TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BAŞARILARI ÖDÜLLERLE TAÇLANIYOR
Tekirdağ’ın tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini daha da ileri taşıyan ve bu anlamda Türkiye’deki diğer büyükşehir belediyelerine örnek olan proje ve yatırımları hayata geçiren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi ile Altın Karınca ödülünün sahibi oldu.
Marmara Belediyeler Birliği tarafından insana ve doğaya duyarlı, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir şehir hayatına katkı sağlayacak iyi uygulama örneklerinin ödüllendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen Altın Karınca Ödülleri’ne bu yıl Yerel Kalkınma alanında Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi ile Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi layık görüldü.
Başkan Kadir Albayrak, “Marmara Belediyeler Birliği Tarafından Yerel Kalkınma Alanında Altın Karınca Ödülüne Layık Görülmekten Dolayı Son Derece Gururluyuz”
Konu ile ilgili açıklama yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ’ın en önemli potansiyellerinden biri… Biz Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldiğimiz andan itibaren Tekirdağ’ın bu önemli potansiyelini vizyonlarımız arasına alarak birçok başarılı proje ve yatırımı hayata geçirdik. Projelerimiz ile hem çiftçi ve üreticilerimizin daha iyi şartlarda çalışmalarını sürdürmelerini hem doğaya saygıyı hem de sürdürülebilirliği amaç haline getirdik. Bu anlamda çiftçi ve üreticilerimizin üretim ve kazançlarının daha arttığını görmek bizi çok mutlu ediyor. Marmara Belediyeler Birliği tarafından Yerel Kalkınma alanında Altın Karınca ödülüne layık görülmekten dolayı son derece gururluyuz. Ben, projede emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Tekirdağ ve vatandaşlarımız için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Türkiye genelinde, dağıtılan kovan sayısı ve bu kovanların doldurulmasıyla ortaya çıkan üretim ve polinasyona sağladığı katkı dikkate alındığında uygulanmakta olan en büyük proje özelliğine sahip olan Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi ile aile işletmelerinin gelirlerini arttırmak, Tekirdağ mevcut tarımsal üretim kalıbının ve sahip olunan mekanizasyon derecesinin sebep olduğu yüksek orandaki atıl iş gücünü üretime katmak, polinasyon yolu ile verim artışına neden olan, işlenilmeyen arazileri değerlendiren, çevresel sürdürülebilirliğe destek olan, çiftçiye ana ve/veya ek gelir kaynağı sağlayan, yüksek besin içerikli gıda üretimine imkan veren bu az sermayeli tarımsal ekonomik faaliyetin Tekirdağ’da yaygınlaştırılması amaçlandı.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından il genelinde uygulanan proje ile bir kişiye 10 çıtalı, 2 katlı kurutulmuş çam ağacından yapılmış en az 25 adet kovanı karşılıksız verildi. Proje kapsamında ayrıca “Modern Arıcılık Teknikleri ve Arıcılıkta Başarı Yolları ve Bölgede Arıcılığın Sorunlarının Belirlenmesi, Çözüm Yolları ve Değerlendirilmesi” konularında bölge arıcılarına ilçe merkezlerinde 45’e yakın eğitim düzenlenmiştir.
Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi; 2014 yılında başlamış olup, 22.293 adet çift katlı arı kovanı 1148 arı yetiştiricisine dağıtılmıştır. Proje isminde de yer alan ve projede çok ciddi öneme sahip olan “Polinasyon” beş yıllık süreçte döllenme ihtiyacı bulunan ve yöremizde yoğun olarak tarımı yapılan özellikle yağlık bitkilerde % 20 verim artışı sağlamaktadır. Bir adet arı kovanı 5 dekar alanı etkilemektedir. Dağıtmış oluğumuz arı kovanlarının her birinin 5 dekardaki verimi % 20 arttırdığını ve bunu her yıl olduğunu hesaplar isek, yaklaşık 26.571 ton ayçiçeği üretimini doğrudan etkilediğini söyleyebiliriz. Projenin en önemli çıktısı tabiki bal üretimidir. Yıllara göre dağıtılan arı kovanlarından üretilen bal miktarı 2.657 ton civarındadır. 2014 – 2021 yıllarında uygulanan projenin toplam bedeli 2.760.006,00 TL olup, çiftçi ve hayvan yetiştiricilerine güncel maddi katkısı toplam 584.575.200,00 TL’dir.