Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı’nda İncelemelerde Bulundu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu, Marmaraereğlisi ilçemizde bulunan Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Bakan Uraloğlu, Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı’nı gezerek inceleme ve denetimlerde bulundu.

Bakan Uraloğlu’na ziyaretleri sırasında Valimiz Sayın Recep Soytürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar,  Marmaraereğlisi Kaymakamı Gökhan Gürbüzerol, Ulusal Deniz Emniyeti Başkanı Bülent Sönmez, Ak Parti İl Başkanı Ali Gümüş eşlik etti.

Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Uraloğlu; “Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığımızda sizlerle görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldik. Bu ayın başında Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızın 98. Yıldönümü coşkuyla kutladık hem de 3. Türkiye Deniz Zirvesi’ni gerçekleştirerek denizlere ne kadar önem verdiğimiz bir kez daha göstermiş olduk. Bizler için bir karış toprak ne ifade ediyorsa denizlerimizin bir kum tanesi, bir avuç suyu da bizler için aynı anlam ve öneme sahip. Ülkemiz dünyanın en önemli boğazları arasında bulunan İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının kontrolünü elinde tutan ülke olarak Akdeniz ve Karadeniz Havzası’ndaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından anahtar rolde bulunuyor. Bu nedenle yaklaşık 8.330 km kıyı şeridi uzunluğuyla kara sınırının 3 katı kadar deniz sınırına sahip doğal bir yarımada olan ülkemizin bu zengin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirerek dünya denizciliğinde daha üst sıralara çıkarmak en büyük hedeflerimizden birisidir. Sizlerle bir araya geldiğimiz Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığımızda bu hedefler ulaşmamızda kat ettiğimiz en önemli kilometre taşlarından birisidir.

Hamdolsun bugün denizcilikte öncü ülkeler arasında olan bir Türkiye’den söz ediyoruz. Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla Paris Mou’da 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listede yerimizi koruyoruz. Türk bayrağı dünyanın en önemli prestijli bayrakları arasında da bu vesileyle yer almıştır. Ülkemiz 100 grostondan büyük 2.000’den fazla gemisiyle 48,9 milyon detveyt tona ulaşan deniz ticareti filosuyla dünyada 12. sırada bulunmaktadır. Ülkemizin Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanları da dünyada ilk 100 liman sıralaması içerisindedir. 2023 yılında 217 limanımızda elleçlenen yük miktarı 521 milyon ton, elleçlenen konteyner miktarı ise 12 milyon 566 bin TEU olarak gerçekleşmiştir. 2024 yılında ise rekor büyüme rakamlarına ulaşarak 2023 yılındaki bu miktarları geride bırakacağımızı düşünüyoruz. Çünkü daha bu yılın ilk yarısında limanlarda elleçlenen yük miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 269 milyon 182 bin 694 tona, elleçlenen konteyner miktarı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artarak 6 milyon 781 bin 483 TEU’ya yükseldi. Yeni rekorlar ufakta görünüyor.”

Denizlerimizin güvenliği ve çevrenin korunması adına atılan her adım gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma yolunda etkin rol oynamaktadır. Bu anlayış doğrultusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak kurduğumuz sistemlerle seyir, can, mal ve çevre emniyetini artırmak için denizlerimizde 7/24 çalışıyoruz ve denizlerimizi izliyoruz. Denizlerimizi COSPAS-SARSAT uydu yardımlı arama kurtarma sistemi ve gelişmiş haberleşme sistemleri ile dinliyoruz. Otomatik tarama sistemleri ile görüyoruz. Trafik hizmetleri merkezimizle de çözüyoruz.

Arama kurtarma merkezimizle de dünya denizlerinde acil durumdaki gemilerimizin veya gemi insanlarımızın problem yaşamaları halinde gerekli müdahaleyle arama kurtarma sahamızdaki tüm deniz unsurlarının acil durum koordinasyonunu sağlıyoruz. Ayrıca ana arama ve kurtarma koordinasyon merkezimiz sadece Türk arama kurtarma bölgesi içinde değil dünyanın her noktasında ülkemiz ve dünya denizciliğine hizmet vermektedir. Komşu ve diğer ülkelerin kurtarma merkezlerinin de anlık irtibat kurabildiği ülkemizdeki tek merkezdir. 2023 yılında merkezimize gelen ihbarlarla da 339 olayda 806 kişiyi kurtarmış olmanın gurur ve mutluluğunu da yaşıyoruz. Bundan dolayı sizlere teşekkür ediyorum.

Mavi Vatan olarak adlandırılan denizlerde seyir emniyetini, can, mal ve çevre güvenliğini artırmaya yönelik yatırımların hızla devam etmektedir. Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı gibi kurumlarla deniz ve kıyıların korunmasını ulusal bir öncelik haline getirerek, gelecek nesillere tertemiz ve güvenli denizler bırakacağız.

Gemilerin seyir emniyetini artırmak üzere ilerleyen yıllarda Otomatik Tanımlama Sistemi’nin geliştirilmiş bir alternatifi olacak veri alışveriş sisteminin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesine yönelik AR-GE çalışmalarına da başlayacağız.

KKTC’de kurulacak Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi’ni de başlattık. Projemizi 2026 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Projenin tamamlanmasının ardından hem ülkemizin hem de KKTC’nin Mavi Vatan’daki hakimiyetini önemli ölçüde artıracağız. Denizlerde mesafe kateden tankerler kadar fabrikalar, limanlar, tersaneler de deniz kirliliği için büyük riskler taşımaktadır. Deniz kirliliğin önlenmesi, oluşmasından sonra ivedilikle müdahalesi ve asgari zararla bertaraf edilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem arz etmektedir. Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı’mız bünyesinde bulunan dünyanın sayılı, ülkemizin tek simülatör merkeziyle ülkemizde yaşanabilecek kirliliği ve deniz kazaları olaylarıyla etkin müdahaledeki en önemli merkezimizdir.” dedi.

Haber Merkezi: