Türkiye’de îşadamlığı ve Sanayicilik Anlayışı
2001 Yılında Kaleme Alınmış Tarihi Bir Hatırlatma;
Türkiye, nüfusu sorunsuz çoğalan, ekonomisi sorunlu büyüyen bir ülkedir.
Böyle bir ülkede, eğitim ve öğretimin kalitesine, dönemin ve ortamın şartlarına göre işadamları türemiş, bunların bir kısmı sanayici olmuştur.
Siyasetin özel sektöre sermaye transferindeki ölçüsüzlüğü işadamının/sanayicinin “ticaret kimyasını” bozmuştur.
işadamlığı; Vurgunculuk, yolsuzluk kısa yoldan köşe dönmecilik olarak kabul edilmiştir.
Sanayicilik; Verimsiz üretimle, mevzuatla korunan ve korunacak işkolu zannedilmiştir
İnsanlar; Doğruluğu, dürüstlüğü, ahlaklı davranışları, etik değerleri, becerileri, çalışmayı, verimliliği, mazbut aile yaşantısını, referans olmaktan çıkartmış, en kısa yoldan, en seri şeklide bir şeylere kavuşmanın hırsına kapılmıştır.
Böyle bir yapı, hiçbir toplumu bir yerden bir yere götürmemiştir, götürmemektedir ve götürmeyecektir.
Etrafımız, siyasetin, işadamı, sanayici olarak yarattığı ve pompaladığı yetersiz ve yeteneksiz birçok kötü örnekle doludur.
Bunların zararları sadece kendilerine olmayıp, doğrudan ve örnek olarak kendi meslektaşlarına, çalışanlara, genç yeni yetişen nesillere, kaynaklara, hasılı tüm toplumadır. Hoyratça kullanılan maddi ve manevi kaynaklar 2001 yılı başı itibarıyla adeta kurumuştu. Bu tespitlerden sonra Türkiye’de müstakbel işadamı / sanayici sıfatı taşımaya niyetli olanlara yaşadığım tecrübelerden esinlenerek tavsiyelerim;
• Çıraklığını, stajını yapmadığınız hiçbir işe yalnız başınıza girmeyin.
• Profesyonel yönetici de-diklerinizden, mucize, çok kâr, sihir, keramet, kurtuluş bekle-meyin.
• İşveren, iş yöneten, işi yapan kavramlarını iyi anlayın ve uygulayın. (İşverenin iş yöne-tene ve işi yapana ihtiyacı olduğu gibi onların da işverene ihtiyacı vardır.)
• Sözünüze sadık olun. Yerine getiremeyeceğiniz bir konuyu geçiştirmek için gevşek söz söylemeyin. Hayır, olmaz demesini bilin.
• Kazançlı, parlak günlerde İsrafil harcamalardan kaçının. Tasarruf, daha ziyade kazançlı günlerde yapılır.
• Karakterinize göre ya işadamı olun ticaretle uğraşın ya da sanayici olun her türlü üretimle uğraşın. (İkisi birden olunmaz mı? Olanları çok gördük!..)
• Profesyonel olarak gayri-menkul işiyle uğraşmıyorsanız, emlak spekülatörlüğü yapmayın. (Geçmişte emlakten çok para kazandığını söyleyenleri gelecek için referans al- mayın.) işyeriniz (dükkân – fabrika v.s.) ve yaşayacağınız ev haricinde, emlak tasarruflarınız gayri ekonomik yatırımdır.
• Kazancınızı, tasarrufunuzu likit olarak işinizde kullanın.
• Ticaret hayatında ve sanayicilikte hep var olmak isti-yorsanız, yatırımlarınızı, cironuzu, konularınızı, temkinli büyütün.
• Ticaret veya sanayicilikte, baştan verimlilikten geçer. Parayı, hammaddeyi, zamanı, morali, münasebetleri, stokları verimli kullanmak, toplam kazanç demektir.
• Yeni işler, yeni ortaklıklar kurmaktan çekinmeyin. (Evvela kendinize, prensiplerinize güveniyorsanız.)
• Günün koşullarına uygun olarak genişletemediğiniz, geliştiremediğiniz işi terk etmekte tereddüt edip zaman ve para kaybetmeyin.
• Muvaffakiyetinizin muhafazası ve devamı doğru insanlarla kuracağınız doğru aile yapısına bağlıdır. Aile içindeki zikzakların sıklığı ve şiddeti, uzun vadede başarınızı gölgelemeye ve sonuçta yok etmeye yol açacaktır.
• Çocuklarınızı, dünya insanı olarak yetiştirmeye gayret edin. Dünyanın medeni bütün toplumlarında normal in- sanların ortak normları vardır. Bu normaller içinde inançlı, İnsan bilen nesil yetiştirin. Varlığınız, başarınız, çocuklarınız için her zaman garanti demek değildir.
AHMET SOYUER
ASYAPORT Yönetim Kurulu Başkanı