Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık” Projesi Çevrim İçi Söyleşisine Katıldı

Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık” Projesi Çevrim İçi Söyleşisine Katıldı
21/12/2023 18:34
A+
A-

Programda, Türk Dünyasının gönüllülük esaslı en büyük projesinin proje ortaklarından olan ve kendisini hem bilime hem Türk Dünyası çalışmalarına adayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN bir açış konuşması gerçekleştirdi ve “Sayın Cumhurbaşkanımızın deyimiyle Türk Asrı, Türk Yüzyılı dediğimiz bu dönemde böyle bir projenin olması ve tüm Türk coğrafyasını ve hatta dünyada nerede bir Türk varsa tamamına hitap etmeye çalışılmış olması; gelecek yılki konusunun daha şimdiden Balkanlar olarak belirlenmiş olması hepimizi heyecanlandırdı. Duyar duymaz ilk günden beri projenin içinde yer aldık ve elimizden geleni de fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz. Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık projesi farklı bölgelerde yaşayan Türklerin kültürel anlamda aynılıklarının ve benzerliklerinin farkına varmasına çalışılan dijital bir vatandaşlık bilinci oluşturmak; dolayısıyla Türk Dünyasının geleceğinin tasavvurunda ortak hareket etme kapasitesinin geliştirilmesini amaçlayan bir projedir. Bu bağlamda Türk kültürüne ilgi duyan genç kardeşlerimizin, öğrenci kardeşlerimizin kültürel değerlerini kazanmalarına olanak sağlamayı amaçlayan bir projedir. Merhum İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik” düsturunun gerçekleşmesine katkı sağlayan bir projedir. Değerli koordinatörlerimiz çoban ateşini yaktılar; bizler de o çoban ateşini tabiri caizse harlamaya çalışıyoruz. Eğer bir nebze bunda başarılı olabiliyorsak ne mutlu bize. Proje Türk dünyasından 150’ye yakın üniversitenin iş birliği ile ve 300’den fazla bilim insanı ve e 1400 gönüllünün desteğiyle sürdürülmektedir. İnşallah Türk Asrı’nda adım adım TÜDVA Projesi başarılı bir şekilde amacını gerçekleştirecektir. Bu projede emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Gamze DEMİR’in Moderatörlüğünü üstlendiği programda Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin ELMASTAŞ da bir açış konuşması gerçekleştirdi.

Sosyal medya platformları ve Youtube üzerinden canlı yayınlanan programın söyleşi kısmının konuşmacısı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah EREN oldu ve YTB’nin ne tür çalışmalar yaptığını ve Türk Dünyasındaki yerini anlattı. Program, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

Türk Dünyası Dijital Vatandaşlık Projesi; Rektörleri, bilim insanlarını, Türk Dünyasının farklı yerlerinden gençleri ve Türk Dünyası gönüllülerini Türk Dünyasının gönüllülük esasına dayalı en büyük sosyo-kültürel projesinde bir araya getiriyor. Söz konusu projede ilk dönem Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesi ev sahipliğinde ve Gaziantep Üniversitesi ile iş birliği içinde sürdürüldü. İkinci dönem Amasya, üçüncü dönem ise İnönü Üniversitesi koordinatörlüğünde sürdürülmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.