulaşmıştır. Bu çok önemli bir rakam, bunun altında yatan neden şehrimizin özel bir konuma sahip olmasıdır. Çünkü büyük bir pazar olan İstanbul’un yanı başındayız. Çünkü şehrimizde 3 tane büyük liman var. Bu limanlar hem Türkiye’de hem dünyada kendisinden söz ettiren limanlardır. 1 tanesi de Marmaraereğlisi ilçemizde bulunan Martaş Limanı’dır. Bunula birlikte özellikle limanlardan OSB’lere giden demiryollarımız mevcuttur ve onların niteliğini ve sayılarını artırma çabalarımız devam ediyor. Yine Kınalı-Malkara Yolu bir aksilik olmaz ise 2025’in baharında temeli atılmış olacak ve şehrimizin önemli bir altyapı sorununu çözmüş olacak. Bununla birlikte yine şehrimizde havalimanı vardır. Bunların hepsi ticaretin altyapısını oluşturmakta ve 10 milyarları bulan ticaret hacmimizi artırıcı bir faktör olmaktadır.

Ticareti artırmak adına gümrük müdürlüklerinin de önemli bir rolü bulunmaktadır. Daha önceden sanayicilerimiz, ticaret erbabımız bu işleri Tekirdağ’da yaparken şimdi çok kısa bir süre içerisinde Marmaraereğlisi’nde hızlıca işlemlerini yapabilmektedir. Bu bağlamda Ticaret Bakanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca bu binayı tahsis ettiği için rahmetli Yaşar Kaptan Çebi’ye de teşekkür ediyorum. Ülkemize, Tekirdağ’a ve Marmaraereğlisi’ne yatırımlar yaptığı ve istihdam sağladığı için de şükranlarımı sunuyor, Allah’tan rahmet diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle müdürlüğümüzün hayırlı hizmetler vermesini diliyor, hepiniz saygılar sunuyorum.”dedi.

Ardından konuşan Ticaret Bakanı Bolat; “Ülkemizdeki 170 Gümrük Müdürlüğümüze ilave olarak yeni bir gümrük müdürlüğü binasının hizmete alınmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum. Malum ülkemiz büyüyüp gelişiyor milli gelirimiz 1 trilyon 158 milyar dolara yükseldi, kişi başında milli gelirimizde inşallah bu yıl 14 bin doları geçecek ve dış ticaretimiz artıyor. İhracatımızda Temmuz itibariyle 261,5 milyar dolarlık mal ihracatı ve 106,5 milyar dolarlık hizmetler ihracatına ulaştık. İthalatla beraber toplam dış ticaretimiz geçen yılın sonu itibariyle 620 milyar dolardır. İşte bu 620 milyar dolarlık mal akışının ihracat ve ithalat olarak geçtiği yerler gümrüklerimizdir. Gümrüklerimiz bizim iktisadi sınırlarımızdır. Gümrüklerden sorumlu bakanlık olan Ticaret Bakanlığı olarak biz Türkiye’nin ticaretinin artması ve ekonominin gelişmesi ve refahın artması için var gücümüzle çalışıyoruz. Diğer bütün bakanlarımızın ve hükümetimizin başında olan Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gece gündüz büyük bir mücadele sergiliyoruz. Diğer ülkelerde benzer bir çaba içerisinde dolayısıyla çok yoğun ve acımasız bir rekabet var. Burada öne çıkmanın üstün olmanın yolu daha iyi olmak daha başarılı olmak daha güçlü olmak ve daha iyi hizmet ve mal üretmekten geçmektedir.

Tekirdağ’ın Türkiye’nin en önemli ihracat ve ithalat merkezlerinden biridir. Tekirdağ, 12.7 milyar dolarlık yıllık ihracatı ile Türkiye’nin en fazla ihracat yapan beşinci vilayeti. İthalatta ise 7.2 milyar dolarlık bir hacme sahip. Yani toplamda 20 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmiyle Tekirdağ, ülkemiz için çok önemli bir yere sahip. Bu vesileyle Marmaraereğlisi’nde bir gümrük müdürlüğü kurulması acil bir ihtiyaçtı.

Gümrükler ülke ekonomisi ve maliyesi için hayati bir role sahiptir. Türkiye’nin vergi gelirlerinin yüzde 28’ini bizim gümrüklerimiz topluyor. Üstelik bu gelirler, nakit olarak toplanıyor ve ertesi gün otomatik olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına gönderiliyor. Bu yılın ilk 6 ayında 800 milyar Türk Lirası gümrük vergisi topladık ve Maliye Bakanlığı’na devrettik. Gümrük idarelerimiz dakikalar içinde bu tahsilatları gerçekleştiriyor ve hazineye aktarıyor. Bu anlamda, devletimizin eğitim, sağlık, adalet, savunma gibi hizmetlerinin finansmanında gümrüklerin çok büyük bir katkısı var.

Gümrüklerimiz modern teknik cihazlarla donatıldı ve bu sayede büyük başarılar elde edildi. Geçen yıl, 43 milyar 200 milyon TL değerinde kaçak eşya yakalandı. Bunun 18 milyar lirası uyuşturucu ürünleriydi. Yakalanan uyuşturucuların ağırlığı yaklaşık 19 buçuk tondu. Bu yılın ilk 7 ayında ise 27 milyar 100 milyon liralık kaçak eşya yakalaması gerçekleştirildi. Bunun 14 milyar 200 milyon lirası uyuşturucu, geri kalan 13 milyarı ise diğer kaçak eşyalardan oluştu. Gençlerimizin, çocuklarımızın, halkımızın zehirlenmesini bu başarılarla engellemiş olduk.

Türkiye’nin gümrüklerinden her yıl 428 milyon ton malın geçmiş olup, bunun değerinin 620 milyar doları bulmaktadır ve 7,9 milyon adet gümrük beyannamesi düzenlenmiştir. Türkiye’nin gümrük idarelerinin 183 milyon yolcuya ve yaklaşık 12 milyon araca hizmet vermektedir. Bu yoğun hizmetin fedakar gümrük çalışanları tarafından büyük bir başarıyla yürütülmektedir.” dedi.

Bakan Bolat’ın konuşmasının ardından kurdele kesilerek açılış gerçekleştirildi. Açılışın ardından Bakan Bolat, Vali Soytürk ve protokol üyeleri binayı gezdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.