SOKAK HAYVANLARININ SESİ OLDULAR ÖLÜM YASASINA KARŞI ÇIKTILAR

SOKAK HAYVANLARININ SESİ OLDULAR ÖLÜM YASASINA KARŞI ÇIKTILAR

Hasan Ali Yücel Meydanı’nda gerçekleşen basın açıklamasına Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Tekirdağ Baro Başkanı Av. Egemen Gürcün, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şenol Özgür Taşmerdivenli, CHP Süleymanpaşa İlçe Başkanı Ali Engin, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Tekirdağ Şubesi, Tekirdağ Hayvanları Koruma Derneği, Eğitim Sen, Eğitim İş, Tüm Yerel Sen, Tekirdağ Tabip Odası, Tekirdağ 29 Ekim Kadınları Derneği, Bir Umut Derneği, Can Dost Pati Derneği, HAYCAN, İyi Parti yönetimi, Gelecek Partisi yönetimi, DEVA Partisi yönetimi, Türkiye İşçi Partisi yönetimi, Anatolia Tigers ve TEMOD katıldı.

Tekirdağ Kent Konseyi Başkanı Berrin Başol’un açılış konuşması ile başlayan basın açıklamasını Tekirdağ Kent Konseyi Hayvan Hakları Koruma Komisyonu Başkanı Bedia İlerler gerçekleştirdi.

İlerler yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“BİRİ ÇIKIP BİTİRİN İŞLERİNİ DEMİŞ”

“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın iş birliğinde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin yasa değişiklik tasarısı hazırlandığını, teklifin önümüzdeki haftalarda TBMM’ne geleceği söylentileri dolaşıyor. İktidar milletvekillerinden birkaç kişi, böyle bir yasa değişikliğinin meclis tatile girmeden yapılacağını söylüyor. Ama bizim milletvekillerimize sorduğumuzda bu konuda önlerine hiçbir şeyin gelmediğini, bir komisyon oluşturulmadığını ancak bizler kadar bilgi sahibi olduklarını dile getiriyorlar.

Bu taslak hazırlanıyorsa, ortada bir gerçek var. Konu ile ilgili hiç kimseden görüş alınmamış. Biri çıkıp bitirin işlerini demiş, kapalı kapılar ardında 5199 sayılı yasada değişiklik planlıyorlar. Bu istek kanunun ruhuna ters. İsmi Hayvanları Koruma Kanunu… Peki bu kanunun neresine öldür emri yerleştireceksiniz? “KANUNUN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEYENLERE YAPTIRIM UYGULANMAMIŞTIR”

2004 yılında çıkan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununa göre yerel yönetimler geçici bakım evi kuracak, sahipsiz hayvanların tedavisi ve rehabilitasyonunu gerçekleştirerek, kısırlaştırıp, aşılayıp iyileştikten sonra yaşadığı bölgeye bırakacaktı. Yani yerel yönetimler, hayvanların hem sağlığından, hem de refahından sorumlu idi. Hayvanlar sağlıklı olursa, tüm toplum sağlıklı olacaktı. Ancak kanuna rağmen ülkemizde yerel yönetimlerin çoğu bu yükümlülüklerini ve hayvanlara, dolayısıyla insanlara karşı olan bu sorumluluklarını yerine getirmemişlerdir. Bizim kentimizde bile verilen yasal süre dolmuş olmasına rağmen, Saray ve Ergene’de Barınak henüz yapılmamıştır.

Asıl mesele de bu ya, kanun çıkarılmış, sorumluluk verilmiş ama denetim yapılmamış, bütçe ayrılmamış, kanunun gereğini yerine getirmeyenlere yaptırım uygulanmamıştır. Popülasyonun hızının önüne geçilemeyince de, tüm günahsız canların katledilmesi için yasal düzenleme yapılmaya çalışılmaktadır. Çözüm müdür? Değildir. Tüm hayvanları katletseniz bile, kısa bir süre sonra aynı manzarayla karşılaşacaksınız. Çünkü sokak hayvanı diye bir cins yoktur. Kendi eğlencesi, çocuğunun isteği, sürüsünün korunması, fabrikasının korunması vs. için büyük paralar verip, alınan köpekler, insanlar sıkılınca veya artık işlerine yaramayınca sokağa bırakılmış ve birbirleriyle çiftleşerek çoğalmışlardır. Yani sokak hayvanı dediğiniz, bu gün öldürmeye karar verdiğiniz köpekler, bir zamanlar sizin dileye isteye evinize aldığınız, hatta çiftleştirerek yavru sahibi olduğunuz, sonrasında sattığınız, satamadığınızı sokağa saldığınız veya korunmak için aldığınız, elden ayaktan düşünce sokağa attığınız hayvanların soyundan gelmektedir. Ayrıca, Merdiven altı üretim durdurulmadıkça, ithalatın önüne geçilmedikçe, bu problemi yaşamaya devam edeceğiz.“ÖLDÜREN DEĞİL, YAŞATAN YASA İSTİYORUZ!”

Makul başka çözümler olduğunu biliyoruz, biliyorsunuz. İçinde bir damla vicdanı olan herkes bu yasa tasarısındaki vahşeti görüyor. Öldürmek çözüm değil. Yaşam hakkı tüm canlılar için kutsaldır.b 21. Yüzyılda ülkemizde çözüm diye KATLİAM planlamak ne demek? Hayatlarını zaten dar ettiğimiz sokak canlarının sorununu Ortaçağ karanlığını andıran yöntemlerle çözmek istemek, bunu dile getirmek en büyük merhametsizlik ve vicdansızlıktır.

Yok öyle topla, yok et!!! Yok öyle, topla ne yaptığınızı bilmeyelim!! Sokaklarımızda yaşayan kent hayvanlarımızın katledilmesine göz yummayacağımızı bilin… Öldüren değil, yaşatan yasa istiyoruz!!!!”

Basın açıklamasının ardından Tekirdağ Baro Başkanı Av. Egemen Gürcün getirilmek istenen ölüm yasası ile ilgili görüşlerini bildirirken basın açıklaması sokak hayvanları için atılan sloganlarla sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.