Site icon Tekirdağ Yeni Haber Gazetesi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sanayi İş Birliği ile Tekirdağ’daki Fabrikalar Depreme Dayanıklı Hale Getiriliyor

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve sanayi iş birliğiyle, Japonya’da uygulanan hibrit deprem güçlendirme tekniğiyle, Tekirdağ’daki fabrikaların depreme dayanıklılığı artırılıyor. 6 Şubat 2023 depremleri ardından 2 milyon m2 üretim alanı fabrika bu yöntemle güçlendirildi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremleri, Türkiye’yi derinden etkiledi. Bu depremlerin ardından Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in girişimleri ile Tekirdağ TSO ve Çorlu TSO destekleri ile depremle ilgili çalışmalar başlatıldı. Tekirdağ bölgesinde yoğun olarak bulunan sanayi kuruluşları nedeniyle hibrit bir deprem güçlendirme tekniği uygulanmaya karar verildi. Hibrit deprem güçlendirme tekniğiyle sanayi yapılarının depreme karşı dayanıklılığı önemli ölçüde arttırılıyor ve önemli bir depremin ardından bile üretim devam edebiliyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü akademisyenlerinden Öğr. Gör. Dr. Ahmet BAL, hibrit deprem güçlendirme tekniği hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu yöntem, Tokyo Teknoloji Enstitüsü, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin birlikte geliştirdiği 10 yıllık bir deneysel ve analitik çalışmaya dayanan bir projedir.
Bu yöntemle, sanayi yapılarında CFRP ile Çelik çaprazlar hibrit olarak yapıya uygulanıyor. Yapının rijitliği çelik çaprazlar ile sünekliği ise CFRP’ler ile arttırılıyor.
Bu yöntemin en büyük avantajı, yapıların yapım maliyetlerinin %8 ile %10’u arasında bir maliyetle güçlendirilebilir olmasıdır.”
Bu yöntemle bölgemizde 2 milyon m2 fabrika yapısı depreme dirençli hale getirildi. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve sanayi iş birliğiyle yürütülen projede, teknik uygulanırken üretim aksamadan devam ediyor. Bu da sanayicilere önemli bir maliyet avantajı sağlıyor. Bu yöntemin amacı, Tekirdağ’daki fabrikaların depreme karşı dayanıklılığını artırmak ve olası bir depremde can ve mal kaybını en aza indirerek üretime devam etmelerini sağlamaktır.

Exit mobile version