MV YONTAR: AKP il ve ilçe örgütleri, başkanlıkları âdeta MHRS’nin yerine geçmiş durumda

MV YONTAR: AKP il ve ilçe örgütleri, başkanlıkları âdeta MHRS’nin yerine geçmiş durumda
14/10/2023 18:01
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, kentin sorunlarını meclise taşıdı.

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda söz aldı.

Tekirdağ’ın en çok vergi veren ilk 10 il içinde olduğunu fakat kamu yatırımlarından hak ettiği payı alamadığını belirten Vekil Yontar, “1 milyon 142 bin kişinin yaşadığı Tekirdağ’da 2023 yılı için 5 milyar 233 milyon liralık yatırım öngörülmüştür fakat şehrimizin ödediği vergi 66 milyar liradır yani 12,5 kat fark vardır. Şehir 12,5 lira vergi veriyor, karşılığında 1 lira yatırım alıyor. Şehre yatırım yapan Büyükşehir Belediyemiz daha fazla yatırım almak için İller Bankasından istediği krediyi alamamakta, hatta engellenmektedir. İktidar vekillerine şehrim adına soruyorum: Neden bu krediler onaylanmamaktadır?” dedi.

AFAD’ın risk haritasına göre Tekirdağ’ın ikinci derece riskli iller arasında yer aldığını söyleyen Yontar, “6 Şubatta 11 ilimiz depremle yerle bir oldu. Özellikle kamu kurumlarının yıkılmış olması depreme hazırlıklı olmadığımızı kanıtladı. Buna bağlı olarak Tekirdağ’da bulunan tüm kamu kurumlarının durumlarını merak etmekteyim. 2008 yılında okullardan karot numuneleri alındı ve okulların durumu rapor edildi bakanlığa ve valiliğe raporlar uzun süre sümen altında kaldı, 2018 yılında yürürlüğe girdi. Neden zamanında bu raporlar uygulanmadı, Millî Eğitim Bakanlığının bütçesine neden dâhil edilmedi, onu bilemiyoruz. Milli Eğitim Bakanına şehrimdeki okulların depreme dayanıklılığı hakkında soru önergesi verdim. 63 okul için yıkım kararı verildiği, 8 tane okulun yapıldığı, 6 okulun inşaatının devam ettiği, 40 tanesinin de programa alındığı dile getirildi. 2014 yılında Tekirdağ büyükşehir olduğunda ilk icraatı 11 ilçeye 11 okul yapmak oldu, iyi ki de yapmış. Şimdi, Millî Eğitim Bakanlığı kendinin olan görevi hayırsever vatandaşlarımıza devretmiş, onların yaptığı okulları açmakla övünüyor. Kendi adıma öncelikle eğitime katkı veren tüm hayırsever vatandaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bakanlık marifetiyle Tekirdağ’daki çocuklarımıza reva görülen okulsuzluk, ikili eğitim, 40 kişinin üzerinde sınıflar, aynı binada 2-3-4 okul, 3-4 yaşında çocuklarımızın gidebileceği devlet kreşinin olmayışı, eğitim öğretimin içinin boşaltılması, ÇEDES Projesi’ni uygulamak istemeniz. Aslında ulaşmak istediğiniz amacı gayet iyi anlıyoruz: Cahil bir toplum yaratmak, Cumhurbaşkanının dediği gibi, cahil, dindar, kindar bir nesil ama başarılı olamayacaksınız.” diye konuştu.

Eski meclis başkanı ve Tekirdağ Milletvekilinin Süleymanpaşa’da halk kütüphanesini boşalttırarak kendine konut yaptırdığını hatırlatan Yontar, “Konut yapacak hiç mi yer yoktu şehirde, çocuklarımızın kütüphanesine göz diktiniz? Bunlar olurken iktidar milletvekilleri neden ses çıkarmadı? Mevcut hastanelerimize baktığımız zaman da doktorların olmadığını, bölümlerin kapandığını, kanser hastalığında patlama olmasına rağmen radyoloji servislerin çalışmadığını; radyolog, onkolog, cerrah eksikliğinin tavan yaptığını; üniversite hastanesinde göz bölümünün kapandığını, ameliyatların yapılmadığını yani hastanelerin hiçbir bölümünde vatandaşlarımızın yeterli hizmeti alamadığını görüyor ve yaşıyoruz. 67 bin nüfuslu olan Ergene ilçemizde hastane bile yok. Sürekli hastane yapmakla övünen iktidar, Ergene’ye neden hastane yapmıyor? Hele bir MHRS var ki hastaneden randevu almak neredeyse imkânsız. AKP il ve ilçe örgütleri, başkanlıkları âdeta MHRS’nin yerine geçmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanına pırıl pırıl aktığı söylenen Ergene Nehri’nin aslında endüstriyel, evsel ve zirai ilaçların karışmasıyla simsiyah aktığını, halk sağlığını, gıda güvenliğini tehdit ettiğini aktaran Yontar konuşmasında şunları söyledi.

“Bölgemizde kanser vakaları ve ölümler tavan yapmış durumda. Derin deşarj üniteleri çalışmamakta ve bu da Marmara Denizi’nde müsilaja sebep olmaktadır. Son zamanlarda Çorlu’da teneffüs edilen havanın gözleri ve genizleri yaktığı ve bunun astım, bronşit, KOAH ve göz hastalıklarının artışına sebep olduğu gözlemlenmektedir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilimizle alakalı acilen bir eylem planı hazırlaması ve denetimlere başlaması gerekmektedir.”

Her platformda yol yaptık diye övünen iktidar milletvekillerine tepki gösteren Yontar, “Yılan hikâyesine dönen ve ölüm yolları olarak adlandırılan Süleymanpaşa-Muratlı, Süleymanpaşa-Hayrabolu yolları ne zaman bitirilecek? Karayolları tarafından yapılması gereken şehir hastanesi bağlantı yollarını ve otoban bağlantı yollarını neden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kendi bütçesinden yapmaktadır?
Karayolları Tekirdağ’da sadece yer işgal etmektedir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.