Dolar 38,8520
Euro 43,3708
Altın 3.997,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 20°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 24°C
Sal 22°C
Çar 23°C

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMA MESAJI
23/06/2023 19:05

 

1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren ve 815 sayılı Kabotaj Kanunu’nun kabulü ile birlikte kutlanmaya başlanan “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” denizlerimizdeki egemenlik haklarımızın sağlanması ve korunması açısından büyük önem arz etmektedir. Kurtuluş Savaşı sonrası denizlerdeki hakimiyetimizin tasdiki niteliğindeki bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yabancı devletlerin deniz ticaretindeki hakimiyeti son bulmuştur.

Kabotaj Kanunu, denizlerimize sahip çıkma bilincini insanımıza aşılamış, denizciliğimizin gelişip büyümesinde önemli rol oynamıştır. Limanlarımızda her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyan bu kanun önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir.

Denizcilik sektörü; balıkçılık ve taşımacılıkla ekonomik anlamda,  yatçılık, kıyı tesisleri ve su sporları ile turizm anlamında önem taşırken, ülke savunmasında da vazgeçilmez bir sektördür.

Türkiye’nin denizcilik sektöründe uluslararası pazardan aldığı pay her geçen gün artmaktadır. Türkiye, dış ticaret yüklerinin büyük bir bölümünü deniz yoluyla taşımaktadır. Türk tersanelerinde yüksek yerlilik oranıyla çeşitli tip ve tonajda askeri ve sivil gemiler inşa edilmektedir.İnşa edilen gemiler, çok sayıda ülkeye ihraç edilmektedir.Türk savunma sanayi sektörü için inşa edilen askeri gemiler ise, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmekte ve “mavi vatan”ın korunmasında kullanılmaktadır.

Tekirdağ, Türkiye’nin en büyük, en modern konteynır limanı, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük 10 limanından biri olma özelliği taşıyan ASYAPORT, CEYPORT ve MARTAŞ limanları, BOTAŞ Marmaraereğlisi LNG Terminali ile, ulusal ve uluslararası boyutta deniz kirliliklerine müdahale ve temizlik çalışmalarının koordine edilmesi amacıyla yapılan Ulusal Deniz Emniyeti Acil Müdahale Merkezi’yle (UDEM), balıkçı barınakları, Marmara Denizi’nde 132 km, Karadeniz’de 2,5 km uzunluğunda turizme ve su sporlarına elverişli sahilleri, kıyılarıyla ve Sahil Güvenlik Komutanlığıyla Türkiye’de denizciliğin gelişmesine önemli katkılar sunmaktadır.

Ülkemizin denizlerde sahip olduğu bu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek, dünya denizciliğinde öncü ülke olmamız temennisiyle, “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı kutluyor, Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor, deniz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Haber