ATATÜRK VE TEKİRDAĞ

 ATATÜRK VE TEKİRDAĞ
20 Ocak 2023 18:16
A+
A-

 

 Mustafa Kemal ATATÜRK, 1912 yılı ile 1937 yılları arasında Tekirdağ topraklarını ve Tekirdağlıları 5 (beş) kez şereflendirmiştir.

Bu tarihi olayları zaman sırasına göre şu şekilde sıralayabiliriz:

Balkan Savaşı Yıllarında Mustafa Kemal (Atatürk) Tekirdağ’da ;

Mustafa Kemal Atatürk (daha o zaman Atatürk soyadını taşımadığı yıllardır) Tekirdağ topraklarında ilk kez 1912-1913 yıllarında Gelibolu-Şarköy Cephesi’nde Osmanlı ordusunun bir subayı olarak o günkü adıyla “Kuvve-i MüretebeBirlikleri”nde görevli bulunmaktadır.

Birinci Balkan Savaşı sonunda bütün Trakya’yı işgal eden başta Bulgar ordusu ve müttefikleri, yalnızca, Mustafa Kemal’in görevli olduğu bölgeyi işgal edememişlerdir.

Mustafa Kemal, Edirne şehrinin 1913 yılında Bulgarlardan geri alınmasını sağlayan Osmanlı Kolordusu’ndagörev yapmıştır.

1915 Yılında (19.Fırka’nınKuluşunda) Mustafa Kemal ikinci kez Tekirdağ’da ;

Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) başında Sofya’da Askeri Ataşe olarak görev yapmaktadır. Savaş çeşitli cephelerde tüm hızıyla sürerken Sofya’daki görevini pasif bir görev olarak gördüğü için aktif bir cephe görevi istemiştir.

Osmanlı Genelkurmayı da o güne kadar hiç mevcudu olmayan 19. Fırka’nın (Askeri Tümen) Tekirdağ’da kurulması için Mustafa Kemal’i görevlendirmiştir.

Mustafa Kemal, 2 Şubat 1915 günü Tekirdağ’a gelmiş, 2-25 Şubat 1915 tarihleri arasında 23 gün içinde şanlı Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında en büyük payı olan 19. Fırka’yı Tekirdağ’da (eski göğüs hastalıkları hastanesinin binaları olarak bilinen askeri kışlalarda) kurmuştur.

  1. Fırka’ya bağlı üç alaydan biri olarak Tekirdağ Yarkışla mevkiinde 1 Şubat 1915 tarihinde kurulan ve Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol üstlenen 57. Alay’a,22 Şubat 1915 tarihinde 19. Fırka Komutanı Yarbay Mustafa Kemal tarafından törenle sancak verilmiştir.

1928 yılında Harf ve Yazı Devrimi yıllarında Mustafa Kemal Tekirdağ’da ;

Mustafa Kemal latin harflerinden oluşacak yeni “Türk Alfabesi”nin halk tarafından nasıl karşılanacağını görüp anlamak için ilk gezisini Tekirdağ’ayapmaya karar verdi.

23 Ağustos 1928 günü Mustafa Kemal yakın arkadaşlarıyla sabahın erken saatlerinde Ertuğrul yatıyla Tekirdağ limanına geldi. Mustafa Kemal ve beraberindeki heyetin Tekirdağ’ageldiğini duyan halk, kalabalıklar halinde büyük kurtarıcıların karşılamak için yollara döküldüler.

Mustafa Kemal ve arkadaşları karaya çıkınca ilk önce vilayet binasına (hükümet konağı) gittiler. Vilayet binasında o günkü meclis salonuna ( bugünkü Valilik makamı salonuna) getirilen yazı tahtası başında harf devriminin ilk yazı dersi başlamış oldu.

Mustafa Kemal bundan sonra Belediye Dairesi’ni ziyaret ederek açıklamalarını sürdürdü. Halktan ve memurlardan Ekim 1928 başına kadar yeni Türk harflerini öğrenmelerini istedi.

Mustafa Kemal Belediye binasından çıktıktan sonra Zabitan Yurdu (Orduevi)’na gitti ve Tugay Komutanı’na yeni Türk harfleriyle bir paragraf yazdırmıştır.

3 Haziran 1936 Atatürk Muratlı’da ;

Balkanlar’daki Türkler, özellikle 1934-35 yıllarında yapılan anlaşmalarla yeni Anavatan (Türkiye) topraklarına göç ettirilmeye çalışılmştır.

Atatürk’ün yeni göç ve iskan politikası gereği, özellikle Trakya topraklarına ve Anadolu’ya milyonlarca Türk göç ettirilmiştir.

O yıllarda çok küçük, fakir bir köy olan; yalnızca içinden tren geçtiği için Tekirdağ’ın tren istasyonu olma özelliği taşıyan bugünkü Muratlı ilçemizde, gelecek göçmenler için Atatürk’ün emriyle, içinde sağlık ocağı ve postanesi bulunan (Türkiye’nin tek ve ilk) en modern köyünün yeni baştan inşaasına başlandı.

İşte Balkanlı göçmen hemşerileri için yeni baştan kurdurulan Muratlı köyünü bizzat görmek, insanları ile görüşüp tanışmak için Atatürk 3 Haziran 1936 günü Muratlı köyünü ziyaret etmiştir.

Atatürk 1937 Yılında Büyük Trakya Askeri Manevraları İçin Tekirdağ Topraklarında ;

Atatürk beşinci ve son kez, ölümünden bir yıl önce Ağustos 1937 günlerinde Tekirdağ il topraklarını şereflendirmiştir.

Avrupa’da Nazi ve faşist hareketlerin hortladığını, Hitler ve Musolini’nin dünyayı kanlı bir savaşa sürükleyebileceğini daha iki yıl önceden sezen Atatürk, 1939 yılında patlayack İkinci Dünya Savaşı öncesinde Türk Ordusu’nu donanımlı tutmak, yurdu savunmak ve savaşa hazır halde bulundurmak için Çorlu-Saray düzlüklerinde (Orta Trakya’da) 17-22 Ağustos 1937 tarihlerinde onbinlerin katıldığı büyük Trakya askeri manevraları düzenletmiştir.

Sonuç olarak; Beş kez çok önemli olaylarla ilgili olarak Tekirdağ il topraklarında bulunmuş Atatürk’ün yeni nesillerce bilinip tanınacağı bir “Atatürk Müzesi” yoktur. Bu konuda geç kalınmıştır ve Tekirdağ’da bir Atatürk müzesi yapmak Tekirdağlıların boynunun borcudur.

 

Recep YILDIZ

Em.Top.Kur.Alb.

TESUD Tekirdağ Şube Başkanı