Yahya Kemal Beyatlı’nın Doğumunun 139. Yıldönümü Münasebetiyle Anma Programı Düzenlendi

Yahya Kemal Beyatlı’nın Doğumunun 139. Yıldönümü Münasebetiyle Anma Programı Düzenlendi
02/12/2023 19:25
A+
A-

Edebiyatımızın ulu çınarlarından şair, yazar, milletvekili ve büyükelçi Yahya Kemal Beyatlı doğumunun 139. yıldönümü münasebetiyle, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde Anma Programı düzenlendi.

Tekirdağ Valiliği himayesinde Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa Valimiz Sayın Recep Soytürk’ün yanı sıra Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Ahmet Çetin, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi Şirin, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başladı. Akabinde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasan Kaya yaptı.

Akademisyen Kaya konuşmasında şu ifadeler yer verdi; “Bugün Türk büyük şairi Yahya Kemal Beyatlı’yı anmak üzere toplandık. Yolu Tekirdağımızla kesişen Kemallerden biridir Yahya Kemal. Bugün onun aziz hatırasını yad etmek üzere bir aradayız.

Türk Edebiyatının büyük şairi Yahya Kemal, 2 Aralık  1884 yılında o gün Osmanlı toprağı olan Üsküp’te dünyaya geldi.

Asıl adi Ahmed Âgah’tır. Soyu III. Mustafa dönemi Rumeli sancakbeyi Şehsüvar Paşa’ya dayanır ki Beyatlı soyadı da Şehsüvar kelimesinin Türkçe karşılığıdır. İlk tahsilini Üsküp’te almış, ardından Üsküp İdadisine başlamıştır. Selanik’e taşınmalarının ardından bir müddet Selanik İdadisine devam ettiyse de annesinin ölümü üzerine Üsküp’e dönmüşlerdir. Yahya Kemal’in ortaöğrenimi ailevi sebeplerle kesintiye uğramış ailesi onu İstanbul’a göndermiştir. Bu sırada Paris’e gitmiş ve orada eğitim almıştır. Paris’te bulunduğu yıllarda Avrupa’yı gezmiş, Londra’da bulunmuş, Avrupa’nın siyasi hareketlerinden etkilenmiştir. İstanbul’da çeşitli kurumlarda Bati Edebiyatı ve Türk Edebiyatı dersleri verdi. 1922’de Lozan barış müzakerelerine müşavir delege olarak katıldı.

Yurda döndüğünde II. Dönem milletvekili olarak meclise girdi. Varşova, Madrid ve Lizbon’da orta elçi olarak görev yaptı. 1933’te yurda döndü. Yozgat milletvekili oldu. Ardından iki dönem Tekirdağ milletvekilliği yaptı.

1942’de İstanbul milletvekili oldu. Yeni kurulan Pakistan’a ilk büyükelçi oldu. 1949’da emekli olarak yurda döndü. Tedavi için birkaç kez Paris’e gitti. 1 Kasım 1958’de Cerrahpaşa Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. Kabri Aşiyan Mezarlığındadır.” dedi.

Akademisyen Kaya’nın konuşmasının ardından Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı “Güfteden Besteye. Şiirleriyle Yahya Kemal” adlı program sahnelendi.

Programın sahnelenmesinin ardından Vali Soytürk, programı hazırlayıp sunan öğretmen ve öğrencileri tebrik etti.

Akabinde Vali Soytürk ve protokol üyeleri, Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Namık Kemal Evi Derneğinin hazırladığı fotoğraf ve kitap sergisi ile Yahya Kemal Beyatlı Güzel Sanatlar Lisesi tarafından hazırlanan resim sergisini gezdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.