ALBAYRAK’IN ESKİ TEKEL FABRİKA ARAZİSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

ALBAYRAK’IN ESKİ TEKEL FABRİKA ARAZİSİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMASI
05/03/2024 16:32
A+
A-

 

Son günlerde özellikle yerel basında, Eski Tekel Fabrikası arazisi ile ilgili yayınlanan, bilgi ve belgeden uzak, manipülatif özellik taşıyan haberlerle ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına bu açıklamanın yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

1-Öncelikle belirtilmesi gerekir ki bahse konu eski fabrika binasının üzerinde bulunduğu taşınmaz, “Arsa” vasfına sahip olup tarla niteliğinde ham bir taşınmaz özelliğinde değildir. Taşınmazın tamamı ‘Özel Mülkiyet’tedir.

2-Söz konusu taşınmaz, imar planları içinde yer almakta olup imarlı bir arsadır. Mevcut 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında ‘Ticaret ve Hizmet Alanı’ kullanımında olup bir önceki 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planında ‘Sanayi Alanı’ ve mevcut 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında ‘Emsal= 1,00 ve Sanayi Alanı’ imarlıdır.

3-Yeni yapılmak istenen imar planlarında söz konusu taşınmaz ham parsel olmamasına karşın arsanın % 39’u kamuya terkedilecektir ki bu işlemde çok net ‘Kamu Yararı’ bulunmaktadır.

4-Alanda, eski fabrika binası, mahzenleri ve kâgir depolarını da kapsayan 21 Dekarlık (Dönümlük) bir alan Park Alanı olarak kamuya terkedilecektir. Böylelikle eski fabrika binasının adı geçen müştemilatlarıyla birlikte restore edilerek halkın kullanımına açık kültür ve sosyal amaçlı faydalanabilmesi imkânı sağlanmış olacaktır.

5-Arsanın 4 Dönümlük kısmı ‘Okul Alanı’ kullanımlı olarak Hazineye (Milli Eğitim Bakanlığına) terk edilecektir. Arsanın 6 Dönümü halka açık ve halkın kullanabileceği şekilde yollara yani kamuya terk edilecektir.

6-Arsanın 8 Dönümlük kısmı Belediyeye terkedilerek imar planlarındaki fonksiyonu ‘Belediye Hizmet Alanı’ olacak biçimde kamuya hizmet edecek kullanımlara yer verilmesi sağlanabilecektir.

7-Alanda bulunan veözel mülkiyette kalacak yapılaşılabilir bölümlerdeki Global Ortalama Emsal Değeri “1,18” değerindedir.

8-Alanın ‘Tescilli Yapı Koruma Alanı’nda kalan 25 Dönümlük kısmı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 31.05.2023 tarihli kararıyla uygun bulunmuştur. 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre diğer kamu kurumlarının bu karara uymak zorunluluğu bulunmaktadır.

9-Daha önce ilgili resmi makamlarca onaylanmış 1/25000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına da uygun olarak, yazının esas konusunu oluşturan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği, 13.09.2023 tarihli Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla onaylanmıştır. Onaylanan imar planı 21.09.2023 tarihi ile 24.10.2023 tarihi arasında bir aylık askı ilanına ve internet ilanına çıkarılmış olup bu ilanlar esnasında bahse konu nazım imar planı değişikliğine herhangi bir itiraz gelmemiş ve söz konusu 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği kesinleşmiştir. Kaldı ki Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi toplantıları yazılı ve görsel basın önünde halka açık bir şekilde yapılmakta ve canlı olarak yayınlanmakta olup bu meclisçe gerçekleştirilen karar alma işlemleri herkesin önünde şeffaf olarak gerçekleştirilmektedir.

10-Bu imar planıyla söz konusu taşınmazın ham bir taşınmaz yani tarla vasfında olmamasına rağmen 40 Dönümlük önemli büyüklükteki bir kısmı kamulaştırma bedeli veya başka bir maddi bedel ödenmeksizin kamuya terk ettirilerek birçok kamusal kullanımın halka kazandırılması sağlanabilecektir.

11-Arsanın tamamı zaten özel mülkiyette (satın alma yoluyla özel bir şirketin mülkiyetinde) dir. Ülkemizde ‘Mülkiyet Hakkı’ Anayasal bir hak olarak güvence altına alınmıştır.

Tüm bu açıklamalardan da anlaşılacağı gibi, bazı yerel basın organlarında yayınlanan haberlerde, ‘Arazinin Birilerine Peşkeş Çekildiği’ iddiası tümüyle asılsız ve gerçek dışıdır. Söz konusu imar planı değişikliklerinde üstün “Kamu Yararı”nın bulunduğu ve bu işlemin şehrimizin ve halkımızın yararına olduğu net olarak görülmektedir.

Kamuoyunasaygıyla sunulur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.