HAYVANSEVERLERDEN AÇIKLAMA

HAYVANSEVERLERDEN AÇIKLAMA

Yapılan açıklamada; Son günlerde sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin yasa tasarısına dair, bakanlıklarca çalışma başlatıldığına yönelik birtakım söylemler basına ve sosyal medyaya yansımıştır. Doğal olarak can dostlarımızı ilgilendiren bu yasa tasarısı çalışmalar biz hayvanseverleri önemli derecede ilgilendirmektedir. Keza haklarını savunması mümkün olmayan dostlarımızın haklarını korumak ve güvence altına almak biz hayvan hakları savunucularına düşmektedir.
Kaldı ki yeni kanun teklifi kapsamında, hayvanların toplanarak öldürülmesi veya doğal yaşam alanı adı altındaki toplama kamplarına götürülmesi ihtimalleri dile getirilmekle birlikte, yaklaşık 15 yıllık bir döneme yayılan yasa değişikliği sürecinde ilk defa “uyutma ” yani öldürmenin taslakta bir çözüm olarak yer alacağın basında açık açık yer verildiğini görüyoruz.
Bizler için hayvanların yaşam hakkı tartışma konusu bile olmazken bugün bazı insanlar köpeklerin topluca öldürülmesini istiyor. Her ne kadar yasa tasarısı ile sahipsiz hayvanların sahiplendirilmeye çalışıldığına dair; bir izlenim verilmeye çalışılmakta ise de sokak hayvanlarla» sahipsiz değildir. Hayvanların “ötenazi” ve “uyutma” kelimeleriyle yumuşatılmaya çalışılarak öldürülmesini doğal yaşam alanı denen toplama kamplarında düzgünce bakılacakları yalanına sığınılarak can dostlarımızı bu toplama kamplarında katletmelerini de kabul etmemiz mümkün değildir.

Unutmamak gerekir ki bu hayvanların öldürülmesi veya toplanarak hapsedilmesi durumunda ortaya çıkacak görüntüler, toplumun onlarca yıl unutamayacağı bir kara leke olarak tarihe geçecektir.
Ülkemizde yürürlükte olan 5199 Sayılı Hayvanları Koruma-Kanunu kapsamında günümüze kadar uygulamaya yönelik ihmallerin yaptırımları yerine getirilmediği göz önünde bulundurulduğundan ortaya sorun olarak konular can dostlarımızın yaşam hakkına dair çağ dışı bu yasa tasarısını kınıyoruz. 5199 Sayılı Kanunu’nun 20 yıldır etkin şekilde uyguananmamasının bedeli hayvanlara ödetilmemelidir.

işbu yasa tasarısına dair tepkiler belirtildiği gibi. Tekirdağ Barosu tarafından da yasa tasarı girişiminin kınandığına dair, dostlarımızın yaşam hakkı için tepki ortaya konmuştur. Bu süreci yakından takip ettiğimizi, öldürülen, hakları ihlal edilen tüm hayvanlar için mücadelemizin sürdüğünü ve sürmeye devam edeceği bildirmekten onur duyuyoruz.
Artık aramızda olmayan, yaşam hakları ellerinden alınan ve şiddete maruz kalan tüm hayvanların sesi olmak için mücadelemizi devam ettireceğiz. Hayvan dostlarımızın yanındayız. ” Uyutma ” adı altında sokak hayvanlarının katline izin veren yasa tasarısının derhal geri çekilmesini talep ediyoruz. Bu nedenle tüm siyasileri, çeşitli hak alanlarında çalışan oluşumları, veteriner hekimleri, sanatçıları, akademisyenleri, can dostlarımızın sesi olmaya çağırıyoruz. Hayvanlarımızın öldürülmelerinin de hapsedilmelerinin de kabul etmemiz mümkün değildir. Can dostlarımız aşılanacak, kısırlaştırılacak ve yerlerinde, sokakta yanımızda , bu toplumun himayesi altında yaşatılacaktır. Defaatle belirttiğimiz gibi can dostlarımızı TOPLAYAMAZSIN , HAPSEDEMEZSİN , ÖLDÜREMEZSİN .

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.