10 NİSAN POLİS TEŞKİLATI’NIN KURULUŞ YILDÖNÜMÜ
Türk Polis Teşkilatının kuruluşunun 178. yıldönümü dolayısıyla, her yıl olduğu gibi, 10 Nisan 2023 günü tüm illerimizde ve ilçelerimizde kutlama törenleri düzenlenecektir. Her yıl 4-10 Nisan tarihleri arası “Polis Haftası” olarak kutlanmaktadır.
Türk Polis Teşkilatının kuruluş tarihi olarak Osmanlı Devleti tarafından kurulmuş olan ilk polis biriminin kuruluş tarihi olan 10 Nisan 1845 tarihi kabul edilmekte ve her yıl teşkilat tarafından kutlanmaktadır.
POLİSİN TEŞKİLATLANMASI
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Belediye teşkilatlanması tamamlanmış olan il, ilçe ve beldelerde güvenlik Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmakta, daha küçük birimlerin ve yapılaşmaya açılmamış alanların güvenliği ise Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlanmaktadır.
Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez ve 81 ilde teşkilatlanmış olup konularına göre uzmanlaşmış alt birimlere ayrılmıştır. Suç türlerinin değişken olması neticesi polis teşkilatında da bu değişen suç ile mücadele edebilmek için her geçen gün yeni uzmanlık birimleri oluşturulmaktadır.
POLİSİN EĞİTİMİ
Türk Polisinin eğitimi ise Polis Akademisi ve Polis Meslek Yüksek Okulları tarafından verilmektedir. Polis Akademisinde eğitim lisans seviyesinde olup mezunlar komiser yardımcısı rütbesi ile göreve başlar. Polis Meslek Yüksek Okullarında eğitim 2 yıllık önlisans seviyesinde olup mezunlar polis memuru rütbesiyle göreve başlamaktadır.
POLİS TEŞKİLATI İHTİYACI
İnsanların hak ve özgürlüklerinin güven altında bulundurulması gereklidir. Günümüzde devletler, toplumda huzuru ve düzeni sağlama, insanların can ve mal güvenliğini koruma, yasa hakimiyetini sağlamak istemektedirler. Bunun için yasalara ve yasaları uygulayacak bir kuvvete gerek vardır.
İşte Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bu görevi yürüten teşkilatlardan biri, Polis Teşkilatıdır.
Polis; güvenlik hizmetlerini sunan, kamu düzenini ve yurttaşların can ve malı ile temel hak ve özgürlüklerini koruyan, yasa uygulayıcı bir kamu görevlisidir.
ATATÜRK VE TÜRK POLİSİ
Cumhuriyetin 10’uncu kuruluş yıldönümünde yapılan görkemli törenlere katılmak üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğünce 100 kişilik bir polis birliği hazırlandı. Emniyet Müdürü Ekrem Şerif beyin büyük bir emek ve çaba harcayarak törene hazır hale getirdiği bu nadide birlik Ankara’daki kutlamalara katıldı. Özel olarak hazırlanan bu polis birliği 29 Ekim 1933 tarihinde yapılan resmi geçitte tüm seyredenler gibi Mustafa Kemal Atatürk’ün de takdir ve hayranlığını kazandı.
Büyük Gazi; o gün Polis ve Jandarma birlikleri hakkındaki takdir ve övgülerini açıkladı. “Dün sizin hali tavrınızda mertlik ve erkeklik, yürüyüşünüzde intizam ve ciddiyet, size olan haklı itimadı kuvvetlenerek herkesi memnun etti. Çünkü herkes biliyor ki ve bilmelidir ki; Polis ve Jandarma kuvvetleri vatandaşlara huzur ve sükun temin eden Cumhuriyetin kanunlarına ve medeniyet düşmanlarına karşı kullandığı bir kalkandır.” Bu söylem polis için bir övünç vesilesi idi.
Atatürk’ün bu övünç ve takdir dolu sözleri söylemesi söylenmek için söylenmemişti. Dünya siyasetinin yetiştirdiği en büyük şahsiyetlerden ilki olan Önder Polis ve Jandarma teşkilatlarının ülkenin olmazsa olmazlarından olduğunu çok iyi biliyordu. Bundan dolayı da her iki teşkilatın; bilhassa Polis Teşkilatının çağdaş yöntemlerle idare edilmesini ve çağdaş bilgilerle donanmış polislerle yenileştirilmesini istiyordu.
ATATÜRK’ÜN TÜRK POLİSİNE VERDİĞİ ÖNEM
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildiğinde yeni Türkiye Cumhuriyeti zayıf bir polis teşkilatına sahipti. Cumhuriyet yönetimi, Osmanlı Devleti’nden İl polis teşkilatlarını da merkez teşkilatı gibi pek zayıf durumda devralmıştı. İstanbul, İzmir, Edirne, Bursa, Balıkesir ve Manisa gibi büyük iller 1922 yılına kadar işgal altında kalmış ve bu nedenle kadroları yetersiz durumda bırakılmıştır. Yeni Türk devletini kuran ve Cumhuriyeti ilan etmeyi başaran Mustafa Kemal Atatürk, Polis’e önem vermiş ve iyi bir polisin nasıl olması gerektiğini şu sözleriyle ifade etmiştir: “Polis, kanun adamıdır. Ona her zaman saygı göstermeli ve itaat etmelidir. Polis, asker kadar disiplinli, hukukçu kadar hukuk adamı, bir anne kadar şefkatli olmalıdır” (1934). “Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır”(1929).
Polis teşkilatı elaman ihtiyacını önceleri toplama metoduyla yapmakta iken, özellikle amir kadrosunun eğitimli olmasının gereği anlaşılmış, Polis Akademisi, orta ve üst kademe yöneticilerini yetiştirmek üzere, Polis Enstitüsü adı altında 06 Kasım 1937 yılında kurulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve o dönemde Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle, Polis Enstitüsüne öğrenci yetiştirmek amacıyla Polis Koleji lise derecesinde eğitim ve öğretim yapmak üzere Anıttepe’deki Polis Enstitüsü binasında kurulmuştur.
ATATÜRK’ÜN POLİS İLE İLGİLİ SÖZLERİ
- Polis asker kadar disiplinli, hukukçu kadar hukuk adamı, bir anne kadar şefkatli olmalıdır.
- Polis, kanun adamıdır. Ona her zaman saygı göstermeli ve itaat edilmelidir.
- Polise karışılmaz, vazifesini yaparken serbest bırakılmalıdır.
- Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır.
SONUÇ OLARAK;
Türk Polis Teşkilatı, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü korumak, kamu düzenini tesis etmek, suç işlenmesini önlemek ve suç işleyenleri adalete teslim etmek için gece-gündüz demeden çalışmaktadır. Yine devletin bekası, milletin huzur ve güvenliği için kutsal yeminine bağlı kalarak yeri geldiğinde canını bile feda etmekten çekinmemektedir.
Toplum ve fert olarak huzur ve güven içerisinde yaşamamızın teminatı, devletimizin bekası, birlik ve beraberliğimizin devamı için durmadan, fedakarca hizmet veren tüm emniyet mensuplarına hizmetlerinden dolayı teşekkür etmeliyiz.
Kuruluş yıl dönümü vesilesiyle Polis Teşkilatımızın görevleri esnasında şehit olan mensuplarına Allah’tan rahmet, gazilerimize uzun ömürler diler, çalışanlarına da sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim!
Recep YILDIZ
Em.Top.Kur.Alb.
TESUD Tekirdağ Şube Başkanı