ÇOK DEĞERLİ TEKİRDAĞLILAR Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

ÇOK DEĞERLİ TEKİRDAĞLILAR Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.
18/03/2024 12:33
A+
A-

Rabbim işlerinize kolaylık, rızkınıza genişlik, bedenlerinize sıhhat, ömürlerinize afiyet versin. Gönüllerinizde olanı hakkınızda hayırlı kılsın.
Yüce Allah (c.c.) insanı mükerrem bir varlık olarak yaratmış, onu dünyada halife, ahirette Firdevs Cennetleri’nin mirasçısı kılmıştır. Bu sebeple beşeriyetin göz bebeği kıldığı Âdemoğlunu pek çok kabiliyetlerle donatmış, buna mukabil ona dini, ahlaki ve insani sorumluluklar yüklemiştir. Bu sorumluluklardan biri de zekât ibadetidir.
Zekât, İslam Dini’nin en önemli sosyal dayanışma ve yardımlaşma kurumlarından biridir. Bu kurum özellikle zor zamanlarda daha da önem kazanmaktadır. İmkânı olan müminlerin İnfak anlayışıyla hareket ederek Yüce Allah’ın kendisine lütfettiği malını başkalarıyla cömertçe paylaşması, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlendirecek, sıkıntıları hafifletecek, bela ve musibetlerin kalkmasına vesile olacaktır.
Tekirdağ İl müftülüğü olarak bizler de ‘‘Kardeşliğimiz Zekâtla Bereketlensin’’ şiârıyla hareket ederek, sizlerden gelen zekât ve fitreleri yüce dinimizin uygun gördüğü yerlere ulaştırmak için hassas ve titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bu vesile ile sizleri maddi ve manevi anlamda infakta
bulunmaya, arınmaya ve gönüllerimizi buluşturmaya davet ediyoruz.
Mallarınızı zekâtla koruyun,
hastalarınızı sadaka ile tedavi edin, belalardan dua ile korunun.
(Kütüb-i Sitte c.7 s.322)

ZEKÂT NEDİR?
Zekât, nisap miktarı mala sahip olan müminlerin
Allah rızası için, dinen fakir sayılan kimselere
vermesi gereken belli bir meblağı ifade eder.
Nisap miktarı mala sahip olmak ne anlama gelir?
Zekâtla yükümlü olmak için esas
alınan zenginlik ölçüsüdür.
Bu ölçü:
Altında 80.18 g.
Devede 5 adet
Sığırda 30 adet
Koyunda 40 adettir.

MAL VARLIĞI BU MİKTARLARA ULAŞAN HERKES ZEKÂT VERMELİMİDİR?
Zekâtla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmanın yanında başka şartlar da vardır. Bunlar:
1- Bu malların artıcı (üreyici) vasıfta olması.
2- Üzerinden bir kameri yıl geçmesi.
3- Mükellefin asli ihtiyaçlarının dışında ve bir yıllık borcundan fazla olması gerekir.

ZEKÂT İBADETİNİN DİNDEKİ YERİ:
Zekât; İslam Dini’nin beş temel esasından biri olup, hicretin ikinci yılında, oruç ibâdetinden sonra farz kılınmıştır. Farziyeti; Kitap, Sünnet ve İcma ile sabittir. Kur’an’da zekât emri; “Namaz kılın, zekatı verin” şeklinde, namazla birlikte, 27 yerde tekrarlanmıştır. Hz. Peygamber (S.A.V.) ise; “İslam beş esas üzerine kurulmuştur. Bunlar; Allah’tan başka ilah olmadığını ve Hz. Muhammed’in O’nun elçisi olduğunu kabul etmek, namaz kılmak, zekat vermek, haccetmek ve Ramazan orucu tutmaktır” (Buhari, İman, 1, 2 ; Müslim, İman 16.) buyurarak, zekatın dindeki yerini belirtmiştir. Bütün İslam âlimleri de, zekatın İslam Dini’nin bir esası olduğunda fikir birliği içinde olmuşlardır.

