ŞEMSETTİN SUBAŞI KİMDİR?

ŞEMSETTİN SUBAŞI KİMDİR?

İstanbul Fatih’te 1944 yılında doğdum.Babam ünlü Türk resim ustası Çallı İbrahim’in”benim yetenekli renkşinas öğrencim”dediği,Türkiye’ye ilk defa Sanat Galerisi anlayışını getiren ve açan Ankara’lı sanatseverlere sunan,sanatçı res¬sam ve öğretmen Esat Subaşı’dır.Annem müzisyen ve öğretmen Bedia Subaşı’dır. Ağabeyim ise İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanatçısı aktör Nur Subaşı’dır.Yaşamım sanatçı ve öğretmen bir ailenin çocuğu olarak ,eğitimin,sanatın ve sanatçıların içinde geçmiştir.
Ankara Demirlibahçe İlkokulunu,Ortaokulu ve Ankara Gazi lisesini bitirdim. Öğrencilik yıllarım tam bir başarı ile geçmiştir.Bütün arzum ailem gibi sanatçı v ve öğretmen olmaktı.Bu nedenle okumakta olduğum Ankara Hukuk Fakültesini bırakıp İstanbul’a geldim.1963 yılında İstanbul Devlet düzel Sanatlar Akademisi(Mimar Sinan Universitesi)sınavlarına girdim.Resim,Heykel ve Dekoratif(süsleme)Sanatla- rı bölümlerini ilk üç sırada kazandım.Bir süre resim bölümüne devam ettim.Baba¬mın sanatçı ressam olması nedeniyle ailede bir de heykeltraş olsun diye Heykel bölümüne geçtim.Öğrenciliğim çok başarılı ve girdiğim yarışmalarda aldı¬ğım ödül ve mansiyonlarla geçti.Ali Hadi Bara.ZUhtü Muridoğlu ve Hüseyin Gezer’in öğrencisi oldum.1968 yılında Akademinin Heykel Bölümü yüksek kısmından mezun oldum.1968-1970 yılları arasında personel yedeksubay Teğmen olarak askerliğimi yaptım.Yedeksubaylığım esnasında birçok askeri kurumun dekorasyonunu yaptım.Yedek subaylığım bitince Güzel Sanatlar Akademisinde îdari ve Eğitim bölümlerinde görev yaptım.1975 yılında Akademiden ayrılarak “Kültür Bakanlığından,Milli Eğitim Ba¬kanlığına geçerek Üsküdar Halide Edip Adıvar lisesinde Resim,Sanat Tarihi Öğret¬meni olarak göreve başladım.1995 yılında da kendi isteğimle emekli oldum.Şu anda da Kadıköy’de bir dersanenin akşam lisesinde Resim,Sanat Dttrihi ve Turizm öğret¬meni olarak çalışmaktayım.
Sanatsal yaşamımda yurt içinde ve yurt dışında birçok sergiye eser vererek katıldım.
YAPITLARIM
-Devlet Resim ve Heykel Sergilerine eserlerim jüri tarafından beğenilerek sergilenmeye lâyık görülmüş ve ilk kez 1965-1968 yıllarında bir Heykel Sanatçısın dar. iki eser alınmış ve bu eserler Bakanlıkça satın alınarak kolleksiyonlara konmuştur.
Polyester döküm.
-İstanbul Devlet Resim Heykel Müzesinde demir malzeme ile yapılmış soyut heykellerim vardır.
-Halil Rüştü İlköğretim okulunda “Atatürk ve Milli Eğitim”konulu figüratif kompozisyon, gibi birçok kurumda saaatsal yapıtlarım vardır.
-Ahmet Andiçen Sanat Ödülleri yarışması (kompozisyon)
-Şair Eşref yarışması (büst)
Halen serbest olarak çalışmaktayım.
yjksdk. Heykelt raş^ğretmen
Şemsettin Subaşı

blank

blank

blank

blank

blank

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.