MEHMET SEREZ’İ ANARKEN…
İbrahim BİRELMA
- 10 Ağustos 1924 günü Selanik üzerinden gelen Serez Mübadele Muhacirleri Sait Serez’in sorumluluğunda Tekirdağ’ına geldiler. Osman Serez’in İffet Serez’le evliliği sonucu Mehmet Serez 9 Mart 1929’da dünyaya geldi. Nüfus tescili 2.5.1929’dur. Mehmet Serez’in Birkan Serez’le evliliği sonucu Lâmia, Deniz, Gülde, isimlerini taşıyan 3 kızı oldu.
- Mehmet Serez, Namık Kemal ilk ve ortaokullarından sonra, İstanbul Haydarpaşa, Edirne liselerinde okudu. 1947’de mezun oldu. 1948’de Gelibolu Kolordu Ulaştırma bölüğünde de askerlik görevini yaptı. 1950’den 1983 yılına kadar ticaretle uğraştı.
- 1946’da Tekirdağ Halkevi ve Halksporkulübü’nde dernek çalışmalarına başladı. Birçok dernek ve kuruluşlarda çalıştı. 19612de Kiraz cümbüşü, 1963’te Kiraz Festivali Kurucu üyeliği, Juri başkanlığı yaptı. 1961’de kurulan Namık Kemal Derneği muhtelif aralarla devam etmiş, 1992’de yeniden faaliyete geçmiş, Derneğin kurucuları arasında Serez de bulunmuştur. Serez, 1993 yılı sonunda açılan Namık Kemal Evi’ni kuran derneğin başkanı olarak çalışmıştır.
- Mehmet Serez’in 40’ı aşan sayıda yayınlanan eserleri bulunmaktadır. (Yukarıdaki bilgiler bu eserlerin önsözleri ve kapak yazılarından derlenmiştir.)
- 3 Mayıs 2019 Cuma günü toprağa verilen Mehmet Saim Serez’i “Namık Kemal ve Mustafa Kemal” hakkında yazdığı yazıların bir bölümünü sunarak anmak ve anımsatmak istiyoruz.
- Mustafa Kemal’in Namık Kemal’i tanıması ve fikirlerini benimsemesi Manastır Askeri Lisesi’nde öğrenci iken yakın arkadaşı Ömer Naci’nin Mustafa Kemal’e verdiği kitaptaki şiirde Namık Kemal imzalı şu mısralar vardır;
- Vücudun kim hamir-i mayesi hâk-i vatandır / Ne gam râh-ı vatanda hâk olursa cevr-ü mihnetten. (Vücudun mayasının hamuru, vatan toprağındandır; onun için vatan yolunda eziyet ve sıkıntılarla toprak olursa bunda üzülecek ne var.)
- Vatanın bağrına düşman dayadı hançerini, / Yoğ imiş kurtaracak baht-ı kara maderini. (Düşman Vatanın bağrına hançerini dayadı; ama kara talihli bir ana olan bu vatanı kurtaracak kimse yok imiş.)
- Yukarıdaki satırlarla inleyen vatan şairi Namık Kemal’e 24 Aralık 1919’da Kırşehir Gençler Derneği’nde ve daha sonra 13 Ocak 1921’de T.B.M.M. kürsüsünden seslenen Gazi Mustafa Kemal Paşa;
- Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini / Bulunur, kurtaracak bahtı kara mâderini, mısraları ile cevap vermiştir.
- Atatürk’e tesir eden bir başka satırlar da Namık Kemal’in Vatan yahut Silistre piyesinde geçen şu şarkı sözleridir:
- Yare nişandır tenine erlerin / Mevt ise son rütbesidir askerin… Bu mısralar okunurken Mustafa Kemal göz yaşlarını tutamaz.
- Atatürk inkılâpların temeli, 1906’dan beri tanıdığı Namık Kemal hakkında söylediği şu sözde yatmaktadır:
- “NAMIK KEMAL BENİM FİKİRLERİMİN BABASIDIR”.
- Atatürk’ün değer verdiği vatan, milliyet, hürriyet medeniyet, aile ve hukuk gibi kavramlar üzerinde yaptığı çalışmaların bir zamanlar Namık Kemal’in üzerinde durduğu fikirler olduğu açıkça görünmektedir.” (Mehmet Serez, Tekirdağ Namık Kemal Evi, Dönmez Ofset, Ankara, 1997).
YORUMLAR