TEKİRDAĞ TSO BAŞKANI CENGİZ GÜNAY, 17. KEZ KAPILARINI AÇAN BİGA GIDA, TARIM, HAYVANCILIK VE TEKNOLOJİLERİ FUARI’NA KATILDI

TEKİRDAĞ TSO BAŞKANI CENGİZ GÜNAY, 17. KEZ KAPILARINI AÇAN BİGA GIDA, TARIM, HAYVANCILIK VE TEKNOLOJİLERİ FUARI’NA KATILDI
03/10/2023 11:53
A+
A-

Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışını Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcımız Sn. Ebubekir Gizligider’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Başkanımız, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay fuarın açılışında yaptığı konuşmada şu açıklamaya yer verdi; “Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nın ülkemize, bölgemize ve sektörümüze hayırlar getirmesini diliyorum. Bu yıl 17’ncisi düzenlenen fuarımızın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Eğer Güney Marmara bu işe inanmasaydı bu önemli fuar bugünlere gelemezdi, gelenekselleşemezdi.
Ülkemizdeki fuarların çok az bir bölümü bu kadar uzun zamandır gerçekleştiriliyor. O nedenle artık marka haline gelen bu fuarı her yıl daha da geliştirerek nice 17 yıllar ayakta tutmak için hep birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. Bölgedeki tarım sektörü temsilcilerini burada bir araya getirmek için gösterdiği çabadan ötürü sayın başkana da teşekkürlerimi sunuyorum. Bu fuarın büyüyerek sürdürülebilmesi için kıymetli başkanımıza ve ekibine önemli bir görev düşüyor. Şadan Başkanımızın da bunu layıkı ile yerine getireceğine de inancım tamdır.
Değerli katılımcılar,
Türkiye, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biridir. Bu büyüklüğe bizi petrol ya da doğalgaz taşımadı. Ne kadar ürettiysek, o kadar zenginleştik. Ne kadar üretirsek, o kadar zenginleşeceğiz. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek için üretimden başka şansımız yok. Hepinizin bildiği gibi Türkiye’yi Ortadoğu ve Avrasya coğrafyasındaki diğer ülkelerden ayıran en temel özellik çeşitli üretim yapısıdır. Bu topraklarda on binlerce farklı ürün üretiliyor. İmalat sanayindeki rekabet gücümüzü 1980’den itibaren geliştirmeye başladık. 80’lerin dışa açılma hamleleri kırdan kente göçü tetikledi. Sermaye ve işgücü tarımdan sanayiye ve hizmetlere kaymaya başladı. 1950’de nüfusun sadece yüzde 25’i şehirlerdeydi. Şimdi bu oran yüzde 85’i geçti ve artmaya devam ediyor. Almanya’da 100 sene alan bir süreç, bizde neredeyse 1 nesilde gerçekleşti. Peki tarımın ekonomi içindeki payıyla birlikte önemi de azalır mı? Kesinlikle hayır. Türkiye hangi sanayi ürününü üretirse üretsin tarım sektörünün önemi azalmaz. İşte pandemi, Rusya ve Ukrayna savaşı tüm dünyaya tarım, gıda ve hayvancılığın en stratejik sektörler olduğunu gösterdi. Bu sektörler, başka alanlara benzemez, herşey yolunda giderken önemi göz ardı edilir. Bugün tedbir almazsak, her ürünü ithal etmeye çalışırsak dışa bağımlı hale geliriz. İşte Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından bu ay içinde yayımlanan Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği de tarımsal-bitkisel ve hayvansal üretime dair planlamayı tarım havzaları ve hatta işletme bazında ele almayı amaçlıyor. Özetle ciddi bir yapısal reform yapıldı, ezbere üretim dönemi sona erdi.
Bu anlamda tarımsal üretimdeki verimlilik artışı başta gıda ve içecek olmak üzere pek çok sanayi sektörünü de olumlu etkileyecek. Avantajlı iklim yapısı, geniş tarım arazileriyle Türkiye, bölgesel ticaretten payına düşeni almalıdır. Avrupa’nın en büyük tarımsal katma değerini üretebilecek ülkemiz için tarım sektörü eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Bu başarı sektörün karşı karşıya olduğu tüm güçlüklere rağmen yakalanabilir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak konseylerimiz ve ilgili sektör meclislerimizle birlikte başta Bakanlığımız olmak üzere tüm kamu kurumlarıyla yakın çalışıyoruz. Tarım, gıda ve hayvancılık sektörümüzün sorunlarının çözümü için gerekli önerileri kamuya aktarıyoruz. Bu alana yatırım yapan tüm girişimcilerimiz kazançlı çıkacak. Tarımdaki önceliğimiz bir yandan kritik ürünlerde kendi kendimize yetmek, diğer yandan çevre ülkelere gerçekleştirdiğimiz ihracatı artırmak olmalıdır. Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor. Gelişen teknolojiyi, üretim ve ticaret süreçlerinde mutlaka kullanmalıyız. Yerel kalkınmanın ve zenginleşmenin tek yolu budur. Önce tanıtım, sonra markalaşma. Markalaşmanın en kestirme ve bereketli yolu da coğrafi işaretli ürünlerdir. 20 sene önce coğrafi işaretli ürün sayımız sadece 31’di. Bakın bugün bu sayı 1,400’ü aştı. Yani 1400’ü aşkın yerel markamız var. TOBB ile odalarımız ve borsalarımız bu işe sahip çıktı. Yerel ürünlerimize ve yerel değerlerimize coğrafi işaret kazandırdık, bunları koruma altına aldık.
Bu işe sadece yurt içinde değil, yurt dışında da sahip çıktık. Ürünlerimize, AB’de de coğrafi işaret tescili sağladık. Birlik nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli coğrafi işaret sayımız 14’e yükseldi. 14 üründen biri olan Bayramiç beyazı da bu topraklardan çıktı. Milli değerlerimize sahip çıkan, emeği geçen herkesi kutluyorum.
Değerli katılımcılar,
Tarım fuarları; müstahsilleri, tarımsal girdi ve makine üreticilerini ve gıda imalatçılarını bir araya getiren etkinliklerdir. Müşteriye ulaşmanın yanı sıra fuarlar kendini yenilemek isteyenler için de bulunmaz bir fırsattır. Bildiğiniz gibi yurtiçi fuarları denetleme yetkisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndedir. Ticaret Bakanlığımızdan aldığımız yetkiyle yurtiçi fuar takvimini yayınlıyor ve fuar düzenleyicisi şirketleri yetkilendiriyoruz. Sektörün doğru bir biçimde işlemesi için gerekli olan adımları atıyoruz. TOBB’dan önce fuar sektöründe düzensizlik hakimdi. Herkes her yerde fuar yapabiliyordu. Şimdi bu işlere belli standartlar getirildi.Hem fuar şirketlerini, katılımcı firmaları hem de ziyaretçileri memnun eden bir yeni sisteme geçilmiş oldu. Bugün de ülkemizin çok değerli fuarlarından birinde bir aradayız. Geçtiğimiz yıl 130 firma ve 100 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapan fuarımızın başarısının artarak devam etmesini temenni ediyor, tüm üreticilerimize ve tüccarımıza hayırlı, bereketli ve bol kazançlı fuarlar diliyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.