14 HAZİRAN JANDARMA TEŞKİLATININ KURULUŞ YILDÖNÜMÜ
JANDARMA TEŞKİLATI 184 YAŞINDA
Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Teşkilatı’nın kuruluşunun 184. Yılını kutluyor.
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI TARİHÇESİ
Kuruluşu M.Ö.209 yılına dayanan Türk Ordusu’nun zaferlerle dolu tarihi içerisinde, adı Jandarma olmasa da emniyet ve asayişin sağlanmasına yönelik hizmetler; yargan, subaşı ve zaptiye olarak ifade edilen, konusunda uzmanlaşmış askeri statülü kolluk mensupları tarafından yürütülmüştür.
Tanzimat Fermanının ilan edildiği 1839 yılı ile Asakir-İ Zaptiye Nizamnamesi (Askeri Kolluk Tüzüğü)’nin yürürlüğe girdiği 14 Haziran günü birleştirilerek, 14 Haziran 1839 tarihi, Jandarma’nın kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.
1908 yılında 2’nci Meşrutiyet’in ilan edilmesinden sonra, özellikle Rumeli’de büyük başarılar gösteren Jandarma, 1909 yılında yeniden düzenlenerek, Harbiye Nezareti’ne bağlanmış ve “Umum Jandarma Kumandanlığı” adını almıştır.
Jandarma birlikleri, 1914–1918 tarihleri arasındaki Birinci Dünya Savaşı ile 1919–1922 tarihleri arasındaki kurtuluş savaşımızda, hem iç güvenlik görevlerini sürdürmüşler, hem de birçok cephede silahlı kuvvetlerin ayrılmaz bir parçası olarak yurt savunmasına iştirak etmişlerdir.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin ilanından sonra, devletin birçok kuruluşunda olduğu gibi, Jandarma teşkilatında da yenileştirme çalışmaları başlatılmıştır.
1983 Yılında günümüz Jandarmasının temel mevzuatını teşkil eden 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu yürürlüğe girmiştir.
2016 Yılında 668 sayılı kanun hükmünde kararname ile 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu 4’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığına bağlanmıştır.
JANDARMANIN TANIMI
Türkiye Cumhuriyeti Jandarması, emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan, diğer kanun ve nizamların verdiği görevleri yerine getiren, silahlı genel kolluk kuvvetidir.
Yurt içinde güvenliği sağlamak için kurulmuş bir emniyet teşkilatıdır. Şehirlerin, kasabaların belediye sınırları dışında kalan yerlerde güvenliği sağlamakla görevlidir.
JANDARMANIN GÖREVLERİ
Jandarmanın Görevleri; Mülki, Adli, Askeri ve Diğer Görevler olmak üzere dörde ayrılmaktadır.
1. Mülki Görevler: Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan vatandaşların anayasada belirtildiği gibi sahip olduğu hak ve hürriyetler doğrultusunda yaşamalarını sağlamak; kanun, tüzük ve yasaların aksamadan işlemesini temin etmek ve kolluk görevini üstlenmek
2. Adli Görevler: Suçluları bulup adalete teslim etmek, cezaevlerinin güvenliğini sağlamak, tutukluların yer değiştirmesini sağlamak
3.Askeri Görevler: Savaş zamanında vatanı korumak adına Kara Kuvvetleri ile işbirliği yapmak, kaçakçılığa engel olmak, sınırları korumak
4. Diğer Görevler: Özel korumalık yapmak, Ele geçirilen uyuşturucuların bilimsel analizini yapmak.
JANDARMANIN YETKİLERİ
• Genel düzeni sağlama ve koruma yetkisi
• İkaz etme ve emir verme yetkisi
• Kamu ve bireyler tarafından yapılan eylem ve hareketleri yasaklama yetkisi
• Yakalama yetkisi
• Kimlik kontrol yetkisi
• Arama yapma yetkisi
• Kişileri arama yetkisi
• Parmak izi ve fotoğraf alma yetkisi
• Kapalı yerleri inceleme yetkisi
• El koyma yetkisi
• Kapatma yetkisi
• Haberleşme yetkisi
• İkamet ve iş adresini belirleme yetkisi
• Çağrı sorgulama ve bilgi isteme yetkisi
• Zor kullanma yetkisi
• Silahla müdahale yetkisi
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞININ TEŞKİLATI
Jandarma Genel Komutanlığı halen,14 Jandarma Bölge Komutanlığı ve 81 İl Jandarma Komutanlığı dahil, ülkemiz genelinde 3.033 İç Güvenlik Birliği, 369 Komando Birliği, 559 Cezaevi Birliği, 160 Koruma Birliği ve 7 Havacılık Birliği olmak üzere toplam 4.128 birimiyle, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla 24 saat esasına göre vatan sevgisi ile dolu, tevazu, fedakârlık ve kahramanlık ordusu olarak milletimizin hizmetindedir.
TEKİRDAĞ İL JANDARMA KOMUTANLIĞI
Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığı; Jandarma Albay Ahmet Çetin komutasında ve 11 İlçe Jandarma Komutanlığı, 1 Komando Bölüğü, 1 Cezaevi Birliği şeklinde teşkilatlanarak, Tekirdağ’lı vatandaşlarımıza gece-gündüz demeden canla başla hizmet etmektedir.
Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığınca sorumluluk sahası içerisinde 2022 yılı içerisinde en çok; Hayvan hırsızlığı, kablo hırsızlığı, sahte içki üretimi, kaçak içki dağıtımı, uyuşturucu madde ekimi, tarihi eser kaçakçılığı, yurtdışına insan kaçırma olaylarına müdahale edilerek pek çok olay önlenmiştir. Ayrıca, Trafik güvenliği ve denetimi, Cezaevi güvenliği ve tutuklu/hükümlü nakil hizmetleri, Özel Güvenlik Elemanlarına Kurslar verilmesi vb. gibi hizmetleri de yürütmektedirler. Adli Görevleri kapsamında da Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığınca verilen tüm görevler başarıyla yerine getirilmiştir.
SONUÇ OLARAK
Bizler için gerektiğinde canlarını tehlikeye atarak ve gece-gündüz demeden canla başla çalışan görevleri başındaki tüm Jandarma Teşkilatı Personeline görevlerinde başarılar dilerim!
Görevleri esnasında Şehit düşen ve Gazi olan tüm Jandarma Personelini de saygı, sevgi ve şükranla anıyorum!
Jandarma Teşkilatının 184. Kuruluş Yıldönümü Kutlu Olsun!
Recep YILDIZ
Em.Top.Kur.Alb.
TESUD Tekirdağ Şube Başkanı