ATATÜRK’Ü ANLAMAK-1
Bence bugünler; Atatürk’ün ölümünü değil, ölümsüzlüğünün nedenlerini tartıştığımız günler olmalıdır.
Bence bugünler; Atatürk’ü sarı saçlı mavi gözlü bir devdi şeklinde ezberletilen şekilciliği bırakıp, O’nun ilkelerini, devrimlerini, uygarlık savaşı yolundaki önerilerini, önemini, nedenlerini tartışma ve Atatürkçülüğün, Türkiye’nin bugünkü ve yarınki tüm sorunlarına ışık tutacak güncel, geçerli ve çözümsel önerileri içinde barındırdığını hatırlatma günleri olmalıdır.
Ve bugünler; Atatürk’e kaç ağaç diktiğimizin; kaç kitap okuduğumuzun veya kaç yolsuzluk yaptığımızın; kaç fabrika açtığımızın veya kaç fabrika kapattığımızın hesabını verdiğimiz günler olmalıdır.
Carlyl der ki: “Tarih, büyük adamların hayat hikayesidir.”
Atatürk ise tarihi, “Tarih bir ulusun nelere yetenekli olduğunun ve neleri başarabileceğinin en doğru klavuzudur,” diye tanımlar.
İşte bu nedenle Rus Generali Cirnayef: “Türk’ü yok etmek için tarihini kaldırmak lazımdır,” dememiş mi?
Mussolini, daha da ileri giderek daha Atatürk hayatta iken şöyle demiştir: “Atatürk ölmeden Türkiye’ye bir şey yapamayız; ancak öldükten sonra biz emellerimize kavuşabiliriz.”
Mussolini’nin bu sözü duyulduğunda Atatürk yanındakilere şöyle söyler: “Bakın iki Atatürk vardır; biri benim naçiz vücudumdur ve elbette toprak olup gidecektir. Ancak diğeri Türk milletinde yaşayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar payidar kalacaktır.”
Mussolini, Hitler, Stalin hepsi bitti gitti. Hem de kendi halkları tarafından yok edilmenin acısıyla gittiler.
Dönemin liderleri içinde bir tek ama bir tek Atatürk aynı canlılığı ile 21. yüzyıla geçebildi. Hem de ülkesinde ve dünyada hala aynı sevgi ve saygıyla anılmanın onur ve gururunu taşıyarak…
Sizce Atatürk’ün farkı neydi?
O’nu bu kadar canlı tutan, O’nun askeri dehası mıdır? Yani Asker Atatürk’müdür? Bence yetmez…
Ya da çok yetenekli bir devlet adamı olması mıdır? Yani devlet adamı Atatürk’müdür? Bence bu da yetmez…
Atatürk’ü hala capcanlı kılan, O’nun günümüze pek aktarılmamış, genellikle üç perde arkasında kalmış insancıl yönünün, “içimizden biri, bizden biri, dost Atatürk”ün asker ve devlet adamı Atatürk’le bütünleşmesi, kaynaşmasıdır.
Recep YILDIZ
Em.Top.Kur.Alb.
TESUD Tekirdağ Şubesi Eski Başkanı