Av. Egemen GÜRCÜN :Tüm yargı camiasının yeni adli yılını tebrik ederim.
Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı, Sayın Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı, Sayın Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı, Sayın Adalet Komisyonu Başkanı, Sayın İdare Mahkemesi Başkanları, kıymetli avukat, hakim ve savcı meslektaşlarım çok değerli önceki dönem Baro Başkanlarımız, saygıdeğer katılımcılar, ve kıymetli basın mensupları;
Savunma Hakkına Saygı Adil Yargılanma Hakkının Temelidir.
Ülkemizde hak ve özgürlüklerin teminatı olan avukatların örgütlü gücünü temsil eden bizler, başlangıcında olduğumuz 2023-2024 Adli Yılı’nı bu sene de kaygıyla karşılıyoruz. Yeni bir adli yılı umutla ve heyecanla değil kaygıyla karşılamamızın sebebi, sadece avukatlara ait meslek sorun gibi görünen ancak artık ulusal çapta bir hak arama özgürlüğünün ve adalete erişimin de içinde bulunduğu adalet krizidir. Mesleğimizi evrensel insan hakları temelinde ve meslek onuruna yaraşır şekilde icra etmemiz için hukukun üstünlüğü, bağımsız yargı ve adil yargılanma hakkı ideallerinin hayata geçirilebilmesi ile savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmesi gerektiği gerçeğinin altını bir kez daha çizme zorunluluğu doğmaktadır.
İçinde bulunduğumuz yargı sisteminde, avukatların mesleki tecrübeleri artık yasalardan ve hukuka yaraşır uygulamalardan değil; ulusal çapta gittikçe büyüyen bir şiddet sarmalından, kontrolsüzce açılan hukuk fakülteleri sebebiyle maruz kaldığımız ekonomik sömürü halinden ve adaletin geç ya da hiç tecelli etmediği bir yargı sisteminden gelmektedir. Anılan sorunların ortadan kalkması, ulusal çapta bir adalet arayışının olmazsa olmaz ön koşuludur ve bu da avukatların ve avukatlık mesleğinin güçlendirilmesiyle mümkündür.
2023 yılı sonu itibariyle, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve buna istinaden hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı’nın uygulama takviminin artık sonuna gelmiş bulunuyoruz. İnsan Hakları Eylem Planı’nda “2.6 Savunmanın Güçlendirilmesi ve Avukatlık Hizmetlerinde Kalitenin Artırılması” başlığı altında yer alan faaliyet hedeflerine ulaşılamadığını üzülerek tespit ediyoruz. Özellikle “Yargıda sosyal devletin bir gereği olarak maddi durumu yetersiz olan kişilere verilen adli yardım hizmetleri için avukatlardan alınan vergi oranı yeniden düzenlenecektir” , “Zorunlu müdafi ücretleri artırılacak ve bu ücretlerin gecikmeksizin ödenmesi için evrakların dijital ortamda tamamlanması sağlanacaktır” ve “Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına yönelik iyileştirme yapılacaktır” şeklinde dile getirilen hedeflere ilişkin taahhütlerin 2023 yılı kapanmadan yerine getirilmesini talep etmek en doğal hakkımızdır. Bu kapsamda TBBile Adalet Bakanlığı veCumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Başkanlığı arasında yürütülen çalışmaları kıymetli buluyor, en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz.
Avukatlık hizmetlerinde kalitenin artırılması hedefine ulaşılabilmesi için ilk atılması gereken adım; hukuk fakültelerine girişte uygulanan yükseköğretim başarı sıralamasının ivedilikle 100 bine, ardından kademeli olarak 75 bine ve 50 bine yükseltilmesidir. Hukuk fakültelerine akreditasyon uygulaması getirilmeli, akredite olamayan fakültelere önce süre verilmeli, süresi içerisinde şartları sağlayamayan fakülteler kapatılmalıdır. Staj eğitimin içeriğini boşaltan yasal düzenlemelerden vazgeçilmelidir.
Yeni adli yılda stajyer avukatların statülerinin, kamu avukatlarının özlük haklarının engelli avukatların en temel haklarının güvenceye kavuşturulduğu; bağımsız avukatlık faaliyetinin önündeki kurumsal ve yapısal engellerin kaldırıldığı, bağlı çalışan meslektaşlarımızın haklarının güvence altına alındığı, meslek alanlarının genişletildiği; avukata yönelik ekonomik ve fiziki şiddeti engelleyecek mali ve idari önlemlerin alındığı, gerekli düzenlemelerin yapıldığı bir yargı düzenine kavuşmak istiyoruz.
Kıymetli Katılımcılar;
Vatandaşların kendilerini hukuki güvenlik içerisinde hissettikleri ülkeleri, diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Adalet mülkün temeli; adaletin teminatı bağımsız ve tarafsız yargı; adil yargılanma hakkının teminatı ise savunma hakkı ve bağımsız avukatlık faaliyetidir. Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin ya geç tecelli ettiği veya hiç tecelli etmediği bir adli sistemin mülkün temeli olması mümkün olmadığı gibi, savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygı gösterilmeyen bir yargı sisteminden adil yargılanma beklenmesi de mümkün değildir.
Bu nedenlerle acil ve önemli taleplerin karşılanması sayesinde yukarıda da belirtildiği gibi yurttaşın ulusal ve uluslararası standartlarla belirlenmiş temel anayasal haklarının esaslı bir biçimde kullanabilmesi, onların temsilcisi olan avukatların her türlü sosyal, ekonomik kaygılardan uzak etkin bir meslek ifa etmesi için zorunludur.
Bu bakımdan artık, Türkiye’de Yargı reformu yanı sıra kapsamlı bir “Savunma Reformu”na ihtiyaç bulunmaktadır. Bu reformu Türkiye Cumhuriyeti’nin her biri kanun önünde eşit yurttaşlarının öngörülebilir bir hukuk sisteminde güçlü bir savunma ile var olmasını sağlamak adına gerçekleştirmemiz gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyetinin 100. yaşına ulaşacağı şu günlerde, hukukun üstünlüğünün tesis edildiği, başta adil yargılanma hakkı olmak üzere hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı bir hukuk düzeni için savunma hakkına ve avukatlık mesleğine saygının gereklerinin yerine getirildiği bir adli yıldiliyoruz.
Son olarak ifade etmek isteriz ki, ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği hedefler doğrultusunda Atatürk ilke ve inkılaplarını rehber edinen Tekirdağ Barosu avukatları olarak hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, insan hak ve özgürlükleri ile Cumhuriyet kazanımlarının korunması mücadelesinde her zaman taraf olacağız.
Tüm yargı camiasının yeni adli yılını tebrik ederim.
Saygılarımla
01/09/2023
Av. Egemen GÜRCÜN
Tekirdağ Barosu Başkanı