HARF DEVRİMİNİN 96. YILI KUTLU OLSUN

HARF DEVRİMİNİN 96. YILI KUTLU OLSUN

Büyük Önder Atatürk’ün 23 Ağustos 1928 tarihinde Tekirdağ’a yaptığı ziyaret, Latin Alfabesine geçiş olarak özetleyeceğimiz Harf İnkılabının halka tanıtımı amacıyla yapılan çok tarihi ve önemli bir gezidir. Cumhuriyet döneminin en önemli devrimlerinden biri olan Harf Devrimi; Türkiye’deki yenileşme ve aydınlanma döneminin başlamasında büyük rol üstlenmiştir.

TBMM’nin; 8 Mayıs 1928 tarihinde resmi daire ve kuruluşlarda uluslararası rakamların kullanılmasını zorunlu kılan yasayı yürürlüğe sokmasının ardından hızla Harf Devrimi sürecine geçilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün Alfabe Komisyonu’na yaptırdığı çalışmaların ardından yeni alfabe; 9 Ağustos 1928 tarihinde partim CHP tarafından Gülhane’de düzenlenen gala ile takdim edilmiş, daha sonra halka tanıtılmak üzere il gezileri programlanmıştır.

Atatürk’ün jet hızla devreye soktuğu 29 harften oluşan Türk abecesi, üç ay gibi bir süre yürüyen tanıtım çalışmalarının ardından 1 Kasım 1928’de 1353 Sayılı Yasa ile kabul edilmiştir.

Bu çerçevede Atatürk’ün yaptığı Tekirdağ ziyareti önemlidir. Nitekim Atatürk, Harf Devrimi’nin neden yapıldığını bizzat şu sözlerle özetlemiştir:
“Bugün yapmak zorunda bulunduğumuz çok değerli bir iş daha vardır: Yeni Türk harflerini çabuk öğrenmek… Kadına, erkeğe, hamala, sandalcıya, bütün yurttaşlara öğretiniz… Bunu yurtseverlik, ulusseverlik görevi biliniz. Bu görevi yaparken düşününüz ki bir ulusun, bir sosyal topluluğun yüzde onu ancak okuma yazma bilir, yüzde doksanı bilmezse, bundan insan olanların utanması gerek.”
Türk halkının okuma yazma seferberliğine geçmesini sağlayan Harf Devrimi’nin uygulanışının 96. Yıldönümü kutlu olsun.
Dr. İlhami Özcan AYGUN
CHP Tekirdağ Milletvekili

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.