ZEKÂT TOPLARKEN TEMEL ESAS ve İLKELERİMİZ
Zekâtını Müftülüklerimize veren vatandaşların bilgileri 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında korunmaktadır. Zekâtını veren vatandaşların bilgilerinin muhafazası Müftülüklerimizin sorumluluğundadır. Müftülüklerimize verilen Zekât dini kurallara uygun olarak, en kısa süre içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Müftülüklerimizce teslim alınan zekâtlar, bankalarda sadece zekat hesabında tutulmakta, asla başka maksatlarla kullanılmamaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın sorumluluğunda, T.D.V. tarafından hazırlanan ‘Zekât Hesapla’ Programıyla Nakit, Gayri Menkul, Toprak Ürünleri ve Otlak Hayvanları gibi mal varlıklarınızı hesaplayarak, vermeniz gereken zekât miktarını öğrenmeniz mümkündür. Bu programa T.D.V.’nin “zekathesapla.tdv.org” internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

ZEKÂTLARINIZ NASIL DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığımız, vatandaşlarımızın zekâtlarını emanet bilinciyle büyük bir titizlik, duyarlılık, şeffaflık içinde, yurtiçi ve yurtdışında gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için il ve ilçe müftülükleriyle tam bir koordinasyon içerisinde zekât toplama faaliyetlerini yürütmektedir. Bu sebeple Başkanlığımız bünyesinde Zekât Daire Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı bünyesinde de, Zekât Müdürlüğü birimleri kurulmuştur. Tekirdağ İl Müftülüğü ile İlçe Müftülükleri de bu iki birimle koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir.

ZEKÂTLARIN SARF EDİLDİĞİ YERLER
1- Öğrencilere eğitim yardımları,
2- Öğrencilerin sosyal gelişimlerini destekleyici, yardımlar,
(Bilgi yarışmaları, kamp ve gezi programları, başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi..vs)
3- İhtiyaç sahiplerine aynî ve nakdî yardım,
4- Ramazan ayı gıda yardımları,
5- Doğal afet veya savaş nedeniyle mağdur olanlara giyim, gıda ve barınma yardımları,
6- Kur’an kurslarına iâşe ve ibâte yardımı.

ZEKÂT, TOPLUMSAL BARIŞIN KÖPRÜSÜDÜR
Rabbimiz; Zuhruf Suresi 32. Ayet-i kerime- sinde ekonomik açıdan bütün insanları eşit yaratmadığını bildirmiştir. Bu açıdan zekât; Varlıklı Müslümanları ihtiyaç sahibi Müslümanlarla buluşturan mühim bir köprüdür. Zekât; müminleri cimrilikten kurtaran, malı temizleyen, kalpleri yumuşatan, zenginle fakiri kaynaştıran, malı bereketlendiren, sınıf farklarını ortadan kaldıran bir ibadettir.

ZEKÂT RIZKIN KEFİLİ, CANIN GARANTİSİDİR
‘Mallarını Allah yolunda harcayanların örneği, her başağında yüz tanenin bulunduğu yedi adet başak çıkaran bir tohum tanesi gibidir. Allah dilediğine kat kat verir. Allah, rahmeti bol olan ve her şeyi bilendir.’
(Bakara Suresi – 261)

‘Malının zekâtını ödedin mi, o mala gelebilecek zararı da def ettin demektir. (Kütüb-i Sitte C.7, S.323)
ZEKÂT ve FİTRELERİNİZİ
YATIRABİLECEĞİNİZ HESAP NUMARALARIMIZ

TÜRKİYE DİYANET VAKFI TEKİRDAĞ İL ŞUBESİ
ZEKÂT HESAB: TR10 0001 5001 5800 7284 9353 75
FİTRE HESABI: TR87 0001 5001 5800 7313 5909 90

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.